Knjiga na poklon: 1999 Borislav Pekić

Roman 1999 je treći i poslednji deo Pekićeve poznate antropološke trilogije Besnilo – Atlantida – 1999. Hibrid zbirke pripovedaka i romana u kome Pekić daje tamnu viziju budućnosti i sudbine čovečanstva uopšte.

Sadržaj

Jedna od glavnih tema književnog opusa Borislava Pekića bila je kataklizmička budućnost čovečanstva i kontinuitet propasti civilizacija kroz čitavo ljudsko pamćenje. Ali nemogućnost da se izvede univerzalna paradigma koja bi rodila mudrost i opsesivno srljanje civilizacija u vlastitu propast, u raznim aspektima postojanja i trajanja, bile su inspiracija trilogije; Besnilo, Atlantida i 1999. U meditativno-misaonom smislu 1999 je možda najbliža Orvelovoj 1984 ali u smislu vizije i istorijskog kontinuiteta 1999 je delo koje seže mnogo dalje, ne samo u tamnu viziju budućnosti već i u sudbinu čovečanstva uopšte. Slutnja nuklearnog rata i civilizacije na pragu samouništenja, tragičnim junacima ove pripovesti daje simboličke obrise poslednjih bića na opustošenoj planeti.

Drugi o knjizi

„U savremenoj srpskoj književnosti postoje dva opusa. Jedno je opus Borislava Pekića, a drugo je opus savremene srpske proze. (…) Od Vremena čuda preko romejskog prstena do gotskih hronika Novog Jerusalima i antropološkog trilera Besnilo, 1999 i Atlantida, Pekićeva književnost je, menjajući žanrove i stvarajući nove, otvarala vidike u srpskoj prozi i postavljala drukčije mere velikog dela na srpskom jeziku.” Gojko Božović

Biografija autora

Borislav Pekić (1930-1992), jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista. Kao maturant, osuđen je na 15 godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava od 10 godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza demokratske omladine Jugoslavije. Pomilovan je 1953. godine, pošto je proveo 5 godina u zatvoru. Na početku svog književnog stvaralaštva pisao je scenarija za različita filmska preduzeća. Od 1965. Posvećuje se samo pisanju.

Nakon odluke da se sa porodicom privremeno preseli u London 1970. vlasti mu bez obrazloženja oduzimaju pasoš. Posle godinu dana uspeo je da se pridruži porodici u Londonu, ali za jugoslovenske vlasti postaje persona non grata.

Dela: Vreme čuda, Hodočašće Arsenija Njegovana (1970; Nin-ova nagradu za roman godine), Uspenje i sunovrat Ikara Gubelkijana (1975), Odbrana i poslednji dani (1977). Zlatno runo u sedam tomova (1978–1986; „Njegoševa nagrada“ 1987), Besnilo (1983), Godine koje su pojeli skakavci, Novi Jerusalim (1988), Atlantida (1988; „Goranova nagrada“), Pisma iz tuđine (1987), Nova pisma iz tuđine (1989), Poslednja pisma iz tuđine (1991), Esejistička proza Sentimentalna povest britanskog carstva objavljena je posthumno 1992. godine i za nju je 1993. dobio Počasnu nagradu BIGZ-a.

Knjiga na poklon

Knjigu 1999 možete osvojiti u našoj igrici koja će trajati narednih 7 dana. Potrebno je da zapratite Plezir na instagramu, ostavite komentar ispod ove objave i podelite objavu putem društvene mreže po izboru (Facebook, Instagram, Twitter, Google +). Pobednika ćemo izabrati nasumično uz pomoć sajta Random.org. Srećno svima.

Update

Nagradna igra je završena, a knjigu 1999 osvojio je čitalac koji je ostavio komentar pod rednim brojem 25 – Slobodan Pavlović. Čestitamo!

Share