Poljski gradić za primer i inspiraciju velikim gradovima

Mali poljski grad Kisielice u kome živi 2.300 stanovnika, je od Evropske komisije dobio nagradu ManagEnergy 2014. u kategoriji samoodrživosti zbog toga što je postigao cilj da se ceo napaja iz obnovljivih izvora energije. Ovo je veliko dostignuće za grad s obzirom da se u Poljskoj devedeset posto energije dobija iz uglja.

kisielice-poljska-01

Gradić Kisielice je okružen prostranim poljoprivrednim zemljištima na koja su smeštena dva vetroparka sa 48 vetroturbina ukupnog kapaciteta od 82MW. Centralna grejna mreža je izgrađena pomoću donacija i poreskih prihoda, a 85% objekata greje kotao na biomasu sa kapacitetom od 6MW. Kao biomasa se koristi slama sa okolnih poljoprivrednih zemljišta. Tokom leta, višak toplotne energije se koristi za zagrevanje protočne vode. U decembru 2013. godine izgrađena je i prva biogasna elektrana koja proizvodi 1MW toplotne i 1MW električne energije.

Gradski projeka je dizajniran tako da na najbolji način iskoristi lokalne kapacitete i umanji emisiju ugljen dioksida. Takođe, gradske vlasti su postavile cilj da budu nezavisne od uglja čime bi se smanjila emisija ugljen dioksida, poboljšao kvalitet vazduha i maksimalno iskoristili kapaciteti lokalne poljoprivredne proizvodnje. Kako bi podstakli ove promene, poljoprivrednicima na čijim su zemljištima izgrađeni vetroparkovi se plaća 5.000 evra po vetrenjači godišnje. Slama, koja bi inače stajala i vremenom propadala, kupuje se od poljoprivrednika i time se obezbeđuju dodatni prihodi stanovništvu.

kisielice-poljska-02

Trenutno je u toku gradnja i trećeg vetroparka kapaciteta 24MW, a opština za ovu godinu planira otvaranje tendera za nabavku fotonaponskih panela kako bi izgradili i prvu solarnu elektranu u regionu. Takođe, na svaki javni objekat će se instaliratii i tri seta fotonaponskih panela kapaciteta 10kW svaki.

Iako Poljska treba da pređe dug i težak put kako bi se rešila uglja, ovaj gradić je svakako inspiracija i primer kako bi većina svetskih gradova trebalo da funkcioniše.

izvor: ekokuce.com

Share