Gate of life: Za dobar seksualni život ključno je da osobe budu zadovoljne svojim telom i životom

Marija Taraba je žena koja stoji iza koncepta Gate of life putem kojeg već nekoliko godina približava drevno učenje Tao seksualnosti Balkanu. Razgovarale smo o ključnim elementima za ispunjavajući seksualni život, taoističkom pristupu seksualnim poremećajima, seksualnosti nakon trudnoće i porođaja i radionicama koje pohađaju i žene i muškarci iz regiona.

Približite nam malo koncept Gate of life.
Gate of Life je koncept iza koga stoji Marija Taraba. Nakon dugogodišnjeg istraživanja, isprobavanja i samostalnog obučavanja, završavam obuku iz Tao seksualnosti kod svetski poznatog učitelja Mantak Čie i započinjem Gate of Life ideju s ciljem da se jedan deo tog drevnog učenja približi Balkanu.

Ispričajte nam nešto više o vašem profesionalnom putu i tome kakvo je teorijsko utemeljenje vaše prakse.
Sam rad na polju seksualnosti dolazi kao prirodan nastavak višegodišnjeg prisustva u polju laktacije. I u toj grani sam bila pionir jer sam u Srbiji otvorila ogranak La Leche lige, donela profesiju Savetnice za dojenje (IBCLC) i izdala knjigu o dojenju Put ka uspešnom dojenju (Kreativni Centar). Kad sam osetila da sam tu postigla svoj maksimum, prirodan razvoj je krenuo u dalje istraživanje ljudskog tela i njegovih prirodnih mogućnosti.

U vezi sa vašim prethodnim odgovorom, hajde da se zadržimo malo na periodu koji usledi nakon porođaja. Kako trudnoća i porođaj utiču na seksualnost? Na koji način je u tom periodu potrebno osluškivati telo i kako raditi na unapređenju seksualnog života para nakon što su postali roditelji i našli se u novim ulogama?
Period nakon porođaja prirodno usmerava svu energiju žene ka majčinstvu. Telo takođe prolazi kroz period isceljenja i vraćanja u pretrudničku vitalnost. Ako mama doji to će joj takođe suzbiti menstruaciju i nivo estrogena, a donekle i libido. Telo se jednostavno štiti od naredne trudnoće. Međutim, iako je želja za penetrativnim seksom prvih nekoliko meseci umanjena kod žene, to ne znači da nežnost, bliskost, oralni seks, maženje, ljubljenje, međusobne masaže, dodiri među partnerima treba da izostanu, štaviše neophodni su kako bi se održala bliskost. Upravo ta partnerska povezanost na telesnom nivou pomaže i u roditeljstvu.

Šta je Tao seksualnost, kako biste je objasnili našim čitaocima?
Tao seksualnost je deo celokupne Tao filozofije koja podrazumeva ravnotežu polariteta u nama yin (ženski) i yang (muški) i korišćenje sopstvene seksualne energije (koja je kod žena u jajnicima, kod muškarca u testisima) za vitalnost kao i za kreiranje sopstvene realnosti. Takođe, podrazumeva život u skladu sa svetom koji nas okružuje i prepuštanje životnom toku.

Čini se da se na našem podneblju i dalje vrlo malo govori o seksu i seksualnosti. Koje je vaše mišljenje o tome?
Ne bih se složila da je naše podneblje nešto posebno drugačije od ostatka sveta. Mislim da je globalno odrastanje s nedovoljnom informisanošću i nedostatkom zdravog pristupa seksualnosti manje više isto već vekovima širom planete. Štaviše, rekla bih da smo u odnosu na mnoge nacije dosta otvoreni za učenje. Kao i za mnoge druge stvari, verujem da je jedan od ključnih elemenata ispunjavajućeg seksualnog života dobra komunikacija i otvorenost među partnerima, pa hajde da krenemo od toga.

Iz vaše prakse, koliko je teško parovima da postanu svesni da postoje izvesni problemi u seksualnom odnosu i koliko su spremni da ih prevaziđu, rade na tome, ali i istražuju?
Iz mog profesionalnog i ličnog iskustva za dobar seksualni život ključno je da osobe budu prvenstveno zadovoljne svojim telom i životom van seksa. Da vode strastven život. Da poznaju šta ih uzbuđuje i da porade na otklanjanju stida i srama ukoliko im je isti kroz odrastanje usađen. Potom je bitan odabir kompatibilnog partnera s kojim će se telesno uklopiti. Tek nakon toga dolazi komunikacija i usklađivanje želja i potreba. Ako su temelji prisutni, svo ostalo učenje i napredovanje dolazi spontano i parovi su otvoreni i voljni da zajedno istražuju. Međutim ako spoj od samog početka nije bio dobar ili sami nisu razrešili svoju individualnu seksualnost, koren problema se prvo tu traži i isceljuje.

