Moje eko navike: Irina Sieidkhanova

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu.

Ovog četvrtka, u rubrici moje eko navike smo ugostili Irinu Sieidkhanovu, novinarku, veganku i autorku bloga i Instagram naloga O moj brokoli na kome za sebe šaljivo kaže da je vegan witch, Ukrajinka u exYu, majka vegana koja je pretvorila srpskog muža u travojeda. Za #mojeekonavike govorila nam je o svojim svakodnevnim eko navikama, veganskom načinu života i izazovima na putu ka zelenijem životu.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Prva asociacija bi bila zdravlje, fizičko i mentalno. Za fizičko je jasno – smanjenje svog ekološkog otiska na Zemlji je jednostavno dobro za sve nas. Ako je dobro planeti dobro je i nama. 

Što se tiče mentalnog zdravlja, ja se, recimo, osećam jako lepo od misli da radim nešto dobro za sebe, porodicu, društvo. Meni donosi zadovoljstvo sortirati otpatke, reciklirati, učiti decu tome.

Posebna vrsta zadovoljstva je pobeđivati u sebi potrošača. Već par godina veoma ozbiljno pristupam kupovini bilo čega – garderobe, tehnike, nameštaja, posuđa. Meni se sviđa popravljati, a ne kupovati novo. Takođe takav racionalan pristup šopingu dozvoljava ne zatrpavati životni prostor gomilom nepotrebnih stvari, a i ozbiljno štedi novac.

 Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

Svakako su eko torbe za kupovinu i vrećke za voće i povrće.

Svakom prilikom kupujem na meru, ne pakovano. Na žalost, još uvek često je nemoguće izbegnuti gomilu ambalaže. Ovde u SLO postoji mogućnosti kupovati eko i vegan kućnu hemiju na dopunu, vrlo rado se time služim. 

Takođe trudim što ređe kupovati prerađenu hranu. Što više celovite hrane, to je bolje. Planiram meni i odem u nabavku sa planom. To dozvoljava brzo upotrebiti sve namirnice i sprečiti bacanje hrane, koja je se brzo pokvari.

 Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Zeleni dan za mene znači manje uređaja, više druženja. Dan prođe produktivnije sa ugašenim TV-om i odloženim mobitelom. Prija takođe što više stvari završiti peške. Lepo i za zdravlje, i za okolinu. Sviđaju mi se i raw obroci. I jedeš zdravo, i ne trošiš struju previše. 🙂 Podeliću s vama moj omiljeni raw doručak.

Presna kaša za doručak
Vegan•Raw•GlutenFree

Naveče potopite u hladnoj vodi 100g sirove heljde i 20g lanenih semenki. Ujutro lepo sve to properite i izblendirajte sa malo vode ili ceđenog soka. Ako želite da bude slatko onda dodajte 1-2 urme.

Sad možete da maštate – u kašu možete dodati bilo koje voće, orašaste plodove, semenke.

Ja ovde imam kocke jabuke, nar i presni džem.

Da bi napravili presni džem, uzmite 100g bobica (ja sam ih odmrzla preko noći), izblendirajte sa 2 kašike čia i ostavite na desetak min.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

Za mene, kao za majku, izazov je dečija garderoba. Okej da brzo rastu, nego na njima još sve i gori bukvalno. Tako da dečija odeća za mene je lični bol, jako često je menjam čak i ako je ne prerastu. Drugo je obuća. Kao vegani mi ne kupujemo obuću od kože, i veoma teško naći kvalitetnu i dugotrajnu obuću od drugih materijala. I glavni problem je to što smo mi potrošači. Kupujemo mnogo razne robe, koja nam nije potrebna. Zbog ovog se proizvode enormne količine nove robe, i tako u krug. Mislim da bi trebalo posvetiti više pažnje odvikavanju od „potrošačke groznice”.

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Htela bi da nabavim bicikl, s kojim bi mogla da završavam posao po gradu ili da idem u trgovinu. Za sad idem peške ili autom. Takođe bi htela probati da pravim barem neku home made kozmetiku ili sredstva za čišćenje.

Share