Gaia studio: rituali za povratak Majci Zemlji

Dugo sam tragala za vezicama za kađenje lokalne proizvodnje sa domaćim biljem, i onda je naišla Jovana i njen Gaia studio sa svime što volim: rad sa energijom, rituali za pun i mlad mesec, praktikovanje zahvalnosti, usporavanje i okretanje ka unutra, oda Majci Zemlji. Jovana Živanović je svoju ljubav prema prirodi i znanje o bilju spojila upravo kroz vezice za kađenje i sveće za rituale. Gaia je starogrčka boginja i personifikacija Majke Zemlje, začetnica svakog života na zemlji i večno plodna stvarajuća sila, baš kao što su i naš um i duša. Shodno tome, Jovanin brend slavi arhetip boginje Majke Zemlje i njen neiscrpan izvor energije stvaranja.

U narednim redovima pročitajte kako vam Jovanine sveće mogu pomoći u ritualima za manifestaciju i otpuštanje kada je Mesec u pitanju, i kako vezice za kađenje upotpunjuju našu duhovnu praksu i pomažu da probudimo energiju stvaranja u sebi i vratimo se našim korenima.

Foto: Emilija Miljojković

Kako si se zainteresovala za biljke i njihove blagodeti u formi kadilica?
Oduvek sam osećala veliku povezanost sa prirodom i njenu isceljujuću energiju. Mislim da svaki čovek može da oseti tu povezanost jer je to naš iskonski osećaj iz koga svi potičemo. U svojim boravcima u prirodi osetila sam nešto malo više od toga, nešto više, sveto. Onda sam proučavala i naučila kako sve možemo da koristimo biljke kao saveznice, i postoji mnogo više načina od pića, jela i biljne medicine. U ritualnim napicima, obredima, bajalicama, za pušenje i naravno, kađenje. Kada kadimo radimo i sa elementima vode, zemlje, vazduha i vatre što pridodaje magiji biljnih saveznica.

 

Foto: Emilija Miljojković

Za koga su namenjene vezice za kađenje? Kako nam one pomažu u spiritualnoj praksi?
Namenjene su za duhovno probuđene ljude, spiritualne i one koji vode računa o svom duhovnom zdravlju. Namenjene su svakome kome je potrebno. One uvek dođu u savršeno vreme. Kađenje kao ritual pomaže pri pročišćenju, uzemljenju i manifestovanju. Volim da kažem da su biljne saveznice u formi kadilica toliko moćne da pomažu i da se očisti stagnantna energija u kući ili negativne vibracije koje smo pokupili usput od drugih ljudi, ali i da pomažu da se u ritualima rešimo karmičkih procesa, negativnih uverenja i ostalih teških emocija koje imamo. Sve je uvek do nas i naše moći i magije, ali kadilice i njihov dim su tu da pomognu.

foto: Jovana Tomašević

U ponudi imaš više vrsta kadilica. Kako ljudi da prepoznaju koja vezica je baš njima potrebna?
Kada sam pravila vezice za kađenje, imala sam više biljaka koje su bile u opticaju i morala sam da dobro razmislim pre nego što ih sastavim zajedno. Neke idu mnogo bolje zajedno od drugih. Na primer, jedna kadilica kojoj sam dala ime „inner sun” sačinjena je od ruzmarina, kantariona i kolutića pomorandže. Za sve ove biljke važi da su manifestacija solarne energije. To znači da će nam osvetliti put i da će naše unutrašnje sunce obasjati one mračne delove naše psihe, ali i spoljašnjosti. Nju preporučujem kad vam treba dodatna pozitivna energija, sreća, smeh ali i mentalna stabilnost i bistrina za koju je zaslužan ruzmarin. Druga kadilica je sačinjena od borovih iglica, lovorovog lista i cveta bosiljka. Sam njen miris toliko uzemljuje, miriše na šumu i mahovinu na stenama posle kiše. Prenosi taj osećaj kada se koristi, kao da bosa stojim na vlažnoj i hladnoj travi u sred šume. Zato sam joj dala ime „ground and attract”. A „attract’’ jer za sve tri biljne saveznice od kojih je sačinjena važi da privlače novac i daju finansijsku sigurnost. Svaka biljka ima svoje energetske osobine na osnovu kojih biramo da radimo sa njima. Te osobine potiču iz priča, iz narodnih verovanja i predanja, pomešana su sa fitoterapijom i medicinom, a za neke biljke jednostavno osetiš čemu bi mogle da pomognu. Mi zaista živimo u magičnom svetu, samo je potrebno da to primetimo.

Što se tiče toga kako izabrati svoju kadilicu, potrebno je da sagledate šta vam je potrebno. A ja sam uvek tu da pomognem i da odlučimo zajedno. Pored dve navedene kadilice postoje još dve, „total reset” sačinjena od lavande i kleke, i „deep cleanse” kadilica od žalfije, vranilovke, lavande i belog kedra. Ako pak ni jedna od te četiri nije baš za vas, napravićemo custom made vezicu od biljaka koje su vama potrebne. To je ta magija o kojoj pričam, uvek postoji rešenje i pomoć data od naše Majke Prirode.

foto: Jovana Tomašević

Kako izgleda proces kađenja?
Kadilicu pripremimo za kađenje, pripremimo sveću i obavezno neku posudu jer se dešava da padne pepeo. Mora se jako voditi računa o bezbednosti. Otvorimo prozore i pripremimo se. Potrebno je da se vrh kadilice zapali preko plamena sveće i dune, onda nastavi da žari i da dimi. I taj dim je medicina sa kojom radimo. Kadimo prostor u kome smo, obavezno ćoškove i zabačena mesta, i onda kadimo nas. Vizualizujte kako dim prolazi kroz vas, vaše čakre i energetske centre, organe, krvne sudove, kroz vaše misli, kroz celo vaše biće. Prolazi i nosi sa sobom sve suvišno, nepotrebno i teško. Prvim udisajem i mirisom dima se osetim kao da mi pada teret sa ramena, a atmosfera oko mene se menja.

nastavak intervjua pročitajte u junskom izdanju Plezira (na 28. stranici)

Share