Knjiga na poklon: Rečnik izgubljenih reči Pip Vilijams

Prekrasan, lirski i duboko stimulativan omaž rečima i moći jezika da oblikuju svet.

Esmej se rodila u svetu reči. Bez majke, neukrotivo radoznala, detinjstvo provodi u Skriptorijumu, baštenskoj šupi u Oksfordu gde njen otac i ekipa predanih leksikografa prikupljaju reči za prvi rečnik engleskog jezika koji će izdati Univerzitet u Oksfordu. Maloj Esmej mesto je pod stolom za razvrstavanje, gde je niko ne vidi i ne čuje. Jednoga dana pod sto će dolepršati cedulja s rečju bondmaid. Esmej će je spasiti, a kada bude saznala da ta reč znači „robinja“, prikupljaće i druge reči koje su zaposlenici rečnika odbacili ili zanemarili.

Odrastajući, Esmej shvata da reči i značenja koji se odnose na žene i na iskustva običnog naroda često ostaju nezabeleženi. I zato kreće u ozbiljnu potragu za rečima za sopstveni rečnik: Rečnik izgubljenih reči. Da bi ostvarila svoja stremljenja, moraće da izađe iz zaštićenog sveta univerziteta i odvaži se da upozna ljude čije će reči popunjavati te stranice.

Postavljen u doba kada je pokret borbe za žensko pravo glasa bio u punom jeku, a Veliki rat se preteći nadnosio nad svetom, Rečnik izgubljenih reči razotkriva jedan zagubljeni narativ, skriven između redova istorije koju su pisali muškarci. Nadahnuta stvarnim događajima, autorka Pip Vilijams je uronila u arhive Oksfordskog rečnika engleskog jezika da bi ispripovedala ovu izuzetno originalnu priču.

„Očaravajuća, divno napisana jedinstvena proslava jezika i njegovog značaja u našim životima. Rečnik izgubljenih reči se neizostavno mora imati.“ Library Journal

„Pip Vilijams koristi moć reči koje izazivaju strahopoštovanje ne bi li oslikala istinske heroine vremena o kojem piše.“ Newsweek

O autorki:

Pip Vilijams se rodila u Londonu, odrasla u Sidneju, a svojim domom sada naziva Adelejd Hils. Koautorka je knjige Time Bomb: Work, Rest and Play in Australia Today (NewSouth Books, 2012), a 2017. napisala je One Italian Summer, sećanja na putovanja njene porodice u potrazi za lepim životom, koju je objavila izdavačka kuća Affirm Press. Pip je takođe objavljivala putopisne članke, prikaze knjiga, kratke priče i poeziju. U Rečniku izgubljenih reči Pip je zaronila u arhive Oksfordskog rečnika engleskog jezika i pronašla pripovest o rečima koje nedostaju i o ženama koje su živele između njegovih redova. Ovo joj je prvi roman.

Knjiga na poklon:

Knjigu Rečnik izgubljenih reči možete osvojiti u darivanju koje će trajati narednih 7 dana. Da biste se prijavili za učešće potrebno je da ostavite komentar ispod objave. Dobitnika knjige ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org.

Update

Darivanje je završeno a knjigu Rečnik izgubljenih reči na poklon će dobiti čitateljka koja je ostavila komentar pod rednim brojem dva – Vanja. Čestitamo!

Share