Knjiga na poklon: TI I JA, ANĐELA (Cloaca Maxima, 2) Vladimir Arsenijević

Nastavak kultnog romana U potpalublju nagrađenog Ninovom nagradom. Rimejk Anđele iz 1997. godine.

Knjiga-na-poklon-TI-I-JA,-ANDJELA-(Cloaca-Maxima,-2)-Vladimir-Arsenijevic

Ciljna grupa
Čitaoci romana U potpalublju, čitaoci priča o životu u ranim devedesetim prošlog veka na ovim prostorima.

Sadržaj
Često pomislim kako si se u mom životu pojavila upravo onda kada si mi bila najpotrebnija. Možda sam te zato i zavoleo toliko, Anđela?

Jesen 1992. godine, ljudi i dalje nestaju – beže iz zemlje, umiru u njoj ili ginu u ratovima u kojima Srbija ne učestvuje. Usred košmara i očajničkog zavaravanja da novih ratova neće biti, Anđela živi životom majke koja se suprotstavila heroinu, a pripovedač koji nam ne otkriva svoje ime pokušava da se nosi sa teretom očinstva i egzistencijalnog beznađa. Anđelina uskomešanost, prinudni život s roditeljima, prijateljstva koja nestaju i sveprisutnost smrti postaju nesnosno teški – čini se da će stradati i sama ljubav. Pokušaji da se ona očuva izgradiće potresnu priču o životu u grotlu zla ranih devedesetih.

Drugi o knjizi

„Roman pisan sa izrazitim smislom za prividno banalnu svakodnevicu i oštrim okom za apsurdno i groteskno usred beznađa. Svedočanstvo o tragičnosti rata koje pruža nadu da umetnost i pripovedanje mogu poslužiti kao uspešne strategije za preživljavanje.“ Jens Hjelund, Dagbladet Information, Danska

„Dirljiv roman koji od čitaoca zahteva promišljanje o tome kako da se nosi sa sopstvenim životom usred ekstremnih okolnosti. Čak i kada je sve samo očaj i patnja, srca i dalje kucaju usred pustoši.“ Horhe Arturo Hernandes, La de Morelos, Meksiko

O autoru
Vladimir Arsenijević (Pula, 1965) objavio je prvi roman U potpalublju (koji je ujedno i prvi deo predviđene tetralogije Cloaca Maxima) 1994. godine. Za tu knjigu dobio je Ninovu nagradu za roman godine. Roman U potpalublju preveden je na 20 jezika, dok je istoimena pozorišna predstava nagrađena Sterijinom nagradom 1997. Nakon toga je napisao romane: Anđela, Meksiko – ratni dnevnik, Išmail, Predator; zbirku eseja Jugolaboratorija; ilustrovanu novelu Minut – put oko sveta za 60 sekundi. Godine 2000. pokrenuo je izdavačku kuću Rende u kojoj je radio kao urednik do 2007. Osnivač je festivala Krokodil i izdavačke kuće za audio-knjige Reflektor, a kolumne i eseje redovno objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Živi u Beogradu.

Knjiga na poklon

Knjigu TI I JA, ANĐELA možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar sa vašim imenom i e-mail adresom i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Update

Nagradna igra je završena a knjigu Ti i ja, Anđela je osvojio naš čitalac koji je ostavio komentar pod brojem 23. – Bojan. Čestitamo!

Share