Skrivena značenja dečjih crteža – psihologija kreativnosti

U ljudskoj je prirodi da se umetničkim delima divimo, da nas opčinjava imaginacija i kreativnost velikih slikara koji su stvarali kroz vekove. No kada postanemo roditelji, deo te težnje prenese se (da li slučajno?) na crteže, pa čak i „škrabotine” naše dece.

Ne morate da date trogodišnjaku papir i bojicu da stvori remek-delo za izložbu na kuhinjskom frižideru. Dovoljno je da ima pristup bojama pa da svoju maštu pokaže na svakoj površini – zid, sto, ormar, svaki je roditelj doživeo bar jednom ovakav izliv kreativnosti u kući. Bez obzira da li crtaju linije, kućice, drveće ili svoju porodicu – mališanima umetnost dolazi kao nešto sasvim prirodno i obično je aktivnost koja im pruža veliku radost.

Pored toga što može da bude sjajan izvor razonode i zabave, crtanje mnogo može da pomogne detetu u razvoju kognitivnih i motoričkih sposobnosti. Međutim, da li ste znali da dečiji crteži mogu imati skriveno značenje? Posmatranje i analiza umetnosti vašeg deteta mogu vam dati uvid u njegovo stanje uma i u to kroz kakva emocionalna iskustva prolazi.

Crtanje kao pričanje priče

Kada crtaju i boje, mališani zapravo pričaju priču. Nekada će proces stvaranja doneti veća otkrića nego krajnji rezultat i sam crtež i to se uglavnom odnosi na decu predškolskog uzrasta. Prema jednoj studiji priče koje mališan priča dok crta direktan su put u njegov svet. O čemu mašta, na kakav način razmišlja, da li ga nešto posebno raduje ili brine?

Ako želite da otkrijete šta se krije u toj malenoj glavi, samo slušajte o čemu govori dok crta. Možda će crtajući prave linije stvarati zvuk trube i tako sugerisati da crta tatu kako ide na posao? Ono što liči na razgovor sa samim sobom može da bude detetova priprema i proba za crtež i ujedno ključ do razumevanja simbolike nacrtanog.

Ponekad roditelji pokušavaju da pomognu svojoj deci da crtaju ili upotpune svoju umetnost kako bi je učinili boljom. Čak i kada deca crtaju u školi u starijem uzrastu, od njih se traži da crtaju na definisan način. Dečji psiholozi sugerišu da se mališanu dozvoli sloboda izražavanja u ovom procesu. Neka dete smisli svoje ideje i isproba nove tehnike, boje i načine da se izrazi. Upravo ova sloboda uzbuđuje decu i postavlja pred njih izazov da stvore sve što žele.

Tumačenje dečjih crteža – značenja iza kreativnosti

Deca crtanjem pokazuju svoje misli i osećanja, pa je svaki crtež vizuelni izraz njihovog unutrašnjeg sveta. Postoje neki osnovni elementi koji se ponavljaju i zajednički su za sve mališane koji crtaju. Ako ste roditelj i želite da protumačite smisao umetničkih dela svojih mališana, obratite pažnju na sledeće detalje:

Svaka boja na platnu ima svoje značenje

Terapeuti i savetnici koji rade sa decom često koriste crteže da bi razumeli neizražene misli i osećanja. Dečja umetnost ima svoju logiku. Ako je umetnost vašeg deteta pretežno crvena ili crna, terapeuti sugerišu da obratite pažnju. Crvena može biti izraz ljutnje, a crna može biti povezana sa tugom i depresijom.

Ako crtež obuhvata širok spektar boja, vaše dete je najverovatnije srećno i uzbuđeno. Svetle boje odražavaju vedrinu, a tamne boje obično odražavaju tugu. Zelena boja može imati opšta značenja poput nade i mira, uglavnom je dominantna na slikama tihog i osetljivog deteta. Pokazuje želju deteta da bude voljeno i primećeno. Ako primetite previše zelene na crtežima svog mališana, to može biti znak anksioznosti prilikom odvajanja, na primer.

Plava boja ima univerzalna značenja – opuštanje, smirenost, blagostanje i uglavnom su njene nijanse omiljene stidljivom, introvertnom detetu koje je osetljivo. Roze i ružičasti tonovi sinonim su za ravnotežu i emocije. Koriste ih deca koja vole da žive u zamišljenim svetovima, bez obzira da li su dečaci ili devojčice. To je boja mašte, tako da česta upotreba ove boje predstavlja potrebu deteta da pobegne od stvarnosti.

