Tradicionalna uskršnja hrana širom planete

Uskrs i tradicionalna hrana koja se priprema povodom ovog praznika razlikuje se od zemlje do zemlje. U ovom  gurmanskom putovanju upoznajemo vas sa ukusnim zalogajima u kojima na Uskrs uživaju pripadnici različitih naroda.

Rusija: Paska i Kuliš

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete2

Tradicionalna uskršnja hrana u Rusiji je kuliš – sladak hleb koji može biti dekorisan na različite načine, a običaj je da ga pop osvešta pre konzumiranja. Paska je napravljena od sira, piramidalnog je oblika i često se ukrašave religijskim simbolima ili slovima (XB).

Italija: Colomba di Pasqua

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete3

Italijanski tradicionalni kolač je zapravo kombinacija dva italijanska dezerta – panetone i panodoro. Pravi se u obliku golubice i može se posuti prah šećerom ili čokoladom.

Grčka: Tsoureki

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete4

Tradicionalni hleb koji se u Grčkoj priprema za Uskrs zove se Tsureki. Najčešće je dekorisan tvrdo kuvanim jajima bojenim u crveno. Crvena boja jaja simbolizuje Hristovu krv.

Slovenija i Hrvatska: Pinca

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete5

Sladak uskršnji hleb bez koga se ne može zamisliti praznik, tradicionalno  se priprema u Hrvatskoj, Sloveniji i delu Italije. Najčešće se mesi kao pogača i poslužuje se za doručak uz kuvanu šunku.

Španija: Mona de Pascua

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete6

Ukusni uskršnji kolač koji se priprema u većem delu Španije zove se Mona de Pascua. Ovaj kolač se tradicionalno priprema u toku svete nedelje koja prethodi Uskrsu i podseća na pogaču u koju se odozgo dodaju tvrdo kuvana jaja.

Britanija: Hot cross buns

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete7

Uskršnja poslastica koju Britanci tradicionalno konzumiraju za Uskrs pravi se od slatkog testa i ukrašava glazurom u obliku krsta koje simbolizuje Hristovo raspeće. Osim u Britaniji, ovaj kolač je veoma popularan i u Kanadi, Americi, Indiji i Australiji.

Meksiko: Capirotada

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete8

Poslastica koja nam dolazi iz Meksika zove se Capirotada i u pitanju je nešto što bismo opisali kao mešavinu hleba i pudinga. U nadev se dodaje suvo grožđe, orasi, cimet, karanfilić i sir. Iako vizuelno ne izgleda mnogo privlačno, verujemo da je ukus to što ga čini toliko popularnim.

Finska i Švedska: Mämmi i Memma (u Švedskoj)

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete9

Mämmi je kolač koji se tradicionalno pravi sa vodom, ražanim brašnom, sokom od citrusa i sirupom od melase. U Švedskoj se ovaj kolač naziva Memma. Kolač se obično služi sa mlekom, kremom ili vanila pudingom.

Poljska: Bialy Barszcz

Tradicionalna-uskrsnja-hrana-sirom-planete10

Specijalna čorbica koja se u Poljskoj jede za Uskrs zove se Bialy Barszcz. Bela čorba je sačinjena od korena rena, slanine, hleba, putera, jaja, sira i šunke ili kobasica, a svi sastojci imaju religijsku konotaciju i simbolizuju telo i krv Hristovu.

Share