Biorazgradivo pakovanje napravljeno od semena iz kojeg se rađa nova biljka

Kako je planeta na ivici gušenja u proizvodima za jednokratnu upotrebu, neophodno je svakodnevno pronalaziti nova, održiva rešenja kako bismo sa linearne u što kraćem roku prešli na cirkularnu ekonomiju.

Jedan od načina da smanjimo količinu otpada koju proizvodimo pronašao mladi grčki dizajner, rodom iz Soluna, George Bosnas osmislivši Biopack, specijalnu kompaktnu kutiju za jaja napravljenu od papirne pulpe, brašna, skroba i semena bioloških leguma. Tako kada završite sa upotrebom, pakovanje ne odlažete u smeće ili za reciklažu već ga sadite direktno u zemlju kako bi iz njega proklijale zdrave biljke.


George je ovogodišnji pobednik takmičenja „Mladi balkanski dizajneri” 2019.
„Recikliranje je oblik upravljanja otpadom koji uključuje pretvaranje otpada i drugih upotrebljenih materijala u proizvode za višekratnu upotrebu. Ali da li je vredno toga? Reciklaža je proces u više koraka, koji uključuje transport, sortiranje, preradu i izradu materijala u novu robu. Teško je procijeniti njegovu ukupnu potrošnju energije. Ekonomija baš i ne napreduje od svih svojih napora za recikliranje – jer postaje skuplja nego ikad da bi obradila sve naše ostatke smeća. Biopack je paket dizajniran da bude ekološki na svakom nivou. Sastoji se od pročišćene papirne pulpe, brašna i škroba i bioloških sjemenki. Nakon upotrebe jaja, umesto recikliranja ili bacanja, korisnik ga napaja ili ga sadi kako bi seme preraslo u zeleno bilje. Osnovna ideja i cilj je stvoriti zaista ekološki proizvod.” istakao je mladi dizajner na svom sajtu.

Share