Eko moda: Zašto volimo biorazgradive torbe i cegere

Kako izgleda kada se udruže moda i ekologija? Svaka od nas kojoj je stalo do udobnosti, estetike i životne sredine zna odgovor na ovo pitanje. Biorazgradive torbe, cegeri ili bilo kakva vrećica koja je eco friendly pravi su primer otmenog zagrljaja modnog dizajna i ekoloških navika.

Da li si i ti jedna od onih koja je izabrala da u kupovinu ponese svoj ceger? Ako još razmišljaš da li je eko torba prava stvar za tebe i tvoj stil, porazgovarajmo još jednom o tome.

Zašto su ekološke torbe toliko popularne?

Za malo koji modni predmet se može reći da je tako vrtoglavo brzo osvojio planetu kao ekološka torba. Napravljena od recikliranog materijala, originalno dizajnirana eko torba je mali, ali značajan doprinos očuvanju životne sredine koji možeš napraviti.

Kako se pravi od biorazgradivog materijala, čak i ako se baci ona će se razgraditi u zemlji za nekoliko godina. To se ne može reći za plastične kese kojima treba nekoliko stotina godina samo da se počnu raspadati. Pored toga što čuva životnu sredinu, biorazgradiva torba je i savršen poklon. Možete je pokloniti majci, sestri, prijateljici, i – sebi. Eko torba je pronašla svoje mesto čak i u poslovnom svetu. Originalna poruka odštampana na torbi uz logo i naziv vašeg brenda odličan je način da se oglasite i pokažete da ste pouzdana i odgovorna firma koja, između ostalog, brine i o našoj planeti.

Koje su prednosti eko torbi?

Zabrinutost zbog zagađenja planete raste iz godine u godinu. Plastika je svuda u našem okruženju, a tragovi mikroplastike pronađeni su na lokacijama na koje ljudska noga nije ni kročila. Običnoj plastičnoj kesi potrebno je nekoliko hiljada godina da se raspadne. Zvuči zastrašujuće, zar ne?

Korišćenje ekoloških torbi je jedan od najjednostavnijih i najekonomičnijih načina za smanjenje upotrebe plastike, a samim tim i za smanjenje zagađenja. I jedan od prvih koraka u usvajanju zelenih navika. Ako pored već pomenutog veka trajanja i biorazgradivosti dodamo to da im i estetika ide u prilog, onda je sasvim jasno zbog čega su platnene i biorazgradive torbe sve aktuelnije i, može se reći, opšteprihvaćene u svetu i kod nas.

Nošenjem cegera u kupovinu vi smanjujete otpad – jer ne nosite svoje namirnice u plastičnoj kesi (ili kesama!) koje posle 20 minuta bacite. Uz pažljivo odabran dezen ili natpis na svojoj eko torbi, ostajete dosledni svom stilu. To se baš ne može reći za providne plastične kese u kojima nosite omiljeno voće.

Jače i ugodnije od plastičnih, ekološke torbe imaju nosivost i do 10 kilograma, tako da u njima možete poneti mnogo više bez ružnog i bolnog usecanja na dlanovima.

Cegeri – kreativnost na delu

Ekološki svesni dizajneri prepoznali su kreativni potencijal ekoloških torbi i cegera. Na tržištu je sve više unikatnih torbi originalnih dezena. Duhoviti natpisi, jedinstveni crteži ili fotografije, izbor ilustracija i dizajna je ogroman.

Kada malo bolje razmislite, cegeri su danas savršen način da izrazite svoj stav. Njima šaljete poruku da vam je stalo do zaštite životne sredine, da marite za modu i na kraju – odabirom dizajna ili natpisa – možete predstaviti neku svoju osobinu: duhovitost, sklonost ka putovanjima i lutanjima ili ljubav prema umetnosti.

Na domaćem tržištu mnogo brendova nudi širok asortiman eko torbi koje su primer dovitljivosti i originalnosti. Tako osetljivi mogu poneti ceger sa natpisom „emotivni prtljag“, ljubitelji knjiga i čitanja „čitam, dakle postojim“, oni koje ne mare za godine „cvetam s godinama“ i slično.

Reklamne biorazgradive torbe kao budućnost marketinga

Ne zaboravimo još jednu bitnu osobinu upotrebe biorazgradivih torbi. Sve više društveno i ekološki odgovornih firmi se odlučuje da koristi eco friendly torbe u svojim promotivnim kampanjama. Marketing je bitna oblast u poslovanju kojoj svaki preduzetnik poklanja dosta pažnje. Platneni cegeri ili biorazgradive torbe sa vašom štampanom reklamom su odličan poklon za kupce, ali i poslovne saradnike. Bez obzira na to da li poklanjate samo torbu ili biorazgradivu kesu ili pak u nju spakujete druge poklone kao što su planeri, kalendari, rokovnici ili olovke, sasvim izvesno ćete ostaviti utisak.

Pametno organizovana promocija brenda uključuje sinhronizovano i udruženo delovanje više marketinških strategija. Vredno radeći na optimizaciji svog sajta, promovisanju na društvenim mrežama i korišćenjem štampanog materijala dovešćete svoju firmu na sam vrh u svojoj poslovnoj oblasti.

Da li vi imate u svojoj kolekciji ceger ili torbu omiljenog brenda?

Eko torba – spoj lepog i korisnog

Eko torbe su pravi primer spoja lepog i korisnog. Funkcionalne, održive, dobrog dizajna, višenamenske, a pritom i neretko unikatne, biorazgradive torbe su pravo obeležje onog što nazivamo odgovorna moda. Njihova proizvodnja ne uključuje sintetičke materijale, već isključivo prirodne i pritom reciklabilne. Kao izuzetno jake one vas dugo mogu služiti i pratiti u vašim šoping obilascima.

Kao što smo već spomenuli, svoju primenu imaju i u marketingu, jer sve više poslovnih firmi koristi eko torbe u svojim reklamnim kampanjama. Pored toga što na taj način promovišu svoj brend, mnoge ozbiljne kompanije na ovaj način pokazuju svoj profesionalizam i odgovornost za životnu sredinu, čime dodatno stiču poverenje svojih klijenata.

Estetika je takođe bitan element eko torbi. Šarene, jednostavne, jednobojne, sa podebljanim natpisom, vesele, ekološke torbe nisu samo vrećice u kojima nosimo robu, već način da izrazimo svoju ličnost. Zar to nije dovoljan razlog da nošenje lepih i korisnih platnenih torbi i cegera postane eko navika kakvu svako od nas treba da usvoji?

Share