Knjiga na poklon: Priče o gradovima Ivo Andrić

Jedanaesta zbirka priča našeg nobelovca u izdanju Lagune.

U Pričama o gradovima nailazimo na mnoštvo ljudskih sudbina. Gradovi Andrićevim junacima pružaju šansu da budu ono što hoće, da zbace stari identitet zavičaja i izaberu masku i kostim u kojima žele da zaigraju na ogromnoj gradskoj pozornici.

  • Najbolje priče našeg nobelovca (1961), prvi put tematski raspoređene.
  • Iako u istoriji naše književnosti Andrić slovi kao vrhunski romansijer, moglo bi se reći da jezgro njegove književne umetnosti jeste upravo priča, a pripovetka njegov osnovni žanr.
  • U saradnji sa Zadužbinom Ive Andrića napravljen je izbor priča i novela. Ovakvim tematskim izborom čitaoci će se upoznati i sa manje poznatim i publikovanim Andrićevim pričama. Na taj način, njegovo pripovedačko delo, sa svim bogatstvom tema, motiva i ideja, biće šire i potpunije dostupno čitaocima.

Knjiga-na-poklon-Price-o-gradovima-Ivo-Andric

Sadržaj

Rim, Aden, Trst, Tržič, Beč, Bukurešt, Tulon, Pariz, Sintra, Lisabon, Rio de Žaneiro – samo su neke od gradskih struktura čiji se urbani pejzaži smenjuju u Andrićevim pričama o gradovima. Pisac predstavlja grad kao čarobni usev, koji se hvata ukoštac sa prirodom krčeći šume, polja i pobrđa i osvajajaući prostor. Pri susretu čoveka i grada, uz mnogo scenske teatralnosti, dešava se satrepet ili sudar, igra u kojoj se živa i neživa struktura međusobno razotkrivaju i u kojoj uvek samo jedna pobeđuje. Svakog došljaka pri ulasku u grad, poput Balzakovog Ežena de Rastinjaka, čeka ista utakmica odmeravanja snaga i životna linija koja vodi od uzleta i carevanja, preko očaranosti i razočaranosti, do poniženja i pada.

O autoru

Ivo Andrić (1892–1975) jugoslovenski književnik i kraljevski diplomata, rođen je u Bosni i Hercegovini. Ovenčan je Nobelovom nagradom za književnost 1961. zbog svog celokupnog dotadašnjeg rada „o istoriji jednog naroda“, prvenstveno za roman Na Drini ćuprija (1945). U književnost je ušao pesmama u prozi. U prvoj fazi, koju obeležavaju lirika i pesme u prozi (Ex Ponto, Nemiri), Andrićevo viđenje sveta obojeno je ličnim egzistencijalno-spiritualnim traganjem; druga faza, koja traje do Drugog svetskoga rata, obeležena je okretanjem pripovedačkoj prozi. U trećoj fazi su nastala opsežnija dela – romani Na Drini Ćuprija, Travnička hronika, Gospođica i nedovršeno delo Omerpaša Latas, kao i najznačajnije ostvarenje tog razdoblja, pripovetka Prokleta avlija. Uz izuzetak Gospođice, realističkog psihološkog romana smeštenog u srpsku palanačku sredinu, ostala dela su uglavnom locirana u Bosni, u prošlost ili u narativni spoj prošlosti i sadašnjosti. Umro je 1975. u Beogradu.

Nagradna igra

Ako nas redovno pratite znate za našu akciju knjiga na poklon, prilikom koje mesečno poklanjamo nekoliko knjiga. Kako biste se prijavili za učešće u nagradnoj igrici i osvojili knjigu Priče o gradovima našeg nobelovca potrebno je da ostavite vaš komentar uz obavezan mejl i da podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google +). Igramo se do 21. marta. Srećno!

Update

Nagradna igra je završena a zbirku Priče o gradovima je osvojila naša čitateljka koja je ostavila komentar pod brojem deset, Nataša Lazukić. Čestitamo!

Share