Knjiga na poklon: Klitemnestra Kostanca Kazati

Provokativan portret kraljice, proročice i osvetnice.

„Ljubitelji Kirke moraju da pročitaju ovu moćno ispričanu verziju grčkog mita.“ Cosmopolitan

Ovo je priča o ženi kojoj je mitologija dodelila sporednu ulogu. Ona je sestra Helene – žene zbog koje se vodio Trojanski rat, supruga Agamemnona, mikenskog kralja koji nije prezao od žrtvovanja ćerke radi ratničke slave, majka Oresta gonjenog furijama, žrtvovane Ifigenije i nepokolebljive Elektre… Uvek predstavljena kao sestra, majka, supruga, Klitemnestra je vekovima bila puki nosilac uloge čiji glas nismo čuli.

Ali kakva bi bila Klitemnestra od krvi i mesa? Pred nama je spartanska princeza, jaka žena, vešta s mačem i kopljem, snalažljiva, zaštitnički nastrojena prema nežnijoj sestri Heleni. Otresita, pametna i plemenita, Klitemnestra je odgajana da bude slobodna i u svemu ravna muškarcima.

I zato, kad joj sudbina ponudi izbor, ona bira moć i osvetu.

„Kazati je živopisno ispričala priču o zlokobnoj proročici i kraljici. Oduševiće sve ljubitelje obrada grčkih mitova.“ Publishers Weekly

„Fantastičan portret ljudskosti, majčinstva, tuge, gubitka i osvete.“ Historical Novel Society

„U ovom upečatljivom romanu nema ni bogova, ni heroja, ni čudovišta. Samo ljudi koje vode strasti i slabosti.“ Times

„Izuzetno ostvarenje koje daje glas ženama, ućutkivanim i osporavanim hiljadama godina. Klitemnestra je književni tour de force – roman o strasti i osveti smešten na pozornicu drevne Grčke.“ Foreword Reviews

„Iako svi znamo kako će se završiti priča o Klitemnestri, nećemo odoleti a da ne poželimo ovoj hrabroj ženi drugačiju i bolju sudbinu od one koja nam je poznata iz mitologije.“ Booklist

O autorki:

Kostanca Kazati je rođena 1995. u Teksasu. Studirala je starogrčki i antičku grčku književnost u Italiji, a onda se preselila u London. Trenutno radi kao novinar i scenarista. Klitemnestra je njen prvi roman.

Knjiga na poklon:

Knjigu Klitemnestra možete osvojiti u darivanju koje će trajati narednih 10 dana. Da biste se prijavili za učešće potrebno je da ostavite komentar ispod objave. Dobitnika knjige ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Sarivanje je završeno, a knjigu Klitemnestra na poklon dobija čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem 1 – Milica. Čestitamo!

Share