Matcha – Zelena magija u šoljici čaja

„Oni koji ne mogu da osete jednostavnost velikih stvari u sebi, skloni su da previde veličinu malih stvari u drugima” – tako je zapisano u zbirci eseja pod naslovom „Knjiga čaja“ čiji je autor Okakura Kakuzo. I baš u toj savršenoj jednostavnosti malih stvari naše svakodnevice krije se mudrost ispijanja šoljice čaja. O istorijatu ovog drevnog napitka, filozofiji pristupa, kulturi i benefitima koje ima na ljudski organizam saznajte više u redovima koji slede.

Priča o zelenom čaju i njegovoj upotrebi potiče iz Kine, iz dalekog 8. veka, a način pripreme ovog  napitka u prahu od osušenih listova pripremljenih na pari, postao je popularan u 12. veku. Tada je matchu otkrio budistički monah Mioan Eisai i doneo je u Japan. Eisai je shvatio da ispijanje matche poboljšava njegovu praksu zen meditacije, stvarajući stanje mirne budnosti – danas znamo da je to zahvaljujući interakciji matcha kofeina i L-teanina. Vremenom, kako su prednosti matche bivale sve više priznate, ova vrsta čaja je postala osnova za sofisticiranu umetnost japanske čajne ceremonije (,,čado”).

Ispijanje matche ne samo pomoglo u meditaciji zen monaha, već je postalo i sredstvo za postizanje prosvetljenja. Žrtvovanje činije pića Budi je bilo deo svakodnevnih praksi.

Skromnost je odlika ove čajne ceremonije koja je opstala do danas, a njena poruka lepote koja je sadržana u jednostavnosti, izaziva divljenje i na Zapadu, gde se konzumiranje ovog napitka proširilo u 16. veku. Radikalnu jednostavnost podsticao je, između ostalog, monah Murata Šuko, koji je dostigao prosvetljenje u trenutku kada je shvatio da se večni Budin zakon otkriva pukim gestom punjenja posude vrelom vodom. Lepota čajne ceremonije potiče od harmonije koja nastaje između umova domaćina i njihovih gostiju. Duh čaja je izražen u četiri koncepta: mir, čistoća, poštovanje i harmonija. Na pravi način obavljena ceremonija oslobađa briga, pokazuje savršenstvo sklada između prirode i ljudskih aktivnosti.

Čajni paviljon – izuzetno skromna građevina, gotovo strogog izraza sa tankim zidovima i ravnim krovom – samo je pozadina za pažljivo vežbanje pripreme i podele pića između domaćina i gostiju. Fokus čajnih ceremonija je usmeren na suptilno, senzualno iskustvo razmene pažljivih gestova između učesnika, kao i na osvešćivanje prolaznosti lepote materijalnog sveta.

Tokom vekova „čado“ je nastavio da se širi po Japanu da bi osvojio ne samo dvorsku i samurajsku klasu, već i sve nivoe društva. Mnoge škole japanske ceremonije čaja evoluirale su kroz dugu istoriju i još uvek su aktivne. Danas matcha ceremonija čaja  pruža priliku za upoznavanje, intelektualnu razmenu, produbljuje erudiciju i izraz je kontinuiteta tradicije.

Sam naziv čaja je nastao od dve japanske reči: „matsu“ što znači trljati, premazati, farbati i „cha“ što znači čaj. Iz etimologije reči možemo da nazremo i način pripreme ovog čudesnog napitka. Čaj uzgojen za ceremoniju bio je u prahu, po običaju tog vremena, a zatim umućen bambusovom četkom u toploj vodi. Listovi čaja suspendovani u penastoj vodi su se pili umesto da se proceđuju, kao što je inače običaj. Ovaj obrazac pripreme zadržao se sve do danas.

Matcha se uzgaja po strogim pravilima – koriste se isključivo biljke čaja uzgojene u hladu koje imaju povećan nivo hlorofila i jarko zelenu boju. Beru se samo pupoljci i tri gornja sloja mladog čaja (Camellia sinensis). Listovi čaja se kuvaju na pari (blanširaju) da bi se zaustavio proces oksidacije, zatim im se nežno otklanjaju lisni nervi i peteljke, a preostali mesnati delovi se melju u kamenim mlinovima. Zbog tako mukotrpnih i zahtevnih standarda proizvodnje, matcha je među najskupljim vrstama čajeva na tržištu.

