Terapija zvukom sa Irinom Dečermić

Pijanistkinja, kompozitorka i multimedijalna umetnica čija karijera traje već 30 godina, Irina Dečermić uplovila je nedavno u novu avanturu zvanu TERAPIJA ZVUKOM.  Nešto što je u svetu poznato u izvornom nazivu ‘’Sound Healing’’, kod nas, zahvaljujući upravo Irini, lagano se prihvata.

Irina je iskoristila period pandemije da se posveti u potpunosti ovoj terapiji. Svoj muzički atelje opremila je mnoštvom zanimljivih, (jedinstvenih u našoj zemlji) isceljujućih instrumenata, kao što su Kristalne “pevajuće” bole, zvučne OHM i OTTO viljuške, bubanj i vibracioni bubanj, monokord, gong i Solarni harmonijski spektar, koji se sastoji se od 8 zvučnih viljuški koje su naštimovane na oktavu C, a koje proizilaze iz pitagorejske škole.

Ova terapija je neverbalna i zasniva se na istočnjačkoj medicini, bio polja i čakri na koje deluju određene frekvence i vibracije.

Terapija zvukom je oblik vibracione medicine i jedan od najstarijih oblika lečenja. Zasniva se na naučnim principima da sve ćelije u našem telu, vibriraju, preciznom frekvencijom  kada su zdrave i disonantnom frekvencijom kada nisu.

‘’Korišćenje podešenih instrumenata, sa dubokim vibracijama,  može uravnotežiti ove disonantne frekvencije i vratiti ih u harmoniju. Rezonantne vibracije, ritmovi i tonovi mogu da uravnoteže moždane hemisfere, nivoe stresa, pa čak i napetost u telesnim tkivima i ćelijama koji se nalaze u neskladu ili disharmoniji (bolesti). Naučne studije pokazuju da zvuk može da proizvede promene u autonomnom, imunološkom, endokrinom i neuropeptidnom sistemu. Zvuk proizvodi snažne vibracije, a pošto smo mi po prirodi vibraciona bića, naša struktura se transformiše kretanjem tog zvuka.’’ – kaže Irina.

Važan segment ove terapije je dijagnostika, koja se radi pomoću BIO WELL kamere. Ovaj revolucionarni instrument prikazuje stanje energetskog polja čoveka koristeći moćnu tehnologiju elektrofotonskog snimanja (EPI). Snimci mapiraju različite organe, sisteme tela i odražavaju stanje energetskih meridijana kao što je definisano u tradicionalnoj kineskoj medicini. Prikazuju i sistem čakri, njihovu veličinu i usklađenost.

Organi i ćelije našeg tela apsorbuju i emituju zvuk i zato ciljanom upotrebom prirodne energije zvuka unapređujemo zdravlje i pomažemo telu da se samo izleči. Zvučni talasi obnavljaju protok vitalne energije i podstiču nas da vibriramo na frekvenciji zdravlja. Vibracija se putem vode prenosi kroz čitavo telo koje predstavlja izvrstan medij jer oko 60% telesne mase odraslog čoveka i žene čini voda.

Terapija zvukom takođe može da se doživi i kao  koncert koji se izvodi samo za vas!

Share