Knjiga na poklon: Tamo je ovde Maja Lalević Piščević

Knjiga „Tamo je ovde“ Maje Lalević Piščević nastala je od kolumni koje je autorka tokom osamnaest meseci boravka u Njujorku svake nedelje pisala za Nedeljnik.

Početna ideja bila je da piše o Njujorku, ali je na kraju nastala knjiga o njoj. Pisala je o Njujorku kao o ogledalu u kojem je posmatrala svoj život, pokušavala da shvati svoju odluku da ode iz Beograda, a onda da ode iz Njujorka i da se vrati u Beograd.

„Nadam se da će knjiga možda nekome poslužiti i kao mini-studija emigracije, bliska onima koji su otišli, korisna za one koji o tome razmišljaju, sa neminovnim poređenjima života tamo i ovde, sa povremeno metafizičkim doživljajima izmeštanja iz sopstvenog života i tela, paralelnog života na dva mesta i u završnici neobjašnjivim osećajem da sam već stigla kući, da više nisam u Njujorku u kojem još uvek jesam. Boravak u Njujorku iz perspektive retrospekcije je kao umetnut život koji u njemu počinje i tu se završava. Na kraju shvatam da se u stvari ne završava, jer jedan deo mene ostaje tamo, a deo njega nosim sa sobom. Paradigma celog iskustva je priča Susret, o devojčici – o sebi, koju srećem na aerodromu, mestu odlaska i dolaska, koja me prepoznaje i koju prepoznajem: susret sa samom sobom i osmeh na licu devojčice“, rekla je autorka o svojoj knjizi.

A evo šta su o Majinoj knjizi rekle eminentne ličnosti našeg javnog života:

„Ženski Kapor u Njujorku!“ Veljko Lalić, glavni urednik Nedeljnika

„Ovo nije vodič za snalaženje u Njujorku, ovo je vodič za put ka sebi. Nema povratne karte na liniji Beograd–Njujork–Beograd po povoljnijoj ceni od ove knjige.“ Olja Bećković

„Knjiga otkriva zašto se Beograd toliko voli i zašto se ne da ostaviti ni zbog jednog Njujorka.“ Jagoš Marković

„U mladosti, Njujork nam je uvek bio neki metafizički Beograd u kojem se događala naša paralelna stvarnost. Sve njujorške priče, parkovi, kvartovi ili umetnici bili su neizreciv deo naših ljubavi, pesama i priča. Nije bilo potrebno živeti tamo, Njujork je bio literarni obrazac u nama. Onda je prošla ta mladost i zamenila je stvarnost, u kojoj je Njujork postao grad u koji se Maja odselila. I u kojem je napisala jedan divan, ličan i tajanstven dnevnik preobražaja. Pišući o Njujorku, Maja piše, meni se čini, o Beogradu koji više ne postoji.“ Srđan Šaper

„Likovi koji ispunjavaju ovu suptilnu i zanosnu njujoršku slikovnicu toliko su fantastični da autorku gotovo smatram dužnom da nam ne uskrati roman ili scenario o njihovim sudbinama.“ Želimir Žilnik

Maja Lalević Piščević (1960, Beograd) glumica je i advokat. Igrala je u četiri domaća filma, a publici je najpoznatija po ulozi Senke u Nacionalnoj klasi. Nakon Akademije dramske umetnosti završila je studije na Pravnom fakultetu. Pokušala je jedno vreme da sedi na dve stolice, ali je advokatura pretegla i odvukla je na sud. Godine 2016. iznenada je dobila posao u Njujorku. Vratila se 2017.

Knjigu „Tamo je ovde“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Knjiga na poklon

Knjigu Tamo je ovde možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da nas zapratite na Instagramu, ostavite komentar i podelite objavu putem Instagram storija u kome ćete nas označiti. Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Tamo je ovde, osvojila je čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 2 – Marija. Čestitamo!

Share