Ova vrsta čaja sadrži više kofeina od drugih zelenih čajeva. Ukoliko se umereno konzumira, primećeno je da ima povoljan uticaj kod pobošljanja pamćenja, a visok nivo antioksidanata čini ga zdravim dodatkom ishrani sa izraženim benefitima u borbi protiv kancera. Smatra se da povoljno utiče na stres i anksioznost, a poznato je i da njegovi katehini (antioksidansi) pomažu u smanjenju krvnog pritiska i holesterola.

Matcha ima blag orašasti, travnati ukus sa primesom gorčine. U Japanu, najbolja matcha, prema ukusu i boji, klasifikovana je kao ceremonijalna i namenjena je da se konzumira sama, bez ikakvih zaslađivača ili drugih sastojaka. Kulinarska matcha, koja je gorka, koristi se u sladoledu i dodaje se u mleko koko bi se napravila neka vrsta kafe. Određeni kokteli takođe sadrže matchu.

Na šta posebno treba obratiti pažnju pri kupovini i čuvanju matcha čaja?

Na prvom mestu potrebno je da se raspitate da ali su listovi testirani na radijaciju – posle nuklearnog incidenta u Fukušimi ovo je obavezan korak. Naravno, organska matcha je uvek prvi izbor, zato što ona garantuje potpuno odsustvo različitih đubriva i pesticida. Vodite računa da čajni prah uvek bude ujednačeno i fino samleven i jarko zelene boje. Kako je u pitanju veoma reaktivna supstanca, čaj je najbolje čuvati u laganim limenim konzervama, koje ne propuštaju svetlost i vazduh i iskoristiti ga u roku od godinu dana od trenutka proizvodnje.

Kako pripremiti i konzumirati matcha čaj?

Postoje dva načina pripreme matche. Za čajne ceremonije ili posebne čajanke „Koicha“ je najbolja opcija. Koicha je gusta mešavina vrhunskog matcha zelenog čaja koji se služi gostima –  preporučuje se zbog svog ukusa i blage arome. Najviša klasa ceremonijalne matche je Imperial Japanese Matcha Green Tea, ali ako ste početnik, „Usucha“ je takođe odličan izbor, jer je njegova mešavina laganija i savršena za svakodnevnu upotrebu.

Za pripremu matcha čaja osim samog praha potrebni su vam takođe:

 • Chawan – činija za čaj u kojoj pripremate i služite svoju matchu. Postoji širok spektar veličina i stilova. Izaberite plitku činiju ako želite brzo da ohladite čaj ili dublju da bi čaj duže vreme bio vruć.
 • Chashaku – tradicionalni japanski pribor za merenje i vađenje listova čaja/praška iz kutije za čaj u činiju za čaj. Meri oko jednog grama matche ceremonijalne klase. Iako su uglavnom napravljeni od bambusa, postoje i oni izrađeni od drveta ili slonovače. Za jednu činiju čaja od 70ml vrele vode, biće vam potrebno oko 2 merice „Usucha“ ili 3-4 merice „Koicha“ čaja.
 • Chasen –  najvažniji alat u učenju pripreme matche je bambusova metlica koja se koristi za mešanje čaja u prahu sa vrelom vodom. Postoje različite vrste ovog alata sa različitim količinama zubaca. Za pripremu „Koicha“ matche, biće vam potrebna četkica debljine 32-48 zubaca i jedna sa 50-120 tankih zubaca  za „Usucha“ matcha čaj.

Prava temperatura vode za pripremu matche je presudna. Bez obzira da li volite jači ili slabiji čaj, ne koristite ključalu vodu. Temperatura vode treba da bude između 70°C – 80°C. Previsoka temperatura vode će učiniti čaj previše gorkim.