Žuta označava radost, nadu, energiju, sreću, optimizam i društvenost. Normalna upotreba žute boje pokazuje srećnu i živahnu decu, ali često njeno korišćenje pokazuje tenzije u okruženju ili probleme sa autoritetom.

Ljubičasta, s druge strane, kao kombinacija crvene i plave ukazuje na neki konflikt. Ukoliko ljubičasti i lila tonovi preovlađuju na slici, možda je dete nezadovoljno i sklono melanholiji.

Braon boja ukazuje na odgovornost i zato je oprezna i razumna deca više koriste. Preterano korišćenje braon boje ukazuje na to da je dete preplavljeno obavezama koje nisu prilagođene uzrastu.

Narandžasta pokazuje želju za napretkom ili dete kome je potreban kontakt sa ljudima. Kada dete prekomerno koristi narandžastu, može pokazati agresiju i razdražljivost.

Siva je neutralna boja i pokazuje nemogućnost deteta da izrazi svoje emocije. Slično značenje ima i bela (naravno, treba izuzeti one „beline” koje crtež mora imati).

Crtanje figurica i porodičnih portreta

Sva deca počinju sa škrabanjem, što postepeno dovodi do konvencionalnih oblika poput Čiča gliše. Način na koji crtaju sebe takođe daje dobar uvid u to kako se osećaju. Primera radi, figura sa osmehom može ukazivati na srećno dete. Ponekad senčenje pojedinih delova tela u tamnoj boji može biti znak unutrašnjeg sukoba.

Porodični portreti ili crteži mogu roditeljima dati naznake o emocionalnom stanju njihovog deteta. Uobičajeni elementi koje vredi tumačiti su da li je uključen svaki član porodice, položaj deteta na porodičnom portretu (obično onaj koji stoji pored deteta prikazuje najbližeg člana) ili ko je najveći na slici (dominantni član).

Naravno, zaključak možete formirati samo u slučajevima kada se određeni element u crtežima ponavlja ili preovlađuje. Najbolji način da saznate šta dete misli je da mu postavite pitanja koja možda imate ili da mu dozvolite da objasni svoj crtež. Ako upišete dete na časove crtanja, uvek možete da porazgovarate sa nastavnikom za stvaranje konkretnijeg mišljenja o emocijama svog mališana. U školi crtanja deca mogu savladati različite tehnike slikanja i bojenja, a postoji mogućnost da u jednom takvom kreativnom okruženju promene i svoju percepciju sveta i možda nauče kako da adekvatnije izraze svoja osećanja.

Oblaci i kiša mogu ukazivati na anksioznost

Ako vaše dete stalno crta sebe kako stoji na kiši, to može biti znak da je anksiozno ili da ima neku brigu. Zapodenite razgovor ne biste li mu pomogli da se lakše nosi sa ovim osećajima. Nasuprot oblacima i kiši, kada dete crta jarko žuto sunce i cveće, to bi moglo (i uglavnom) odražava da je veselo i srećno.

Kuće

Kuće su jedna od prvih stvari koje dete crta. Obratite pažnju na detalje. Ukoliko kućica ima dimnjak, vaze, zavese na prozorima ili članove porodice (u kući ili ispred nje), svi ti elementi impliciraju sreću i spokoj. Posebno treba posmatrati da li kuća ima prozore, odnosno koliko prozora ima, jer oni mogu biti znak detetove otvorenosti za komunikaciju i interakciju.

Uvek je dobro analizirati crteže svoje dece i podsticati maštu. Kreativnost podstiče mentalni rast i razvoj mališana. Uloga roditelja je ovde ključna, pa se tako postarajte da uverite svog mališana da je umetnost igra. Kupujte mu umetnički materijal – bojice, blokove za crtanje, papir u boji ili ga upišite u školu slikanja i crtanja.

Budite prava podrška tako što ćete izložiti detetove crteže i biti uvek tu za razgovor i tumačenja. Ne samo da ćete na ovaj način pomoći kreativni razvoj, već se i dublje povezati sa svojim detetom. Dovoljan razlog da sednete zajedno da nešto nacrtate već danas, zar ne?

Share