Moje eko navike: Dajana Grgantov

Razgovore o eko navikama iniciramo iz želje da vas motivišemo da se pokrenete, uvedete promene u vašu svakodnevicu ili istrajete u sprovođenju zelenih navika koje jesu mali, ali važan korak u pravcu stvaranja održive budućnosti. Četvrtkom se družimo sa interesantnim gostima koji nam otkrivaju svoje eko navike, dele savete i trikove kojima se služe kako bi svoju svakodnevicu učinili zelenijom, ali i govore o najvećim izazovima sa kojima se suočavaju na tom putu.

Ovog četvrtka u rubriku eko navike nam stiže Dajana Grgantov osnivačica brenda Waved pod okriljem kog možete pronaći ekološki, morem inspirisan kućni dekor, torbe, igračke, mirisne narukvice i unikatne putničke žurnale izrađene od perivog papira. Dajana putem svog brenda nastoji stvoriti jedinstvene, ručno izrađene predmete koji svakodnevicu čine lepšom i za mrvicu zelenijom, dok na Instagram profilu Waved living dokumentuje ličnu transformaciju i put ka kreiranju svesnog i zdravog doma uz brojne rituale kojima slavi usklađivanje s prirodom i jednostavnost života. Za #mojeekonavike pričale smo o osvešćavanju, jednostavnim eko koracima, izradi proizvoda za čišćenje doma sa decom i okretanju održivosti kao zalogu za budućnost.

Kada se spomenu ekologija, održivost i uopšte eko navike u svakodnevnom životu, šta je tvoja prva asocijacija?

Prva asocijacija je – osvještavanje. Bez tog prvog koraka napredak je nemoguć. Zašto? Jer će nam sve biti teško, neizvedivo, preskupo, nedostupno. Pronaći ćemo milijun razloga zašto ne živjeti održivo samo zato jer nismo dovoljno svjesni i nemamo cilj. Ako smo svjesni da je planeta na izdisaju i ako doista razumijemo što to znači, itekako ćemo se pokrenuti. Ako toga nismo svjesni i apsolutno ne razumijemo situaciju, nećemo vidjeti potrebu za promjenom i poduzimanjem akcije. Štoviše, gledat ćemo na to kao na gubljenje vremena i novaca. Osobno, na održivost u svakodnevnom životu gledam kao na ulog u budućnost i zdravlje, a nikada kao trošak.

Mi u Pleziru verujemo da i velike promene kreću od malih koraka, od običnog čoveka. Koje su to eko navike koje ti redovno praktikuješ?

U potpunosti se slažem jer smatram da velike promjene jesu skup malih svakodnevnih akcija.

Jednom mjesečno planiram i obavljam kupovinu stvari koje su nam potrebne za održavanje kućanstva, proizvoda za osobnu njegu i higijenu i suplemenata. Kupujem uglavnom online od brendova kojima u potpunosti vjerujemo. Danas čitam etikete i pazim na sastav. Nekada nisam.

Već desetak godina svaki dan razvrstavamo otpad. Često s djecom izrađujem tablete za perilicu suđa čime ih učim da mnogo toga možemo sami napraviti i to od prirodnih sastojaka. Možda je to čak najsnažnija poruka koju šaljem malcima jer vjerujem da time stvaramo čvrste temelje za njihov zdravi dom jednoga dana kada za to dođe vrijeme.

Koji su tvoji trikovi i saveti za „zeleniji“ dan?

Osvijesti što unosiš u sebe, na sebe i u svoj dom. Kad god možeš budi u doticaju s prirodom, budi prisutan/prisutna. Više offline, manje online. Ne printaj ako nije nužno, pazi na potrošnju energije i vode. Redovito provjetravaj svoj dom i čisti ga od nepotrebnih stvari. Obrati pozornost na kvalitetu hrane.

Gde vidiš najveće izazove kada je reč o sprovođenju održivog načina života?

U ubrzanom životnom stilu i nedovoljnoj educiranosti.

Ono u čemu mogu i osobno pomažem jest edukacija i dijeljenje osobnih iskustava tijekom transformacije kroz koju prolazim. Svakodnevno to činim na svom profilu @wavedliving, a kada vrijeme dopusti, organiziram radionice uživo gdje ljude učim kako napraviti prirodna sredstva za čišćenje doma, deterdžent za veš ili pak jednostavne serume za njegu kože. Smatram to jako važnim jer vjerujem da svatko od nas može inspirirati i na neki način potaknuti ljude iz svoje okoline da krenu. Korak po korak.

Na usvajanju koje zelene navike ćeš u narednom periodu raditi?

Definitivno na tome da isprobam prirodne uloške koji su napravljeni od organskog pamuka, celulozne pulpe i biljnog škroba te recikliranog kartona.

Share