Još jedan bitan korak u pripremi matche je tehnika mešanja. Važno je da znate kako da pravilno umešate matcha prah u vodu. Za „Usucha“, mutite matchu tako što ćete praviti brze „V“ pokrete zglobom dok ne dobijete penastu konzistenciju. Ako pripremate „Koicha“, polako mešajte s leva na desno praveći obrnute „U“ pokrete dok smesa ne bude gusta i glatka, ali ne i penasta.

U tradicionalnoj upotrebi matcha se konzumira bez dodataka, ali ako ste pristalica kremastijih ukusa slobodno dodajte nekoliko kapi biljnog mleka u svoj čaj.

Usporavanje je takođe deo rituala. Ne zaboravite da odvojite vreme, da budete prisutni i uživate u svakom koraku pripreme ovog čarobnog napitka!

Matcha kokteli

Ako ste možda od onih koji vole da eksperimentišu, probajte neki od sledećih recepata.

Coconut Matcha

Za ovaj prirodno zaslađen i kremasti smuti za dve osobe biće vam potrebno:

 • 8 kašika ljuspica kokosa,
 • Pola avokada,
 • Jedna kafena kašičica matcha praha,
 • 120ml hladnog kokosovog krema,
 • 240ml ohlađene kokosove vode.

Osim što je izuzetno osvežavajuća, ova mešavina sadrži zdrave masti, kao i kalijum i vitamin C.

Za početak pripreme potrebno je zagrejati rernu na 180°C, rasuti kokosove ljuspice na pleh i peći ih oko 4-5 minuta sve dok ne dobiju zlatastu boju. Zatim ih sjediniti u blenderu sa ostalim sastojcima i mutiti dok ne dobiju kremastu strukturu. Servirati ohlađen napitak u čašama sa slamčicom.

Matcha sa limunom i medom

Za pripremu ovog hladnog napitka za dvoje potrebni su vam sledeći sastojci:

 • 5 kafenih kašičica meda,
 • 1 velika kašika soka od limuna, kao i malo limunove kore,
 • 500ml vode koja je zagrejana na 80°C,
 • 1,5 kašičica matcha praha,
 • Kocke leda.

Za početak pomešajte med, sok i koru limuna i polovinu količine tople vode u bokalu. Matcha prah stavite u činiju i preko njega sipajte malu količinu tople vode. Mešajte četkicom smešu u činiji pokretima u obliku slova „W“. Zatim lagano dodajte ostatak tople vode i mutite sve dok se na samoj površini ne počne pojavljivati pena. Tako umućenu matchu sipajte u bokal sa ostalim sastojcima, promešajte i služite sa ledom u visokim čašama. Ovako posluženi matcha čaj predstavlja savršeno osveženje slatkastog ukusa i nešto slabijeg intenziteta.

Matcha Latte

Ovaj svetlo zeleni kremasti napitak predstavlja savršenu poslasticu za sve ljubitelje čokolade.

Za pripremu za dve osobe potrebni su sledeći sastojci:

 • 350ml bademovog mleka,
 • 15g bele čokolade,
 • 2 kafene kašike matcha praha, kao i još malo za serviranje,
 • 120ml vode zagrejane na 80°C.

Zagrejte mleko i čokoladu u posudi na plotni uz konstantno mešanje. Kad se masa ujednači i sjedini sklonite mešavinu sa strane. U drugoj činiji umutite matcha prah i toplu vodu, dok ne dobijete ujednačenu mehurastu pastu. Dodajte toplo mleko sa rastopljenom čokoladom u činiju. Sipajte lagano i mešajte metlicom dok smeša ne postane penasta. Sipajte napitak u šolje, ukrasite ga matcha prahom i služite dok je još topao. Uživajte!

Bilo da ste pristalica tradicionalnog ispijanja čaja ili pripadate onoj grupi ljudi koja voli da eksperimentiše i proba nešto novo, budite sigurni da uvođenje matcha čaja u vašu svakodnevicu može doneti samo pozitivne i zdrave promene. Važno je usporiti, uživati u harmoniji trenutka i ukusa, podeliti trenutke odmora sa bliskim osobama i pokloniti svoju naklonost malim stvarima – zato što se u njima krije najvrednija magija života.

Share