Arheolozi u Meksiku pronašli najveću povezanu podvodnu pećinu

Arheolozi i ronioci na poluostrvu Jukatan saopštili su danas da su pronašli prolaz koji povezuje dve podvodne pećine čineći in, kako su naveli, najvećom povezanom podvodnom pećinom u svetu.

Ronioci su kazali da je pronađena povezana pećina dužine oko 347 kilometara. Mamutska pećina u američkoj saveznoj državi Kentaki i dalje je najveća pećina bilo koje vrste u svetu, sa više od 650 kilometara istraženih prolaza, navodi agencija AP.

Pećine Sak Aktun (Sac Actun) i Dos ohos (Ojos) koje se nalaze u blizini meksičkog priobalnog grada Tulum i ranije su bile poznate, a nakon otkrivenog podvodnog prolaza ta povezana pećina nazvana je „Sak Aktun sistem” pošto je preuzet naziv dužeg dela.

Otkriću je prethodilo višegodišnje istraživanje, navela je agencija AP, dodajući da su mnoge pećine u oblasti Jukatana ranije bile iznad nivoa mora. Unutar pojedinih pećinskih sistema pronadjeni su dokazi o ranijoj naseljenosti ljudi, ali i izumrlim životinjama. U pećinama su takođe pronadjeni ostaci majanske kulture.

Share