Holistička ishrana sa Danicom Taparom

Zdravlje je mnogo više od površnih izjava kao što su: „Hranite se zdravo“, „Ne preterujte sa alkoholom“ i slično. Iako u ovim porukama ima istine, u suštini, one isključuju mogućnost pravih, suštinskih promena. Rekla bih da su to  fraze koje nemaju konkretnog sadržaja. Umesto što sve ostaje samo na priči i što se podvrgavamo raznim dijetama, potrebno je da postavimo ishranu na centralno mesto u našem životu, oslobodimo se „psihologije“ dijete i uvedemo promene, pre svega zdrave navike. Tragala sam za ljudima koji će uspeti da vas nadahnu i nauče kada je odabir, priprema i konzumacija hrane u pitanju. Jedna od njih je Danica Tapara, dvadesetsedmogodišnjakinja koja je sertifikovani Health Coach i konsultant za meditaciju. Od svoje treće godine Danica živi u Kanadi, a razlog zbog kog se odlučila baš za ovu struku leži isključivo u želji da prvenstveno pomogne sebi, a kasnije i drugima. Naime, Danica se od malena borila sa raznim zdravstvenim problemima, za koje lekari nisu uspevali da nađu rešenje. Vremenom je shvatila da mora sama da pronađe način da se oseća bolje. Logičan korak bila je promena ishrane.

„Počela sam da učim i eksperimentišem kako da jedem, kako da se krećem i istražujem način života koji podržava moje telo. Videla sam neverovatne rezultate i polako uspela da izlečim probleme sa probavom i kožom. Svi su oko mene primetili promene i život mi se toliko promenio da sam znala da ovo moram da podelim sa drugima, na bilo koji način. Nakon toga sam počela da objavljujem svoje nove recepte i savete na Instagramu“, objašnjava Danica.

Ona se zalaže za holistički pristup u lečenju i načinu života. Za one koji nisu upoznati sa holističkom medicinom, to je disciplina koja podrazumeva sveobuhvatno lečenje – tela, uma, duha i emocija – a u svrhu optimalnog zdravlja i velnesa. U skladu sa filozofijom holističke medicine, svako može dostići optimalno zdravlje održavanjem balansa u životu. Oni koji primenjuju holizam veruju da je ljudsko telo sačinjeno od međuzavisnih delova i ako jedan deo ne radi kako treba, svi drugi će biti ugroženi. To znači da ukoliko postoji disbalans (fizički, emocionalno ili duhovno) on može negativno uticati na celokupno zdravlje. Holistička medicina se takođe zasniva i na uverenju da su bezuslovna ljubav i podrška najmoćniji iscelitelji i da je svaki pojedinac direktno odgovoran za svoje zdravlje i dobrobit. Tako je Danica rešila da uzme stvari u svoje ruke. Opredelila se za studiranje na temu holističke ishrane na Institute for Integrative Nutrition (IIN) nakon čega se posvetila radu sa klijentima kojima pomaže da ostvare svoje zdravstvene ciljeve. U Njujorku se dve godine upoznavala sa meditacijom, i tamo dobila sertifikat iz ove oblasti. Povratkom u Toronto, inkorporirala je brojne pozitivne promene kako u svoj život, tako i u živote onih koji su želeli da joj se pridruže. Promene su se sastojale od saveta za ukusne recepte, fitnes i meditaciju.

Pitala sam je šta pripremiti za prazničnu trpezu po principima zdrave ishrane, i njen odgovor je: „Što se tiče zdrave praznične trpeze, moj savet je da u svemu zaista uživate. Nije potrebno da budete previše strogi prema sebi (jer ipak to što sebi branite će vam se samo više tražiti), i ako vam se jedu kolači i poslastice, pojedite ih! Najvažnije je da se ne osećate loše. Napunite barem pola tanjira povrćem i uvek dobro žvaćite. Ono što je najvažnije, budite okruženi najmilijima. Fokusirajte se na hranu koja je domaća, sa puno vlakana (bilo koje povrće je super) i koja sadrži zdravih masti poput maslinovog ulja, orašastih plodova i chia semenki. Takođe, preporučujem vam i kiseli kupus zbog zdravih bakterija koje pomažu u varenju. Ako se ne osećate prijatno nakon obilnog obroka, popijte čaj od đumbira ili toplu vodu sa limunom, uzmite probiotik, prošetajte ili duboko dišite i probajte kratku meditaciju.“

Danica na Instagramu redovno objavljuje recepte za zdrave obroke, a na njenom sajtu možete pronaći mnogo više informacija o ovoj metodi i načinu ishrane. Ono što je potrebno da znate jeste da je ishrana ključ ka dobrom zdravlju i da umesto onoga što nam tržište prodaje kao zdravo i preporučljivo istražite sami i pronađeti ono što vama odgovara. Osluškujte svoje telo i budite otvoreni za nova znanja, nikada nije kasno da počnete da se hranite zdravo i menjate loše navike.

Share