Knjiga na poklon: SENTIMENTALNA POVEST BRITANSKOG CARSTVA Borislav Pekić

Pišući za potrebe BBC-jevog programa na srpskom jeziku od proleća 1988. do proleća 1991. tekstove na temu istorije Engleske Borislav Pekić je na duhovit i ironičan način predstavio istoriju britanskog carstva od njenog začetka pa do početka XX veka.

knjiga-na-poklon-sentimentalna-povest-britanskog-carstva-borislav-pekic

Da bi napisao ovu originalnu istorijsku hronologiju Pekić je konsultovao brojne istorijske izvore, a pogotovu one (za ovdašnje čitaoce veoma zanimljive i nove) koji spadaju u takozvanu sekundarnu istorijsku literaturu koja ne spada u „prvu ligu“ engleske istoriografije.

Objedinjujući mnoge istorijske istine i zablude, Borislav Pekić, dugo godina azilant na britanskom ostrvu, stvorio je neobičnu, istorijski validnu i čitalački uzbudljivu i zanimljivu povest gordog Albiona – britanskog Ujedinjenog Kraljevstva. Sentimentalna povest Britanskog carstva, međutim, uzdiže se iznad „terora istorije“, ali i iznad književnih uopštavanja i fikcionalizacije, ironijskim otklonom prema inače pouzdanom istoriografskom pristupu građi. Na taj način je stvorio delo koje svedoči da je istorija „učiteljica života“ ali je opisao i njene dobre i loše đake. Nema ničega sentimentalnog u krvavim istorijskim epizodama, ali ima u sentimentu pisca koji zna da je dobra priča osnov za dobru knjigu, a ova povest je upravo to.

Biografija 
Borislav Pekić (1930–1992), jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista. Kao maturant, osuđen je na 15 godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava od 10 godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza demokratske omladine Jugoslavije. Pomilovan je 1953. godine, pošto je proveo 5 godina u zatvoru. Na početku svog književnog stvaralaštva pisao je scenarija za različita filmska preduzeća. Od 1965. posvećuje se samo pisanju. Nakon odluke da se sa porodicom privremeno preseli u London 1970. vlasti mu bez obrazloženja oduzimaju pasoš. Posle godinu dana uspeo je da se pridruži porodici u Londonu, ali za jugoslovenske vlasti postaje persona non grata. Dela: Vreme čuda, Hodočašće Arsenija Njegovana (1970; Ninova nagrada za roman godine), Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana (1975), Odbrana i poslednji dani (1977). Zlatno runo u sedam tomova (1978–1986; „Njegoševa nagrada“ 1987), Besnilo (1983), Godine koje su pojeli skakavci, Novi Jerusalim (1988), Atlantida (1988; „Goranova nagrada“), Pisma iz tuđine (1987), Nova pisma iz tuđine (1989), Poslednja pisma iz tuđine (1991), Esejistička proza Sentimentalna povest britanskog carstva objavljena je posthumno 1992. godine i za nju je 1993. dobio Počasnu nagradu BIGZ-a.

Knjiga na poklon

Knjigu Sentimentalna povest Britanskog carstva možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar i podelite ovu objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Google+, Twitter). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima!

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Sentimentalna povest Britanskog carstva osvojio je naš čitalac koji je ostavio komentar pod brojem 6 – Momir Uskoković. Čestitamo!

Share