Indija se okreće zelenoj energiji: Novi način proizvodnje čistog vodonika iz biomase

Indija je nedavno potpisala ugovor u vrednosti od 2,3 milijarde dolara za razvoj zelene vodonikove tehnologije, kako bi osigurala budućnost pružaoca čiste energije za svoje potrebe i izvoz. Vodonik je čist izvor energije, ali tehnologija za njegovo skladištenje pod pritiskom može biti veoma složena i skupa i najčešće se proizvoditi od neodrživih materijala koji potiču iz fosilnih goriva. Novi način proizvodnje vodonika obećava mnogo čišću energetsku budućnost za Indiju i potencijalno, za svet.

Indija se kreće ka proizvodnji čistog vodonika i smanjenju emisija gasova staklene bašte. Tim istraživača sa Indijskog instituta za nauku je razvio inovativni način proizvodnje vodonika iz biomase. Tim je predvodio profesor S. Dasappa, direktor Centra za održive tehnologije i predsednik Interdisciplinarnog centra za istraživanje energije na Indijskom naučnom institutu.

Investicija u razvoj vodonika kao industrije pozitivan prvi je korak ka uspostavljanju mogućnosti proizvodnje najmanje pet miliona metričkih tona zelenog vodonika do kraja 2030-ih. Zeleni vodonik proizvodi se elektrolizom vode, a proces pokreće električna energija dobijena iz obnovljivih izvora. To je mnogo čistiji proces od postojećih procesa proizvodnje vodonika. Trenutni proces se oslanja na nešto što se naziva reforming na bazi metana pare, koji koristi metan i može se oslanjati na fosilna goriva.

Indija pokušava da učini zeleni vodonik pristupačnim ulaganjem u razvoj nove tehnologije kako bi se smanjili troškovi. To će pomoći Indiji da smanji emisije i postane glavni izvoznik čistog vodonika. Čisti vodonik iz biomase obećava čistu energetsku budućnost.

izvor: inhabitat.com

Share