recyclebelgrade: Lov na second hand blago

Recycle Belgrade je nedavno preplavio naš Instagram fid i brzo nas osvojio. Na prvi pogled, činilo se da je bio u pitanju profil putem koga je jedna osoba prodavala odeću koju više ne koristi. Međutim, ubrzo je Recycle postao pravi primer zajednice na društvenim mrežama, gde je istinski značaj reciklaže stavljen u prvi plan.

Ovaj originalan, transparentan i iskren profil vodi kostimografkinja Maria Marković Milojev, sa kojom smo razgovarali o preduzetništvu, održavanju garderobe i razvijanju inicijative koja se radi zbog ljubavi, a ne profita.

Recycle Belgrade je za veoma kratko vreme došao do više od hiljadu pratilaca, a pristiglo je pregršt zahteva za prodaju i tuđe garderobe. Kako si došla do ideje da započneš inicijativu koja se sad već pretvorila u onlajn second hand radnju?

Kostimograf sam i skupljam svoj fundus otprilike 10 godina. Određene stvari nekad ne uđu u projekat pa ostanu meni, drugarice su mi davale stvari koje im više nisu trebale, kupovala sam svari za „ne daj Bože” kad vidim dobru priliku i time napravila ozbiljan inventar. Pre dve godine sam počela da razmišljam kako bih ustvari pokrenula svoj second hand. Došlo je do toga da se selim po ko zna koji put i da sad sve te stvari ponovo treba oprati, zapakovati, preneti, raspakovati…to je pravi horderski horor! Zbog toga sam za bukvalno deset minuta otvorila Instagram profil, slikala stvari i okačila ih, malo se pozabavila društvenim mrežama, sve bez ikakve ideje da ću dobiti bilo kakav feed back. I za par sati sam prodala prvu haljinu.

 

View this post on Instagram

 

😏😏😏 Cena:500 RSD Contact: @mojrakloto za kupovinu 🔥

A post shared by Recycle (@recyclebelgrade) on


Na kojim lokacijama najviše voliš da kupuješ odeću?

Naravno da volim Zaru, ko ne voli. Jednog dana se probudiš i shvatiš da na račun gluposti ubacuješ pare koje si zaradio u korporacijsku kasicu koja te je ubedila da je potrebno da šest puta godišnje menjaš stil. Htela sam malo da se skoncentrišem. Već dve godine kupujem garderobu po inostranim second hand radnjama, i to je postao pravi lov na blago. Trudim se da smanjim kupovinu. Sad sam recimo išla na more i (normalno) trebalo mi je sve novo. Otišla sam kod drugarice, njoj dala svoje stvari, a od nje uzela suknje, haljine, majice i naknadno ih vratila. Svi srećni – ona, ja, planeta i novčanik.

 

View this post on Instagram

 

🎀 Size:38 Cena:600 RSD Contact: @grejsles za kupovinu 🔥

A post shared by Recycle (@recyclebelgrade) on


Second hand i vintage radnje su sve popularnije u Srbiji. Koji razlozi su ključni za ovaj fenomen?

Inicijalni odgovor je „niske cene”, ali osim toga žene imaju sedmo čulo za potragu za blagom. Kada uđeš u second hand imaš žene iz svih slojeva društva. Moraš da kopaš i da budeš uporan, kada pronađeš nešto to je pravi bingo momenat. Nažalost, ono što je najrealniji razlog je i najzapostavljeniji, a to je ekološka osvešćenost o tome šta nama i našoj planeti radi modna industrija kao drugi najveći zagađivač okoline posle nafte. Na globalnom nivou imamo previše proizvedenih i odbačenih stvari i super je da se one vrte, kombinuju, menjaju vlasnike i da imaju neku svrhu kad su već tu.

 

View this post on Instagram

 

Recycle fav 😍😍😍 Holandski vintage,fale dva dugmenceta👀 Size:M/L Cena:500 RSD Contact: @purplehipcat za kupovinu 🔥

A post shared by Recycle (@recyclebelgrade) on


Na koji način održavaš garderobu?

U pitanju je problem kvaliteta. Spavaćice moje babe od pre trideset godina su najudobnija stvar i 100% prirodni pamuk, što je danas postalo luksuz. Stalno pričam ljudima kako sam za svoju venčanicu kupila materijal koji je navodno 100% svila, onda su krojačice zapalile mali končić i videle da gori kao sintetika. Isto tako, pamučnu majicu u Zari ćeš da platiš par evra, i posle deset pranja će biti zrela da promeni svrhu u krpu za pranje prozora. Ono što može da se uradi je da se manje kupuje, da se kupuju ozbiljniji i kvalitetniji komadi, kao i da samo počnemo da šijemo svoju odeću.

 

View this post on Instagram

 

🌸🦐🌸🦐 Size:M/L Cena:600 RSD Contact: @tamrvica za kupovinu 🔥

A post shared by Recycle (@recyclebelgrade) on

S obzirom na brzinu razvoja tvog Instagram profila, imaš li neke poslovne planove za budućnost? Da li ti se možda probudio preduzetnički duh?

Naravno da jeste! Godina je 2018. i svi smo na nesigurnom tlu, a opet toliko plodnom za sve i svašta. Ono što sam naučila do sada je mala caka – a to je da ti se na kraju mnogo više isplati da radiš nešto sa nekim smislom. Što se Recycle-a tiče, on za sada donosi simpatičan profit, ali me mnogo više raduje da otvorim deset poruka dnevno u kojima mi se neke devojke raduju. Normalno da imam dvesta ideja i planova za mini biznise za budućnost, ali se nadam da će Recycle uvek da ostane jedan mini, simpatičan „community” koji pokazuje da može da se radi i ovako, bez profita i sa osmehom.

 

View this post on Instagram

 

Kozne lakovane ‘90 sandale👡👡👡👡👌🏽👌🏽💥 Br. 39, moze i 38 Cena: 1900 Contact: @anaako za kupovinu🙌🏼

A post shared by Recycle (@recyclebelgrade) on


Šta te najviše iznenadilo tokom ovog procesa?

Kada krećeš nešto da radiš prvo se stidiš sebe, pitaš se kako će drugi da reaguju. Onda jednostavno isključiš taj parametar i ideš dalje. Kada počneš da dobijaš feed back od svih tih devojaka stvarno krene da kruži dobra energija. Sada, nakon dva meseca, već je super zabavno – kupim neku haljinu sa sopstvenog profila, obučem je jednom i vratim je na prodaju za iste pare. Upoznala sam baš dosta devojaka, čula njihove priče i popila kafe s njima. Em si oslobodio prostor u ormaru, em si zaradio paricu za kafu, em si seo s tom devojkom i čuo od nje neku zanimljivu informaciju, em se ona obradovala što ima novu očuvanu haljinu ispod svake cene i svi srećni i zadovoljni. Hoću da kažem, kad krećeš nešto da radiš nikad nemaš pojma na šta će na kraju da ispadne, a stvori se nešto skroz svoje. Gledam ga kako postoji i to me jako ispunjava.

 

View this post on Instagram

 

Kida a ona se jedva oprašta od nje 😢💕 Size: dužina 110 cm Cena:900 RSD Contact: @dovidjenjakakoste za kupovinu 🔥

A post shared by Recycle (@recyclebelgrade) on

Share