Vreme je za buđenje radosti i kreativnosti

Kreativni duo Simonida Zorić Jančić i Maja Medić, koje su vam sigurno poznate iz Retro dućana, imaju novi uzbudljiv projekat koji ima za cilj motivaciju ljudi na kreativno izražavanje i rad na sebi. Sa idejom da kreativnost i umetnost nije samo za umetnike i talentovane srećnike među nama pokrenule su Kreativistiku. Simonida nam je rekla par reči o čitavom konceptu, a na kraju teksta vas očekuje i lepo iznenađnje. Probudite svoju kreativnost i radost uz Kreativistiku

Vreme-je-za-budjenje-radosti-i-kreativnosti-2

Vas dve već godinama držite radionice u Retro dućanu, a od nedavno ste pokrenule još jedan „projekat“ da se estradno izrazim, projekat radionica Kreativistika. U čemu je razlika između radionica i seminara koji su organizovani  ranije i ovih sada?

Retro Dućan je isprva zamišljen kao online dućan vintage nakita i handmade đinđuva iz bakinog ormara. Onda smo nekako spontano osetile potrebu da podelimo sa svima koji to žele radost kreativnog procesa izrade vintage nakita. Tako smo počele da držimo radionice izrade nakita i fotografije, na kojima je nekoliko generacija sjajnih polaznika imalo prilike da otkrije da svako od nas ume i može da stvara. Vremenom se iskristalisala potreba da se kreativnošću pozabavimo i na neki drugi, sveobuhvatniji način, pa smo u januaru ove godine pokrenuli projekat Kreativistika. Radionice, seminari i kursevi koje držimo u okviru Kreativistike imaju isti cilj: da pokrenu ljude iz apatije, da pokažu da je svako od nas kreativan, poseban i maštovit i da je stvaranje  i izražavanje sebe put ka povratku sebi i osećaju radosti. Započeli smo i sa redovnim motivacionim susretima pod nazivom „Vetar u leđa“, na kojima različiti gostujući predavači drže radionice, dele svoja životna iskustva i ulivaju snagu i veru svima kojima je to u ovom trenutku potrebno.

Vreme-je-za-budjenje-radosti-i-kreativnosti-3

U čemu je specifičnost Kreativistike i ko čini stalnu postavku predavača?

Studio „Kreativistika“ je način da podelimo i upotrebimo pre svega naša iskustva iz dosadašnjeg rada na sebi, da pomognemo polaznicima da prepoznaju ograničavajuća uverenja i probude svoju stvaralačku energiju kroz konkretan kreativan rad. Cilj nije da upoznamo polaznike sa zanatskim aspektima neke tehnike jer je tehnika samo put kojim dolazimo do suštine, sama tehnika nije suštinski bitna. Bitno je naše stvaralačko jezgro i ko smo mi kad nas niko ne gleda, šta nas čini srećnima i zašto se osećamo sputanima. Pored stalnih predavača, Maje Medić koja drži radionice fotografije i Simonide Zorić Jančić koja drži radionice izrade nakita,  okupljamo saradnike i goste iz različitih oblasti, koji polaznike vode na putovanje otkrivanja sebe, bilo kroz konkretan stvaralački rad, bilo kroz priču, igru i interakciju. Lista predavača se stalno širi jer se trudimo da biramo teme i goste osluškujući potrebe naših polaznika.

Vreme-je-za-budjenje-radosti-i-kreativnosti

Krajem maja organizujete veliki seminar „Buđenje kreativnosti“. Kako je zamišljen program i šta očekuje polaznike? Da li je potrebno da poseduju već neku dozu kreativnosti ili je dovoljna i dobra volja da se radi na sebi?

Krajem maja (30. i 31. maja) u Beogradu ćemo održati vikend seminar  „Budimo radost!“ čija je tema upoznavanje sa sopstvenom kreativnošću, buđenje radosti i otvaranje ka promeni. Seminar je lepa prilika da se svi oprobaju u stvaranju, bez obzira na prethodno (ne)iskustvo, da otkriju nešto novo o sebi i urade nešto važno za sebe. Nije potrebno nikakvo predznanje, dovoljna je samo volja da se pokrenemo i učinimo nešto za sebe. Tokom vikenda, bavićemo se pitanjima kako se kreativnost ispoljava u svakodnevnom životu, šta nas je kao decu činilo srećnim, kako nas strah od greške i perfekcionizam sputavaju u stvaranju. Izrađivaćemo vision board, ličnu amajliju, učestvovati u inspirativnim igrama i na kraju uživati u gong meditaciji. Predavači će objediniti različite oblasti rada na sebi i pružiti polaznicima priliku da provedu jedinstven vikend.

Iz Kreativistike imaju lepu vest za sve čitaoce Plezira. Prilikom prijave za predstojeći seminar pozovite se na kod PLEZIR2015 koji će vam obezbediti 20% popusta.

Share