Knjiga na poklon: OSAM PLANINA Paolo Konjeti

Priča o prijateljstvu dvojice vrlo različitih dečaka, kako se njihov odnos razvija i menja tokom godina, o odnosu između oca i sina, smeštena u alpsko okruženje.


Sadržaj

Pjetro je dečkić iz grada, usamljen i pomalo nabusit. Majka mu radi u savetovalištu na periferiji i ima urođeni dar da brine o drugima. Otac je hemičar, težak i fascinantan čovek, koji se svake večeri vraća besan s posla. Pjetrove roditelje povezuje zajednička, temeljna strast: u planini su se upoznali i zaljubili i čak su se i venčali u podnožju Tri vrha Lavareda. Planina ih je oduvek povezivala, čak i u tragediji, i pravolinijski horizont Milana sada ih ispunjava žaljenjem i nostalgijom.

Kad otkriju seoce Grana, u podnožju Monte Roze, osećaju da su pronašli pravo mesto: Pjetro će provoditi sva leta u tom selu „smeštenom između čeličnosivih planinskih grebena s gornje strane i litice koja mu je onemogućavala pristup s donje strane“, ali kroz koje protiče potok kojim je opčinjen od prvog trenutka. Tamo ga čeka Bruno, tamnoplave kose i preplanulog vrata: on je njegov vršnjak, ali umesto da bude na raspustu, napasa krave.

Tako počinju leta ispunjena istraživanjem i otkrićima, između napuštenih kuća, vodenice i strmih staza. To su takođe godine kad Pjetro počinje da planinari s ocem, „što je bilo nešto najsličnije vaspitanju što sam od njega dobio.“ Zato što je planina znanje, pravi-pravcati način disanja, i ona će biti njegova prava zaostavština: „To je bilo moje nasledstvo: stena, sneg, gomila četvrtasto otesanog kamenja i bor.“ Nasledstvo koje će ga posle tolikih godina ponovo zbližiti sa Brunom.

O autoru

Paolo Konjeti (Milano, 1978) objavio je kod izdavačke kuće minimum fax knjige Priručnik za uspešne devojke (2004), Nešto malo se sprema da eksplodira (2007), Sofija se stalno oblači u crno (2012) i Na pecanju u najdubljim virovima (2014). Na temu planine objavio je knjigu Divlji dečak (Terre di mezzo, 2013). Priredio je antologiju priča New York Stories (Einaudi, 2015). Njegov blog je paolocognetti.blogspot.it.

Knjiga na poklon

Knjigu Osam planina možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da ostavite komentar na sajtu ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Twitter, Google+). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu Osam planina osvojio je čitalac koji je ostavio komentar pod brojem 8 – Petar A. Čestitamo!

Share