Otvara se zanimljiva izložba BIOKOD

Otvara se izložba BIOKOD u nedelju 5. novembra u 18h u galeriji “Šok ZaDruga” (Pasaž, Zmaj Jovina 22. Novi Sad)

Inicijalna ideja projekta bila je da se učesnicima i korisnicima projekta ukaže na važne teme zasnovane na primeni bioetičkimh praksi u sferi savremenog umetničkog stvaralaštva i uticaja naučnih istraživanja na razvoj takvih praksi. Osnovni cilj BIOKOD-a bio je da se kroz neformalnu edukaciju ukaže na prednost upotrebe biomaterijala kao bezbednih i održivih opcija i istakne njihov potencijal u zameni štetnih materijala koji narušavaju našu životnu sredinu.

Foto: Evlira Kakusi

U okviru projekta, do sada je uspešno realizovan niz predavanja u prostoru Naučnog Kluba u Kulturnoj stanici Svilara, a pre toga i jednosemestralna radionica sa studentima biologije (modula Mikrobiolog), u saradnji sa Mikološkom laboratorijom “ProFungi” pri Katedri za Mikrobiologiju, Departmana za biologiju i ekologiju, Prirodno-matematičkog Fakulteta u Novom Sadu. Radionice su bile ralizovane uz mentorstvo doc. dr Milane Rakić – mikrobiologa/mikologa i vizuelne umetnice Adrienn Újházi.

Završna aktivnost u okviru projekta BIOKOD je otvaranje izložbe u galeriji „Šok ZaDruga“, kojom će se studenti, budući mikrobiolozi, po prvi put predstaviti široj javnosti sa rezultatima projekta. Ovom prilikom, posetioci će moći da se kroz delove studentskih radnih dnevnika, fotodokumentaciju eksperimentalnog – radnog procesa i izložene prototipove, udube u mikro i makro svet novonastalih, održivih biomaterijala na bazi produkata mikroorganizama. Pored toga, mikroskopiranjem medijuma u kojem nastaje istraživana mikrobna zajednica, posetiocima je omogućeno da stupe u interakciju sa živim ćelijama bakterija i kvasaca.

Studenti/Izlagači: Stanislava Stanković, Kristina Vuković, Kristina Kokotović, Milica Rukavina, Jovana Panajotović, Isidora Bolesnikov, Jovana Todorović, Željana Ostojić, Teodora Đaković, Anđela Kovačević, Jelena Vranić, Jelena Mitrović, Marija Rašić, Dušan Adamov, Boris Stankić

Projekat ”BIOKOD”, podržan od strane Gradske uprave za kulturu – Novi Sad 2023, bazira se na umetničko-naučnim i istraživačko-edukativnim aktivnostima u saradnji sa Departmanom za biologiju i ekologiju i Mikološkom laboratorijom “ProFungi” pri PMF-u u Novom Sadu, Naučnim Klubom pri Kulturnoj Stanici Svilara i MMC Led Art – galerijom „Šok ZaDruga“ u Novom Sadu.

Trajanje izložbe: 5-13. novembar
Radno vreme galerije: utorak – petak (12-17h), subota (10-14h)
Udrženje građana REAKTOR

Share