Putovanje od hiljadu milja

Leto i putovanje. Uklapaju se kao ruka i rukavica. Kad otopli, kad dani postanu duži, kad nam sunčevi zraci, tople boje cveća i zelenilo povećaju nivo hormona sreće, u nama se budi želja za promenom. Neko se zaljubi, neko se preseli, neko menja posao. Ali svi barem na trenutak pomislimo na putovanje

Putovanje-od-hiljadu-milja

Upravo tako – pomislimo – jer kao i svaka akcija i ova se prvo formira u mislima. Kako reče Lao Ce: „putovanje od hiljadu milja počinje jednim korakom“, u našem slučaju jednom mišlju, idejom o promeni. Promena sredine, promena rutine, ljudi koje svakodnevno srećemo, kratkotrajni beg od stvarnosti – spavanje, kupanje, šetanje, fina hrana, novi predeli, sve je na dohvat ruke. Idealan život koji bi nam u “realnim uslovima” vrlo brzo dosadio na kratke staze pruža priliku da se odmorimo i ne mislimo ni na šta osim na uživanje. Putovanje započinjemo jednom idejom i kakva je ta ideja takav će nam i put biti. Brojne su okolnosti koje mogu da začnu negativnu ideju u vezi sa putovanjem. Kratak mi je godišnji, nemam sa kim da putujem, nemam dovoljno novca, nije sigurno putovati u današnje vreme, čim se vratim moram na posao i još sličnih primisli mogu u startu da osujete vaše putovanje.

No, prvo da razjasnimo jednu stvar – odrasli smo na stereotipu iz detinjstva da je jedini odmor onaj na moru i da treba da traje 10-14 dana. Može. Ali ne mora. Navike koje steknemo u detinjstvu teško se iskorenjuju. Nekima je jedino more sinonim za letnji odmor, a nekima je to i statusni simbol. Vratiti se s odmora beo i bez fotografija nekog primorskog grada smatralo se neuspehom. Ali, vremena se menjaju pa se tako i stav prema putovanju menja.

Danas je i nauka dokazala da je nekoliko kraćih odmora u toku godine korisnije nego jedan od petnaestak dana. Otputovati svakih nekoliko meseci na odmor od tri do pet dana ima bolji efekat.

Prvo, nekoliko puta u toku godine proživite radost planiranja, spremanja, odlaska, odmora i punjenja baterija. Drugo, imate priliku da svaki put popravite ono što na prethodnom putovanju nije valjalo. Treće, možete obići više mesta. Četvrto, možete se finansijski dobro organizovati – neka jedno putovanje bude malo luksuznije, a ostala mogu da budu neke bliže destinacije, povoljnije, ali sa sadržajima koji vas zadovoljavaju. Predstavite ovu sliku sebi u glavi. Zamislite da umesto jednog odlaska na odmor imate nekoliko kraćih, ali isto tako efektih putovanja. Zamislite sve te različite destinacije koje ćete obići. Imate mogućnost da čitave godine planirate, da, kad čujete za neko interesantno mesto ne pomislite: „oh!.. ja sam svoj odmor već potrošio… ništa do sledeće godine“, već da pomislite: „e, to je moja sledeća destinacija“

Putovanje-od-hiljadu-milja2

Vraćamo se na onaj jedan korak kojim počinje putovanje od hiljadu milja. Vraćamo se na naše emocije. Želite na put? Mislite da nemate dovoljno novca? Trenutno nemate sa kim da idete? Dobro. Stavite na papir sa kojom to količinom novca raspolažete. Razmislite šta u ovom trenutku od odmora očekujete. Pretpostavljam da bi vam ovaj prvi kraći put u novoj putnoj sezoni dobro došao da se odmorite od posla, računa, zimskog perioda. Na takvo putovanje nije loše krenuti samostalno. Ne morate ni sa kim da se usklađujete, ne razmišljate da li nekom odgovara isti termin kao i vama, ne morate da se pretvarate da vam se priča, šeta, pije kafa – jednostavno poklonite nekoliko dana sebi. Ne morate putovati daleko. U krugu od 100 kilometara od mesta vašeg stanovanja barem tri dobre lokacije na koje vredi otići. Vi izaberite onu koja najviše odgovara vašim potrebama. Ukucajte u pretraživač naziv mesta i privatan smeštaj i naći ćete mnogo lepih ponuda u privatnom smeštaju za prenoćište, a često je u ponudu uključena i hrana. I, eto vam početka putovanja. Niste nikad bili sami na putu? Nemate pojma šta ste propustili.

KAKO VAM FLORITAPIJA MOŽE POMOĆI?

Terapija cvetnim esencijama može vam biti od velike koristi kada idete na put i dok ste na putu. Prvo, ako ste loše raspoloženi cvetne esencije koje će vas pokrenuti, rasterati crne misli, dati vam elan i probuditi volju za putovanjem, biće dobar izbor. Drugo, ako ste rešili da krenete na put, biće vam potrebna kombinacija esencija koja će vam olakšati samo putovanje ali i boravak na određenoj destinaciji. Ponekad nas zamori put, budemo pod presijom zbog tempa samog putovanja, saznamo mnogo informacija, upoznajemo nove ljude, stičemo nova iskustva – te nam dobra kombinacija kapi za putovanje može biti od koristi da lako i bez traume proživimo i na najbolji način doživimo putovanje. Treće, ako imate problema sa spavanjem, sa promenom vremenskih zona, ili jednostavno navikavanjem na nov prostor i krevet i za ovo postoje dobre kombinacije cvetnih esencija. I, naravno, nikako na put ne krećite bez Rescue Remedy kapi. One su vaš najbolji saputnik i ako samo njih imate na putu vi ste već u dobrom društvu.

floriterapija

Naš buket cvetnih esencija namenjenih za putovanje sadrži, pored Rescue Remedy, još i Dill, Dandelion, Lilac, Gentian, Impation, California Wild Rose, Sclerantus, Olive, Elm, Clematis, Tensy, Chicory, Morning Glory, Zinnia, Heather, Mustard, Mimulus, Aspen, Hornbeam

Lepo, dugo i toplo leto žele vam vaše Merima i Marija. Ukoliko vam za odmor ustreba i nešto iz koferčeta vaših floriterapeuta, znate gde možete da nas nađete!

Share