Masivna skulptura kita u Brižu kao podsetnik na količinu plastičnog zagađenja

Arhitektonsko-dizajnerska firma STUDIO KCA  je napravila instalaciju, skulpturu kita visokog 38 metara sastavljenog od više od pet tona plastičnog otpada izvučenog iz Pacifičkog i Atlantskog okeana. Instalacija kita je postavljena u kanalu u bajkovitom belgijskom gradiću Briž.

Triënnale 2018; STUDIOKCA – ‘Skyscraper (the Bruges Whale)’

Projektom koji su vodili Jason Klimoski i Leslei Chang, želeli su da ukažu na to kako gradovi širom sveta doprinose otpadu koji se nalazi u okeanima – odbačena plastika koja se gomila na obalama ugrožava i ubija morski život.

STUDIO KCA je na ovom projektu sarađivao sa fondom za očuvanje divljih životinja sa Havaja, kako bi koordinisao nekoliko čišćenja plaža prilikom kojih je tim volontera sakupio većinu plastičnog otpada korišćenog za pravljenje džinovskog kita koji teži preko 10 000 kilograma.

„Procenjuje se da danas ima više od 150 miliona tona plastičnog otpada koji pluta u okeanima”, navodi Klimoski u video snimku o projektu.

Količina plastike nadmašila je broj kitova u okeanu, a projekti poput ovog, podsetnik su zašto je neophodno smanjiti i na posletku eliminisati upotrebu plastike.

The Making of Skyscraper 2018_by STUDIOKCA from STUDIOKCA on Vimeo.

fotografije: Studio KCA
Share