Knjiga na poklon: Godina smrti Rikarda Reiša Žorže Saramago

Malo je dela u svetskoj literaturi takve estetske i stilske prefinjenosti, kao i istančanog osećanja tragičnosti života, kao što je roman Godina smrti Rikarda Reiša. Čudesna pripovest o poslednjoj godini života Rikarda Reiša, izmišljenog dvojnika portugalskog pesnika Ferdinanda Pesoe.

Sadržaj

Rikardo Reiš, portugalski lekar i pesnik koji se 1936. godine vraća iz progonstva u Brazilu, otkriva izmenjeno lice Lisabona punog tajni, gde se prepliću san i java, mit i istorija, vizije budućnosti i magija svakodnevice. On provodi najviše vremena sa duhom Fernanda Pesoe, koji posle smrti, u tom vidu, mora provesti na Zemlji devet meseci, isto koliko svaki čovek provodi na Zemlji i pre svog rođenja. Pre nego što će sa pesnikom napustiti ovaj svet, glavni junak pomoći će čitaocu da iz posebnog ugla upozna Lisabon, njegove široke avenije i uske meandre beskrajnih i bezbrojnih uličica, siromaštvo njegovih građana, oronulost samotnih brodova u luci i melanholiju neprestane magle i kiše što najavljuju sumrak Evrope.

Knjiga-na-poklon-Godina-smrti-Rikarda-Reisa

Drugi o knjizi

„Saramago nas uvodi u jedinstveni lavirint u kome se mešaju ’privid stvarnosti i istina privida’.“   Le Monde

„Tri neponovljiva i neodoljiva lika – dve žene i jedan duh mrtvog pesnika – upliću se u novi život Rikarda Reiša i čine okosnicu radnje ovog fascinantnog romana.“ The New York Times

 O autoru

Žoze Saramago (1922– 2010), portugalski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1988. godine. Svoj prvi roman Zemlja greha objavio je 1947. godine. Bavio se i novinarstvom i prevođenjem. Dela: Priče s ovog i s onog sveta, priče Putnička torba, putopis Putovanje kroz Portugaliju, romani Priručnik slikarstva i kaligrafije, Samonikli, Sedam Sunaca i Sedam Luna, Godina smrti Rikarda Reiša, Kameni splav, Povest o opsadi Lisabona, Jevanđelje po Isusu Hristu, Esej o slepilu, Sva imena, Pećina, Udvojeni čovek, Esej o vidovitosti, Smrt i njeni hirovi, Kain. Napisao je i drame Noć, Šta da radim sa ovom knjigom?, Drugi život Franje Asiškog i In Nomine Dei .

Pre dodeljivanja Nobelove nagrade 1998, dobio je 1995. Kamoišovu nagradu, najprestižniju nagradu za pisce portugalskog književnog izraza.

Nagradna igra

Ukoliko želite da se igrate s nama i prijavite se za nagradnu igru koju organizujemo u saradnji sa Lagunom, igru u kojoj možete osvojiti knjigu “Godina smrti Rikarda Reiša” potrebno je da lajkujete Fb stranicu Plezir magazina i ostavite komentar sa vašim imenom i mejl adresom. Igramo se 6 dana, a pobednika će odlučiti sajt random.org.

Update

Nagradna igra je završena. Dobitnica knjige “Godina smrti Rikarda Reiša” je Anja Stanojevic koja je ostavila komentar pod rednim brojem 15. Čestitamo!

Share