Kad malo postane dovoljno

Prihvatanje minimalističkog načina života – put ka ekološkoj održivosti

Pre par meseci pakujući se za selidbu, shvatila sam nešto što većina nas zna, ali često ne volimo da priznamo – imam previše stvari. Zapravo, neke statistike pokazuju da jedna od četiri osobe ima problem sa zatrpanošću! Uz toliko predmeta koji nas opterećuju u našem svakodnevnom životu, nije čudno što je jedan od najvećih trendova u uređenju i dizajnu doma ali i čitavoj promeni načina života – rastući pokret poznat kao minimalizam ili minimalistički način života.

Ovo me je navelo da se pozabavim istraživanjem ovog pokreta, da njegove principe primenim. Iako je ovakav način života dobio veliku popularnost poslednjih godina, „minimalizam” nije ništa novo – zapravo ovaj pravac ima korene u budizmu a sam pokret je postao deo popularne kulture 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

U potrošačkom društvu filozofija minimalističkog načina života nudi osvežavajući pristup koji, ne samo što donosi mir i jasnoću u naše živote, već predstavlja ključ za održiviju budućnost. Fokusirajući se na jednostavnost, svesnu potrošnju i smanjenje otpada, minimalistički način života može značajno doprineti očuvanju životne sredine. Možda će vas iznenaditi na koje sve načine je minimalistički načina života važan u kontekstu ekološke održivosti, a jedna od prvih stvari koje svako od nas može uraditi inspirisan minimalizmom je smanjiti otpad u svakodnevnom životu i usvojiti održive, ekološke navike.

Kako prihvatanjem minimalizma sprečavamo iscrpljivanje resursa?

 • Minerali i metali:

Mnogi proizvodi, poput elektronike i automobila, sadrže retke metale i minerale. Iskopavanje ovih prirodnih resursa često dovodi do uništavanja staništa, erozije zemljišta i zagađenja vode zbog čega smanjenjem potrošnje možemo pomoći u suzbijanju potražnje za ograničenim, prirodnim resursima.

 • Drvo i seča šuma:

Proizvodnja nameštaja, papirnih proizvoda i građevinskih materijala doprinosi seči šuma, a svi znamo koliko su one bitne. Šume deluju kao rezervoari ugljenika, apsorbujući gasove staklene bašte, a njihovo uništavanje loše utiče na klimatske promene. Minimalistički način života podstiče upotrebu izdržljivih i održivih materijala, smanjujući potrebu za stalnom kupovinom novog.

 • Fosilna goriva:

Potrošnja pokreće potražnju za fosilnim gorivima koja se koriste u transportu, proizvodnji i energetici. Ekstrakcija i sagorevanje fosilnih goriva oslobađaju ugljen-dioksid i druge gasove koji dovode do efekta staklene bašte, što dovodi do globalnog zagrevanja i klimatskih promena. Minimalistički način života promoviše održiva putovanja i smanjenje kupovine nepotrebnih stvari, što ima pozitivne efekte u smanjenju emisije ugljen-dioksida.

 • Generisanje otpadne ambalaže:

Komercijalna roba često je upakovana u prekomerne količine plastike i drugih veštačkih materijala koji se ne mogu reciklirati. Prihvatanjem filozofije minimalizma daje se prednost proizvodima sa minimalnom ili ekološki prihvatljivom ambalažom, promoviše se upotreba vlastitih vrećica, torbi, tegli i posuda koje se mogu dopunjavati čime se smanjuje količina otpada koji završava na deponijama i zagađuje životnu sredinu.

 • Tekstilni otpad:

Brza moda doprinosi ogromnom porastu otpada od tekstila, jer se trendovi brzo menjaju, a odeća se odbacuje nakon svega nekoliko nošenja. Takođe, mnogi neprodati odevni komadi ilegalno se izvoze se u zemlje trećeg sveta gde se skladište na pretrpanim deponijama. Usvajanjem minimalističkog pristupa modi i odevanju usmereni smo na odabir kvalitetnih, vanvremenskih komada, praktikovanje razmene odeće, kupovinu polovne odeće i usluge iznajmljivanja odeće.

