Moja si od zlata jabuka

Da li ste nekada razmišljali o tome zašto je baš jabuka bila zabranjeno voće u Edenskom vrtu?

Postoji oko 7 500 sorti jabuka. Dovoljno je da nabrojim neke od njih: Ajdara, Zlatni i Crveni delišes, Greni Smit, Petrovača, Breburn, Jonatan, Liberti, Kožara, Fudži, Gala da nadražim pljuvačne žlezde. Drvo jabuke čovek je prvo „pripitomio“ i smatra se da su mu prve klice nikle na tlu Evroazije. Aleksandru Makedonskom se pripisuje zasluga da je doneo prve patuljaste jabuke sa teritorije Kazahstana i posadio ih na tlu današnje Makedonije. Slikovito selo Jabuka u blizini Pančeva dobilo je svoj naziv po legendi da su prvi doseljenici zasnovali svoju koloniju u podnožju stabla jedne jabuke. Danas tu živi najveća makedonska zajednica u Srbiji.

U Severnu Ameriku jabuka stiže tek u 17. veku, a uticaj koji je ovo voće imalo na pop kulturu možemo videti i u filmovima Volta Diznija koji je jabuku ovekovečio kroz crtane filmove: „Snežana i sedam patuljaka“ i „Džoni, jabukovo seme.“

Jedna od najpoznatijih engleskih poslovica kaže: „Jabuka na dan i držaćeš doktora podalje od sebe“(One apple a day keeps doctor away). U našoj tradiciji odomaćio se kompliment: „Jedra i rumena kao jabuka.“ I stomatolozi vole jabuke, griženjem jabuke stimulišu se desni i time bolje prokrvljuju čime se prevenira paradentopatija (povlačenje desni i ispadanje zuba iz ležišta).

Naša kultura je bogata tragovima jabuke koja je sveprisutna kroz književna dela, da spomenem samo neka od njih: „Zlatna jabuka i devet paunica“, „momče joj se s brega baca zlatnom jabukom..“. U pesmi „Zidanje Skadra“, mladi Gojko Mrnjavčević po predanju zazidava svoju ljubu u stubove mosta i oprašta se od nje: „Imao sam od zlata jabuku, te mi ona pade u Bojanu, ja je žalim, pregoret ne mogu. „Poznat je i stari običaj da kada mladoženja pogodi jabuku  puškom da je rešio svoj herkulovski zadatak, te da kao nagradu za hrabrost, odvodi mladu sa sobom.

Ni pop-rok scena nije ostala imuna na slatke plodove. „Moja si od zlata jabuka“ poručuje nam Yu grupa, a jabuka je i simbol jednog benda i slobodno možemo reći jednog vremena, naravno reč je o bendu Crvena jabuka.

Jesen i zima u našim krajevima su bogate jabukama. Najbolje je pojesti svežu. Jabuka je bogata voćnim šećerima koji imaju nizak glikemijski indeks (što se odnosi na uticaj podizanja nivoa šećera u krvi – što niže to je zdravije). Vlakna koja čine pulpu jabuke (pektin) su jako dobra za crevne bakterije. Hraneći njih pomažete imunitetu i vašim crevima i smanjujete mogućnost pojave dijabetesa. Vitamin C, A, grupa vitamina B, ali i minerali poput gvozđa, kalijuma, cinka, kalcijuma i magnezijuma obitavaju u njenim sokovima. Primese nutrijeneta kao što su katehin i kvercetin koji imaju antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo.

Jabuke ne treba držati pored drugog voća zato što njeni hormoni ubrzavaju proces sazrevanja pa ono brže truli. Zato jabuke uvek treba držati u zasebnim činijama. Nekada su se jabuke skladištile u rupama u zemlji i tako čuvale od mraza. Da bi nam danas duže trajale-korisno je umotati ih u papir i poređati u redovima, tako da se korama ne dodiruju.

Jabuka je rado viđen gost i u mnogim poslasticama. Pita sa jabukama i cimetom, kad zamiriše u domu razvedri i najtmurniji jesenji dan, a lenja pita posuta prhkim šećerom u prahu idealna je za poneti na piknik. Pečene jabuke, tufahije – (u koje idu skuvane cele jabuke, izdubljene u sredini i punjene nadevom od oraha, a prekrivene šlagom) ostale su u našoj tradiciji još od Otomana.

Da li dovoljno cenimo jabuke koje imamo ili dopuštamo da nam trunu po predačkim voćnjacima? Da li je ona sjajna, voskirana voćka savršenog oblika iz uvoza vrednija od jabuke iz bakinog dvorišta?

Share