Nikola Kovačević: Fitnes trener, model i instruktor u policiji Abu Dabija

Nikolu Kovačevića neki od vas prepoznaju kao jednog od učesnika rijaliti šoa Survajver, nakon čega se on povukao iz javnosti, posvetio sportu, studijama i karijeri modela. Čime se danas Nikola bavi, koliko mu je sport pomogao u životu i kako savetuje momke i devojke koji žele da se aktivno bave fitnesom, pročitajte u nastavku.

Fotografije koje prate priču je fotografisao Andreja Damnjanović.

Nakon učešća u Survajveru, tvoja karijera se razvila u pravcu fitnesa i modelinga, čime se danas baviš?

Danas živim i radim u Abu Dabiju. Zaposlen sam u policijskom generalštabu u timu za procenu i kontrolu fizičke spremnosti čitave policije Abu Dabija. U svoje slobodno vreme bavim se i modelingom.

Poslednjih nekoliko godina radiš na treningu specijalnih policijskih jedinica u Abu Dabiju, možeš li da nam ispričaš malo više o ovom angažmanu I kako je do njega došlo?

Prijavio sam se na poluotvoreni konkurs, prošao sve njihove zahteve i od tada sam angažovan na ovom jako lepom i interesantnom poslu.

Šta te je odvelo u Emirate i kakvi su tvoji utisci o ovoj zemlji?

U Emirate me je odvela jaka želja za daljim ličnim i profesionalnim razvojem. Posto se čitava zemlja razvija jako brzim tempom, to je svakako idealna prilika za mlade ljude željne izazova.

Što se mojih utisaka tiče jako je izraženo gostoprimstvo, ljubaznost ali i red i zakon, što nije jednostavno izbalansirati. Mogu se, istina, čuti i drugačija mišljenja ali ja govorim samo o mojim utiscima i dosadašnjim iskustvima. Mogu reći da sam više nego zadovoljan.

Čemu te je rvanje kojim se baviš veći deo života, naučilo?

Trenirajući rvanje od malena za koje je poznato da je jako težak i zahtevan sport, brzo sam naučio šta znači boriti se do poslednjeg atoma snage, biti spreman na odricanja, verovati u sebe kad je najteže. Odrastajući, jednostavno sam sve to primenio na život, i rezultati govore sami za sebe.

Kako izgleda jedan tvoj tipičan dan, koliko često vežbaš?

Pošto više nisam aktivan takmičar vežbam u proseku 5x nedeljno. Što se tiče radnog dana, svaki dan je drugačiji od prethodnog i dovoljno interesantan da ga i ne tretiram kao posao.

Slobodno vreme najradije provodim na plaži. Tu je i društvo, neko piće, izlet i tome slično.

Od čega se sastoji tvoj dnevni jelovnik?

Jelovnik je jako bitna komponenta za čovekovo zdravstveno stanje a potom i za trening. Hranim se zdravo i najčešće sam pripremam hranu. Trudim se da mi obroci uvek budu u isto vreme. Ishrana treba biti raznovrsna i treba unositi dovoljno tečnosti. Apsolutno isključiti sve oblike  “junk food” hrane i gaziranih  napitaka. Piti čistu vodu ili ceđene prirodne sokove. Znači čisto meso, složeni ugljeni hidrati, bareno i sveže povrće, voće i dosta tečnosti. 3 do 5 obroka u toku dana i par puta nedeljno trening. To je to.

Budući da si angažovan i kao fitnes instruktor, iz iskustva, koliko vremena je potrebno za značajne fizičke transformacije?

Svako telo morfološki i fiziološki funkcioniše po istim principima ali postoje uvek one individualne razlike zbog kojih i pristup treningu mora biti drugačiji. Sa dobro prilagođenim programom ishrane odmora i treninga vidljive rezultate treba očekivati u rasponu od 2 do 3 meseca

Kako savetuješ muškarce koji žele da unaprede svoj fizički izgled, šta je ono od čega početnicima koji nemaju previše kondicije treba da krenu?

Muškarce bih savetovao da na trening gledaju kao na lifestyle i da se naoružaju strpljenjem. Nikako da ne idu putem tzv. prečica sa nedozvoljenim supstancama jer zdravlje treba uvek da nam bude na prvom mestu.

Koliko se pristup oblikovanju tela razlikuje kada su u pitanju žene? U čemu su najveće razlike?

Telo muškarca i žene se samo po sebi jako razlikuju pa samim tim i pristup trenažnom procesu kao i njegovo planiranje. Poznavanje fiziologije od velike nam je koristi kao profesionalcima koji se ovim poslom bave. Govorim o različitostima endokrinog sistema kod muškaraca i žena, a samim tim i anatomije, dijetetike pa i biomehanike. Kao i u svakom poslu – znanje je moć.

Danas bavljenje fitnesom često uključuje i upotrebu suplemenata i drugih supstanci koje doprinose poboljšanju učinka rada u teretani. Kakvo je tvoje mišljenje o dijetskim suplementima, šejkovima i drugim dodacima koji se danas često koriste?

Kod rekreativaca koji imaju uslova da se kvalitetno hrane, rezultati nisu uslovljeni suplementima, dok kod profesionalaca gde su razlike u nijansama suplementi mogu da budu odlučujući milimetar tako da su postali nezaobilazna komponenta u profesionalnom sportu. Ja lično, nisam protivnik suplemenata ako su u dozvoljenoj kategoriji i ne tretiraju se kao doping ili štetni po zdravlje.

Pored sporta, postoji li još neka tvoja velika strast, čime se baviš u slobodno vreme?

Volim slobodno vreme da provodim na plaži i jako volim da pročitam dobru knjigu. Čitanje knjiga je jako dobar mentalni trening i na taj način održavamo i mozak u dobroj formi. Da bi čovek bio kompletan, po mom mišljenju jednako je važno da razvija svoje mentalne, duhovne i fizičke kapacitete.

Share