Zanimljive ekološke kuće u kojima ljudi stvarno žive

Kod nas su Ekološke kuće relativno nova pojava dok u svetu postoje već godinama, a neke od njih su veoma neobičnog dizajna.

6-Crazy-Green-Homes-AutoWohnhaus

Austrija može da se pohvali razvijenom ekološkom svešću svojih građana, a u Salzburgu se nalazi jedna od najneobičnijih ekoloških kuća. Kuća je napravljena u obliku automobila,  a dizajnirao ju je arhitekta Markus Voglrejter. Ova neobična kuća je potpuno ekološki održiva, a nesumljivo je i atrakcija u mirnom predgrađu gde je smeštena.

6-Crazy-Green-Homes-Solar-Geodesic-Dome

Druga neobična ekološka kuća se nalazi u Norveškoj. Ova interesantna građevina izgleda poput prozirnog igloa. Sagradila ju je Hjertefølger porodica. Osim neobičnog izgleda, kuća je veoma funkcionalna pa zimi obezbeđuje potrebnu toplotu, dok  joj prirodna ventilacija omogućava da leti „diše“.

6-Crazy-Green-Homes-Ellis-Island-Ferryboat-House

Jedan od poslednjih napravljenih feribota, proizveden davne 1907. dočekao je svoju penziju u novom ruhu. ”Yankee Ferry” se posle duge karijere trajno usidrio u Njujorškoj luci  i sada je dom za jedan ekološki osvešćen  par  Njujorčana  i  njihove piliće koji su mu dali novi život nakon uspešne rekonstrukcije.

6-Crazy-Green-Homes-Keret-Skinny-House

Keret kuća je jedna od najmršavijih kuća na svetu! Uglavljena je između dve zgrade u Varšavi u Poljskoj i mozda je u prvom trenutku necete ni primetiti. Dizajnirao ju je poljski arhitekta Jakub Szczesny.  Sagrađena je u čast vlasnikovih roditelja, a danas se koristi kao izložbeni prostor.

6-Crazy-Green-Homes-Water-Tower-House

Vodotoranj pretvoren u kuću za stanovanje je takođe jedna od atrakcija. Ovaj vodeni toranj  u Londonu sagrađen pre 80 godina, a  kupio ga je i preuredio čuveni britanski dizajner Tom Dixon. Najbolje od svega je što je toranj otvoren za posetioce pa za “samo” 17 ooo dinara  možete provesti noć u njemu i uživati u fantastičnom pogledu na London.

6-Crazy-Green-Homes-727-Airplane-House2

Poslednja u nizu neobičnih kuća na našoj listi nalazi se u Oregonu, SAD I  jedna je od najneobičnijih. Reč je o pravom pravcatom avionu. Brus Cambell je kupio Boing 727, smestio ga u obližnju šumu i načinio svojim domom. U avionu je uprkos preuređenju sačuvao dosta originalnih delova, a prozirni podovi koje je postavio daju uvid u arhitekturu aviona i čine ovo mesto još neverovatnijim. Uzbudljivo,  zar ne?

Share