Pored radionica namenjenih parovima, radite i odvojeno sa ženama i muškarcima. Kakav je odnos u odzivu u odnosu na pol, godine i sredinu iz koje dolaze?
Kao i u mnogim drugim sferama, sve što je novo uglavnom žene prve istražuju i probaju. Tako je prvih godinu dana broj klijenata bio 1:0 u korist žena, a onda su se polako priključivali muškarci i sad je taj odnos skoro pa ujednačen. Raspon godišta je od 21 koliko je imao najmlađi klijent (to je i minimum za pohađanje radionica) do 58 koliko je imao najstariji. U Beogradu mi je baza i odatle dolazi najveći broj klijenata, mada radionice držim gostujući širom Balkana te imam klijente iz Zagreba, Sarajeva, Dubrovnika, Novog Sada, Valjeva… a kroz online rad, praktično iz čitavog sveta.

Nedavno sam razgovarala sa prijateljima i došli smo do zaključka da dobar partnerski odnos kreće od prihvatanja i ljubavi prema sebi, svom telu i celom biću. Koliko je važno savladati ovu veštinu, jer u svetu u kojem živimo, zaista se čini da je to postao pravi podvig?
Da, to bi bio zaista neki osnovni minimum. Sa raznim tehnikama koje postoje oko nas mislim da imamo širok spektar mogućnosti da to i postignemo. Ne možemo doveka kriviti roditelje, sredinu, prisustvo društvenih mreža za sve što nas tišti ili postavlja nedostižne ideale, bilo da se radi o fizičkom ili energetskom telu. Ljubav prema sebi se takođe odražava i kroz posao kojim se bavimo odnosno koliko smo tu zadovoljni. Svako svoje nezadovoljstvo na bilo kom polju ćemo neminovno preneti u seks te je i te kako bitno da poradimo na svim svojim nedaćama.

Sa emitovanjem nastavka serije Seks i grad u javnosti su se otvorile važne debate. Kada govorimo o seksu i seksualnosti, iz vašeg dosadašnjeg rada, da li se dešavalo da ljudi dožive spoznaje kasnije u životu o tome ko su,
šta vole i šta im je potrebno? Šta se tada tačno dogodi?

Pretpostavljam da aludirate na seksualnost u poznijim godinama. Ona je za žene posebno oslobađajuća jer sa prestankom ciklusa prestaje i podsvesni strah od neželjene trudnoće te žena, po prvi put u svom životu, može celim bićem da se prepusti. Takođe, obično je do tada spoznala svoje telo, naučila šta voli, šta joj prija i nema problem da to iskomunicira. Muškarci takođe više teže nekom drugačijem iskustvu jer ih klasičan seks više ne privlači na isti način kao u mladosti, postaju strpljiviji i voljni da čuju partnerku. Naravno ovo je jedna generalizacija, uvek postoje i obrnute priče.

Kada govorimo o seksualnom činu, da li postoji pravi odnos vrednosti između telesnog, mentalnog i duhovnog?
Postoje različiti nivoi iskustava i svi oni imaju svoje mesto u seksualnom rastu i razvitku osobe. Nekad će biti samo telesno iskustvo, nekad samo energetsko, potom duhovno, itd… Bitno je pratiti kako se nakon svakog od njih osećamo i koje nas više ispunjava.

Psihologija i psihijatrija nam nude klasifikacije seksualnih poremećaja, poremećaja seksualnosti i parafilije. Da li
imate isto teorijsko polazište i primenjujete li iste metode u svojoj praksi?

Generalno Tao pristup seksualnosti podrazumeva odsustvo svega što uključuje bilo kakvu neprijatnost i bol, i naravno ono što nije energetski prihvatljivo. Takođe pojedini fetiši, na primer obožavanje stopala, ako se uključe kao deo stimulacije pre penetracije su apsolutno prihvatljivi. Tako da paralela donekle postoji, međutim savremena psihijatrija ima tendenciju da pojedine poremećaje iz godine u godinu prihvata kao „normalne” koji to nisu bili pre 30 godina, dok je Tao uvek jasan i konstantan.

U tom smislu, kakvim poremećajima se vi kroz radionice i seanse bavite?
Kroz radionice se prvo bavimo isceljenjem seksualnih organa, jer su po tao filozofiji sve traume upravo tu sačuvane kao i životni odabiri. Potom radimo na umanjenju stida i srama ukoliko su oni prisutni. Vraćamo strast u sve životne sfere i razotkrivamo različite vidove orgazama i svesno korišćenje seksualne energije. Zato ne bih rekla da se bavimo poremećajima, više pogrešno ili neadekvatno utemeljenom seksualnošću.

Na vašem sajtu postoje i određene vežbe, kome su one preporučene i namenjene?
Vežbe su deo učenja koje radimo na radionicama i namenjene su svima koji ih pohađaju.

Koji savet biste dali osobi koja želi da unapredi svoj seksualni život?
Prvo bih ih upitala da li vode strastven život van seksa? Da li vole svoje telo i da li ga dobro poznaju? Da li su im svi seksualni organi zdravi? Ukoliko je odgovor ne tu bi bilo prvo polje za napredak. Ukoliko je odgovor da, onda da pronađu tehnike koje ih zovu i da samostalno ili s partnerom/kom ih nauče.

Fotografije: Tamara Dragović

Share