Nenad Veljković – KUVAR UZ ČIJE SAVETE NIJE TEŠKO NAPRAVITI UKUSAN I ZDRAV OBROK

Nenad Veljković je poznato TV lice čije smo recepte rado pratili na kablovskom, specijalizovanom kanalu 24Kitchen gde je mogao da se uporedi sa najpoznatijim kuvarima današnjice. Nenad je bio naš predstavnik na pomenutom kanalu i trudio se da publici prikaže tradicionalne srpske recepte prilagođene savremenim trendovima u emisiji “Lako može svako”. Šta danas radi, kako su izgledali njegovi kulinarski počeci i kako je mirisala kuhinja njegove bake, saznali smo u razgovoru sa Nenadom.

nenad-veljkovic-kuvar-uz-cije-savete-nije-tesko-napraviti-ukusan-i-zdrav-obrok

DA LI JE KUVANJE ODUVEK BILO TVOJA STRAST I KAKO SU IZGLEDALI TVOJI PRVI KORACI U KUHINJI?
Još kao mali sam se motao po kuhinji kod moje bake Smilje, koja je odlična kuvarica. Svaki put kada bi nešto spremala uvek sam se uvlačio u kuhinju i gurao nos u činiju, šerpu, tiganj… Tada sam već shvatio da bi kuvanje moglo biti i moja profesija.

OD KOGA SI POKUPIO „CAKE“ IZ KUHINJE I KAKO SI FORMIRAO SVOJ STIL?
Sam ulazak u kuhinju je bio za mene veoma težak. S obzirom da nisam ni nož znao da držim kako treba, imao sam tu sreću da upoznam velike ljude i kuvare koji su mi dosta pomogli da izgradim svoj stav, da stvorim sigurnost i kreativnost. Dosta mi je pomogao moj prvi mentor Aleksandar Gajić, zatim Zoran Stefanović, Novak Stojović… i dosta ljudi sa kojima sam radio i od kojih sam kupio „cake“.

KADA POMISLIŠ NA DETINJSTVO KOJI MIRIS I UKUS SU TI PRVI U SEĆANJU?
Miris zaprženog belog luka i ajvara dok se sprema zimnica, a u međuvremenu se krčkaju crni luk i džigerica sa malo domaćeg paradajza, taman toliko da zagolicaju nepca.

KAKO JE IZGLEDAO TVOJ PUT OD KUHINJE DO MALIH EKRANA?
Bio je organizovan kasting na kome se prijavilo oko 400 ljudi. Nisam ni slutio da ću se uopšte provući kroz toliku grupu ljudi. Prošao sam u uži krug, kada sam saznao da će se snimati emisija o kuvanju i koja će biti emitovana na kablovskom kanalu. Uz malo sreće dobio sam priliku da se pojavim u autorskoj kuvarskoj emisiji „Lako, može svako“ što je za mene bio veliki uspeh kako na ličnom tako i na profesionalnom nivou.

DA LI KOD KUĆE I PRIVATNO KUVAŠ NA ISTI NAČIN KAO I U EMISIJI ILI JE SVE MALO NEUREDNIJE I ŠTA NAJVIŠE VOLIŠ DA SPREMAŠ?
Svakako, kod kuće sam malo opušteniji pa zato po malo i napravim nered dok pripremam ručak. Najviše volim da pripremam punjeni pileći batak sa domaćim krompirom i šargarepom i sve to preliveno belim vinom i fino zapečeno.

nenad-veljkovic-kuvar-uz-cije-savete-nije-tesko-napraviti-ukusan-i-zdrav-obrok2

KO SU TVOJI HEROJI U KUHINJI I VAN NJE?
Heroji u kuhinji… teško pitanje, ali van nje su moja baba, mama, tašta.

NAJNEOBIČNIJE JELO KOJE SI IMAO PRILIKE DA PROBAŠ?
Probao sam kreju u sosu od šumskih jagoda. Sve je to bilo super dok kasnije nisam shvatio da sam upravo probao pticu koja je iz porodice svraka.

SA KIM BI VOLEO DA KUVAŠ?
Voleo bih da kuvam sa Jolantom Delibozovom, poznatijom kao Joli. Imao sam priliku da je upoznam i izuzetna je kao osoba, a takođe i kao kuvar.

IMAŠ LI OMILJENE GRADSKE ADRESE NA KOJE VOLIŠ DA POVEDEŠ DRAGE LJUDE NA UKUSNE ZALOGAJE ILI RADIJE BIRAŠ DA SE TI POBRINEŠ ZA HRANU?
Trenutno nemam baš puno vremena za obilaženje restorana po gradu, ali postoji jedan kutak na Dorćolu, restoran New Reset, sa odličnim ambijentom i finom atmosferom.

SLEDEĆI VELIKI CILJ U KARIJERI? IMAŠ LI U PLANU NEKI KUVAR I ŠTA U POSLEDNJE VREME NAJVIŠE OKUPIRA TVOJU PAŽNJU I VREME?
Voleo bih da se nastave projekti u domenu TV kuvanja, reklama. Knjiga će doći vremenom, mislim da mi treba još malo da sačekam. Trenutno svoje slobodno vreme posvećujem svom sinu.

Share