Plezir preporučuje: 4 TV serije

Dok sedim i slušam Kim Karnz i njenu sjajnu numeru Bette Davis Eyes (1981.) pokušavam da osmislim dobar početak za današnju Plezir preporučuje rubriku u kojoj biste mogli da nađete neku seriju po svom ukusu, te možda je i vi, kada je pogledate, preporučite nekom svom prijatelju, srodniku, rodici ili nekom petom. Plezir magazin se uvek oglašava kada ima nešto lepo i pametno da kaže, pa u tom smislu, u redovima koji slede, probaćemo da podstaknemo vašu radoznalost sa kraćim prikazom radnje serija koje smo odabrali za preporuku.

The Gentlemen

Koje filmsko ostvarenje vam je omiljeno od Gaja Ričija? Osobno, najviše volim da, s vremena na vreme, u časovima dokolice pogledam Dve čađave… (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) ali tu je i Snatch pa i RocknRolla, zašto da ne? Pretpostavljajući da ste gledali svaki od nabrojanih uradaka, serija The Gentlemen predstavlja simbiozu radnje i likova iz ta tri navedena ostvarenja. U središtu radnje je profesionalni vojnik  Eddie Halstead (koga tumači Theo James – The White Lotus) koji se nakon smrti oca vraća na imanje svojih predaka i tamo, sasvim neočekivano, otkriva tajnu koja je dugo skrivana od njega. Na ogromnom posedu smestila se grupa entuzijasta u cilju da gaji i distribuira marihuanu ali stvarno, ne kao neki što su šatro sadili rotkvice i mladi luk… Kao svaki Ričijev uradak, i ovaj je isprepletan neočekivanim obrtima, crnim humorom i ponekad sporim i scenama koje predstavljaju malo veću gnjavažu (u smislu da predugo traju). Sveukupno, vredi pogledati ovo ostvarenje koje, zaboravih da podvučem, predstavlja spin-off njegovog istoimenog filma iz 2019. (završava se Kim Karnz, i počinje Kim Wilde koja izvodi numeru Cambodia prim.aut.)

FALLOUT

Nije retko da neka video igra posluži kao inspiracija te nakon dobrog prolaza kod gejmerske zajednice bude ekranizovana sa manje ili više uspeha, govorim sa tehničke strane. Imamo brojne primere, The Witcher, The Last of Us, Assassin’s Creed, Mortal Kombat…ne znam jeste li pogledali film o tome kako je Tetris postao globalno prepoznatljiva video igra iako je potekla iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza koji je bio prilično hermetički zatvorena sredina?

Baš kao i The Last of Us, Fallout je ostvarenje koje nam prikazuje jedan od mogućih scenarija kada nastupi „kraj sveta“. Ova distopijska priča je smeštena u pedesete godine prošlog veka, i začinjena je hladnoratovskim odnosima i paničnom borbom protiv „crvenih“ te predstavlja fantaziju jednog od mogućih scenarija koji smo, tj. ne mi nego naši dedovi i bake, mogli da prožive ali ipak nisu, što mi govori da će i u ovim nemirnim vremenima biti isto tako. Kako ne bi „spojlovao“ dalje na ovu temu, toplo preporučujem da se pomenuto ostvarenje Fallout uzme u obzir kao opcija za „bindžovanje“. (gotovo sa Kim Wilde, sad kreće Laura Branigan sa pesmom Self Control prim.aut.)

3 BODY PROBLEM

Da li ste se zapitali kako bi izgledalo kada bi se budućnost i sadašnjost isprepletali? Kako bi izgledala naša realnost da smo kao društvo u prošlosti povlačili drugačije poteze? Da li bi trebali da se zapitamo kako će naši potezi, u odnosu na sada – danas, uticati na kreiranje globalne budućnosti?

Serija koja će vas navesti na razmišljanje je Netflix-ovo ostvarenje i nosi naziv 3 Body Problem, koja predstavlja ekranizaciju naučno-fantastične knjige The Three-Body Problem kineske autorke Cixin Liu.  (gotova Laura sad ide Eddie Murphy – Party All the Time)

The Decalogue

I za kraj ostavljam jednu od najupečatljivijih serija i jednu od najbolje urađenih adaptacija priča koje se odnose na knjigu čija se istinitost ne dovodi u pitanje. Biblija je aksiom i ne dovodi se u pitanje ono što je u njoj napisano… tako su barem rekli… Ali ako već pričamo o apokalipsi i o „kraju sveta“ često razmišljam na temu kako bi svet izgledao kada bi svi primerci Svete knjige i svi radovi u vezi sa naukom i naučnim disciplinama bili uništeni u nekom nuklearnom udaru? Ono što znam jeste da bi sve knjige koje se oslanjaju na naučnu metodologiju i naučne principe, za par stotina godina isto glasile kao i pre navodnog nuklearnog udara, dok za Bibliju baš i nisam siguran. Tehnički gledano, svi mi smo agnostici, dakle, nismo sigurni da li postoji Bog ili ne, samo verujemo da ne postoji ili da postoji. A deset zapovesti predstavljaju kodeks ponašanja koji je preduslov za postojanje nekog društva, bilo primitivnog ili modernog. The Decalogue je upravo priča o tome.

Moram da kažem da ova serija ima jako visoku ocenu kako publike tako i kritike… i da ako ste konzument serija, onda je IMDb sajt vaš prozor u svet i putokaz u kom smeru će se vaš filmski pravac razvijati. Kao što znate, na sajtu možete videti ocenu običnih posmatrača koji su sabskrajbovani na tom sajtu, dok druga ocena tzv. Metascore predstavlja ocenu kritike, dakle osoba kojima je to posao i koji se pomalo i razumeju u kinematografiju. Nema mnogo serija koje je Metascore „častio“ sa „stotkom. (i naravno kao tema Jesus He Knows Me od sastava Genesis)

Share