Knjiga-na-poklon-Price-o-gradovima-Ivo-Andric

Knjiga na poklon: Priče o gradovima Ivo Andrić

Jedanaesta zbirka priča našeg nobelovca u izdanju Lagune.

U Pričama o gradovima nailazimo na mnoštvo ljudskih sudbina. Gradovi Andrićevim junacima pružaju šansu da budu ono što hoće, da zbace stari identitet zavičaja i izaberu masku i kostim u kojima žele da zaigraju na ogromnoj gradskoj pozornici.

  • Najbolje priče našeg nobelovca (1961), prvi put tematski raspoređene.
  • Iako u istoriji naše književnosti Andrić slovi kao vrhunski romansijer, moglo bi se reći da jezgro njegove književne umetnosti jeste upravo priča, a pripovetka njegov osnovni žanr.
  • U saradnji sa Zadužbinom Ive Andrića napravljen je izbor priča i novela. Ovakvim tematskim izborom čitaoci će se upoznati i sa manje poznatim i publikovanim Andrićevim pričama. Na taj način, njegovo pripovedačko delo, sa svim bogatstvom tema, motiva i ideja, biće šire i potpunije dostupno čitaocima.

Knjiga-na-poklon-Price-o-gradovima-Ivo-Andric

Sadržaj

Rim, Aden, Trst, Tržič, Beč, Bukurešt, Tulon, Pariz, Sintra, Lisabon, Rio de Žaneiro – samo su neke od gradskih struktura čiji se urbani pejzaži smenjuju u Andrićevim pričama o gradovima. Pisac predstavlja grad kao čarobni usev, koji se hvata ukoštac sa prirodom krčeći šume, polja i pobrđa i osvajajaući prostor. Pri susretu čoveka i grada, uz mnogo scenske teatralnosti, dešava se satrepet ili sudar, igra u kojoj se živa i neživa struktura međusobno razotkrivaju i u kojoj uvek samo jedna pobeđuje. Svakog došljaka pri ulasku u grad, poput Balzakovog Ežena de Rastinjaka, čeka ista utakmica odmeravanja snaga i životna linija koja vodi od uzleta i carevanja, preko očaranosti i razočaranosti, do poniženja i pada.

O autoru

Ivo Andrić (1892–1975) jugoslovenski književnik i kraljevski diplomata, rođen je u Bosni i Hercegovini. Ovenčan je Nobelovom nagradom za književnost 1961. zbog svog celokupnog dotadašnjeg rada „o istoriji jednog naroda“, prvenstveno za roman Na Drini ćuprija (1945). U književnost je ušao pesmama u prozi. U prvoj fazi, koju obeležavaju lirika i pesme u prozi (Ex Ponto, Nemiri), Andrićevo viđenje sveta obojeno je ličnim egzistencijalno-spiritualnim traganjem; druga faza, koja traje do Drugog svetskoga rata, obeležena je okretanjem pripovedačkoj prozi. U trećoj fazi su nastala opsežnija dela – romani Na Drini Ćuprija, Travnička hronika, Gospođica i nedovršeno delo Omerpaša Latas, kao i najznačajnije ostvarenje tog razdoblja, pripovetka Prokleta avlija. Uz izuzetak Gospođice, realističkog psihološkog romana smeštenog u srpsku palanačku sredinu, ostala dela su uglavnom locirana u Bosni, u prošlost ili u narativni spoj prošlosti i sadašnjosti. Umro je 1975. u Beogradu.

Nagradna igra

Ako nas redovno pratite znate za našu akciju knjiga na poklon, prilikom koje mesečno poklanjamo nekoliko knjiga. Kako biste se prijavili za učešće u nagradnoj igrici i osvojili knjigu Priče o gradovima našeg nobelovca potrebno je da ostavite vaš komentar uz obavezan mejl i da podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google +). Igramo se do 21. marta. Srećno!

Update

Nagradna igra je završena a zbirku Priče o gradovima je osvojila naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem deset, Nataša Lazukić. Čestitamo!

Share

About Tea

38 thoughts on “Knjiga na poklon: Priče o gradovima Ivo Andrić

  1. Stalno mu se vracam-od prilike na dve nove knjige uzmem obavezno neku od Andrica i ponovo citam. Prijavljujem se sa zadovoljstvom.

  2. Genijalni Andric! Skoro sve njegovo pisanije sam citala,ovo price nisam, pa bi mi bas bila poslastica! Podelila sam na fbu…. fb Ana Buculov….

  3. Odličan pisac! Najbolji na ovim prostorima! Ostavio neizbrisiv trag, i kao pisac, i kao diplomata i kao čovek! Počeo sam u srednjoj školi da se upoznajem sa njegovom književnošću,i moram priznati da ga i dalje otkrivam i istražujem!

  4. I tako, rešila ja da ozbiljno pravim svoju biblioteku, i Andrić mi je stvarno pod tačkom OBAVEZNO i BROJ 1 :) Tako da želim da ispoštujem našeg Nobelovca, fantastičnog pisca, i da njegovim romanima pridružim i ovu, verujem sjajnu knjigu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

*