Minimalistički način života promoviše prelazak sa besmislenog, neumerenog konzumiranja na svesno sticanje. On podstiče pojedince da se fokusiraju na bitne stvari, čime se smanjuje ukupna tražnja za robom i resursima. Samo smanjenjem potrošnje, možemo smanjiti svoj ekološki otisak i doprineti očuvanju prirodnih resursa.

Zašto je minimalizam dobar za emotivno blagostanje i kako da ga praktikujemo?

Minimalistički način života naglašava važnost pronalaženja zadovoljstva i ispunjenja izvan materijalnog posedovanja. Pomeranjem fokusa sa gomilanja i skupljanja stvari na iskustva i odnose, smanjujemo pritisak konstantne potrošnje i doprinosimo održivijem načinu života. Evo nekoliko predloga za usvajanje održivih navika:

 • Podržite lokalne brendove koji se fokusiraju na održivost i neguju etičke prakse.
 • Birajte proizvode sa minimalnom ambalažom ili ambalažom napravljenom od recikliranog ili biorazgradivog materijala.
 • Smanjite otpad od hrane planiranjem obroka, kupovinom u manjim količinama, pripremom obroka koje možete zalediti, deljenjem kupljene hrane sa drugima, kao i kompostiranjem organskog otpada. Potražite lokalnu, organsku i sezonsku hranu kako biste smanjili emisiju ugljen-dioksida iz transporta.

 • Štedite energiju isključivanjem svetla i elektronskih uređaja kada nisu u upotrebi. Koristite energetski efikasne aparate i pređite na obnovljive izvore energije ako je moguće.
 • Redovno sređujte prostor u kojem živite i donirajte predmete koji su u dobrom stanju, ali vam više nisu potrebni. Ovo ne samo da smanjuje otpad, već pomaže i onima kojima je to potrebno.

  Održive prakse u svakodnevnom životu:

 • Ušteda energije: Ugradite energetski efikasne sijalice, koristite postavke za uštedu energije na elektronskim uređajima i izolujte svoj dom (prozori, vrata) kako biste smanjili potrošnju energije.
 • Štednja vode: Popravite sva curenja, instalirajte slavine sa smanjenim protokom vode i praktikujte svesno korišćenje vode kako biste sačuvali ovaj dragoceni resurs.
 • Biljna ishrana: Uključite više obroka na biljnoj bazi u ishranu. Stočarstvo značajno doprinosi emisiji gasova koji stvaraju efekat staklene bašte kao i krčenju šuma.
 • Odgovorno putovanje: Kada putujete birajte održiv način prevoza. Kad god je to moguæe, koristite javni prevoz, delite automobil ili se vozite biciklom umesto da koristite lična vozila. Takođe, prilikom putovanja podržite male, lokalne turističke agencije, odsednite u malim, porodičnim apartmanima i hotelima koje drži lokalno stanovništvo, dajte uvek prednost eco-friendly smeštajnim objektima kojima je prioritet energetska efikasnost, smanjenje otpada i očuvanje prirode.

Više o eko navikama u svakodnevnom životu čitajte u rubrici MOJE EKO NAVIKE u kojoj naši dragi gosti dele svoje savete i trikove kako da svakodnevicu učinimo zelenijom.

Minimalistički način života pruža ekološki odgovor na izazove koje nam postavlja potrošačko društvo. Usvajanjem minimalističkog mentaliteta i usvajanjem dobrih navika smanjujemo naš ekološki otisak, minimiziramo otpad i doprinosimo održivijoj budućnosti. Prihvatanje principa minimalizma ne samo da donosi jednostavnost i jasnoću u naše živote, već nam takođe omogućava da postanemo svesni čuvari svoje okoline.


Share