Šta smo naučile? – preporuke i alati za prevazilaženje ličnih izazova tokom pandemije

Mikser i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) vas pozivaju da se pridružite onlajn događaju Šta smo naučile“, 8. decembra u 13 sati tokom kojeg će podeliti iskustva i preporuke za prevazilaženje izazova tokom pandemije KOVID 19 koje su sakupili kroz interakciju sa odvažnim ambasadorkama kampanje „ŽENE GOVORE“, koje su prve progovorile o svojim izazovima, kao i istoimenom Fejsbuk zajednicom za uzajamnu podršku koja okuplja blizu 400 članica.

Podelićemo iskustva i preporuke, kao i konkretne alate kao odgovor na nove okolnosti i izazove koje smo stekli kroz stručno vođenje psihološkinje Branke Drašković koja je stimulisala učesnice kampanje na razmenu i zajedničko učenje, dok je tim Miksera temu dodatnog opterećenja žena tokom kriznih situacija učinio dostupnom široj publici i medijima sa ciljem produbljivanja javne diskusije o stereotipnim rodnim podelama uloga u našem društvu i ukazivanjem na potrebu za suštinskim pomacima ka rodnoj ravnopravnosti. Imaćemo priliku da se družimo i razgovaramo sa mladom pesnikinjom Radmilom Petrović koja se tokom godine izdvojila kao pozitivan uzor mladim generacijama, ličnost na koju se ugledaju i koja svojom poezijom i javnim nastupima britko ukazuje na neravnopravan položaj koji žena u našem društvu. Radmila će govoriti o svom iskustvu i iz sadašnje perspektive, sumirati šta je naučila i kolliko se promenila u čitavom procesu. Aktivistkinja za prava žena i kulturna radnica, Marija Ratković daće svoj pogled na situaciju, sopstvene izazove sa kojima se suočila, kao i iskustvo u radu sa mladim ženama kojima je mentorka. Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predstaviće nam planove i mogućnosti za poboljšanje položaja žena, kapacitete srpskog društva da se menja i pravednije raspoređuje kako resurse, tako i obaveze.

Kampanja je pokrenuta kako bi se podigla svest društva o teretu koje su žene hrabro ponele tokom pandemije kao i „nakon“ nje, ali i da bi se kroz udruživanje i ko-kreaciju stvorila baza znanja koja treba da pomogne svakoj ženi u kriznoj situaciji poput ove, ali i da  bi se ostavila neka vrsta zaveštanja za budućnost i sve izazove koji mogu da se dogode.

Događajem „Šta smo naučile“ organizatorke žele da pokažu da postoji način da sebi pomognemo tokom velikih izazova, ali i da pokrenu društvo na solidarnost, uzajamnu podršku i pomoć. Da biste se pridružili, potrebno je da prijavite svoje učešće popunjavanjem online FORMULARA, a link za zoom sesiju ćete dobiti mailom.

Share