Pesma dana

Današnji sastav se u svojim tekstovima i delima zalagao za sve suprotno od važećih normi ponašanja, bili su kontra-kultura, bili su pretnja i destabilizacija u svom najčistijem obliku. Neko će reći da je njihova numera Kick Out the Jams bila prva pank stvar, drugi se neće složiti sa tim, već će prigovoriti da se to pripiše Igiju Popu i njegovim Stooges-ima i numeri I Wanna Be Your Dog.

MC5 poznatiji i kao Motor City Five, bili su revolucionarna rok grupa koja je nastala u Detroitu sredinom 60-ih, a postali su poznati po svojim energičnim nastupima, sirovom zvuku i provokativnim tekstovima. Bili su društveno angažovani bend, otvoreni protivnici rata u Vijetnamu i aktivno podržavali građanske pokrete za slobodu govora. Nekolicina članova MC5 je odležala zatvorske kazne za rasturanje opijata, a svi zajedno sa menadžerom grupe bili su pritvoreni zbog navodne povezanosti sa organizacijom Weather Underground.

Ovaj sastav nije postigao nikakav komercijalni uspeh, iako su to po kvalitetu zasluživali, ali će uvek ostati poznati po hrabrosti da se bore za svoja uverenja, kao i da političke poruke plasiraju kroz muziku. Slušamo Shakin’ Street!

Share