Floriterapija: Vežbaonica za sreću + pokloni

Divan dan, sunce mami na šetnju, a vama nije ni do čega.  Gledate sa porodicom smešan film i svi se od srca smeju, samo vama nije do smeha.  Cipele koje već dugo želite su na sniženju, vi imate novca u novčaniku ali nemate želju da ih kupite.

Možemo ređati do u nedogled situacije u kojima bismo u „normalnom“ stanju odreagovali  smehom, krv bi nam brže cirkulisala, a pluća bila puna kiseonika. Sreća, sreća, radost.  Poskakujemo u ritmu. No, nije nam uvek do skakutanja i nismo uvek srećni.  Neko mi je ukrao sreću… Nije. Sami smo dopustili da ode, jer sreća nema veze sa drugim ljudima. Ona je u nama i samo od nas zavisi da li će taj osećaj biti prisutan ili ne.  Logično, nameće se pitanje – šta da uradimo po tom pitanju? Šta ja tu uopšte mogu?

Floriterapija-Vezbaonica-za-srecu-+-pokloni2

Možete i potrebno je da TRENIRATE  sreću, odnosno radite na sebi, menjate navike, uvedete neke nove rituale, promenite pogled na svet. Isto kao kada pomerite stolicu na terasi jer vam je u nekom drugom položaju udobnije. Kažu da je potrebno 6 nedelja da nam neka aktivnost pređe u naviku.  Toliko vam treba da i sami malo pospremite u sebi i oko sebe, da praktikujete određene „vežbe“  da biste se i vi upisali na listu istinski srećnih ljudi.  Navešćemo vam nekoliko stvari na kojima biste mogli da poradite da bi sreća postala vaš zaštitni znak i da takvo stanje postane stanje vašeg duha.

Sreća ne treba da bude ideal. Možda zvuči čudno, ali što više razmišljate o sreći i tome kako je postići vi ste sve dalje od svog cilja. Naravno, ovo pravilo važi i  za većinu stvari u životu – ako se fokusirate samo na jedan cilj i po svaku cenu želite da ga dostignete zanemarićete sve ostale aspekte života. Srećan i zadovoljan čovek je uravnotežen u svim segmentima svog bivstvovanja – kod njega je pažnja posvećena svakom aspektu, a sreća je samo jedna od kockica u tom mozaiku. Vaše zadovoljstvo ne može biti potpuno ako ne sagledate širu sliku, ako sa vama ne uživaju i vaši bližnji.

Upražnjavajte seks! Fizička bliskost sa osobom koju volimo izuzetno je bitan faktor za sreću. Prvo, seks je aktivnost koja nas pokreće, diže iz letargije i dovodi do bolje prokrvljenosti čitavog tela. Drugo, seks podstiče lučenje hormona sreće. Treće, osobe koje redovno upražnjavaju seks sa voljenom osobom podižu nivo samopouzdanja što ih automatski čini srećnijim.

Floriterapija-Vezbaonica-za-srecu-+-pokloni3

Budite društveno-aktivni. U današnje, materijalističko vreme, možda će vas iznenaditi, ali oni koji daju su mnogo srećniji od onih koji traže. Spoznaja da nekom pomažete, da ste društveno korisni i aktivni podiže nivo samopouzdanja i vere u sebe. Činjenica da smo nekom potrebni uliva nam snagu da prebrodimo i teške trenutke u svom životu.

Budite zahvalni. Ne propagiramo ni jedno učenje, niti neku od popularnih Nju Ejž filozofija – jednostavno – propagiramo lepo domaće vaspitanje. Budite zahvalni, naučite da kažete lepu reč ljudima oko sebe, naučite da na ljudski gest odgovorite sa HVALA i poklonite osmeh kad god ste u mogućnosti. Pokušajte i da, barem jednom nedeljno zapišete, tri lepe stvari koje su vam se u proteklom periodu desile, da ljudima koji vam znače napišete mejl u kome ćete im uputiti toplu reč i zahvalnost, a ako imate još malo više vremena uzmite olovku i papir i napišite pismo. I pošaljite. Videćete, nekoga ćete mnogo obradovati!

Udomite psa ili mačku. Verovatno ste pročitali barem jedan oglas na Fejsbuku ili nekoj drugoj društvenoj mreži da neko poklanja kucu ili macu. To su najčešće i vakcinisane i sterilisane životinje koje su sklonjene sa ulice, ali im je potrebno naći dom. Ako imate višak prostora i dobru volju, bilo bi lepo da baš vi budete udomitelj. Psiholozi su došli do zaključka da kućni ljubimci veoma pozitivno utiču na ljude – pored socijalne uloge, oni im unose i „red“ u život jer briga o njima podrazumeva određeno vreme za šetnju, hranjene, kupanje, četkanje, maženje, a time povećava osećaj bitnosti kod osobe, što nas opet vodi do osećanja sreće.

Lepše je s kulturom. Verovatno se sećate ovog slogana. Istraživanja su pokazala da osobe koje imaju razvijen osećaj za estetiku, lepotu, koji idu u pozorište, čitaju, prate društvena dešavanja su srećniji od onih kojima kultura nije važna stavka u životu. Sve navedene aktivnosti smanjuju nivo stresa, skreću nam misli sa, ponekad, surove realnosti, daju nam utehu i nadu a time nas i usrećuju. Svet u kome se prepoznaju prave vrednosti, u kojem ćete naći još ljudi koji dele ista interesovanja sa vama učiniće vas srećnim. Činjenica da pripadamo grupi koja poštuje i neguje slične vrednosti izuzetno je važna za svakog pojedinca.

Floriterapija-Vezbaonica-za-srecu-+-pokloni

A kako vam floriterapija u ovome može pomoći? Može da vam pomogne da se probudite iz letargije, da donesete odluku, da je učvrstite, da prestanete da izmišljate izgovore i utapate se u moru samosažaljenja, da prestanete da tražite izgovor u spoljašnjim stvarima i nađete snagu unutar sebe, da istrajete, da ne dozvolite da vas išta pokoleba na putu osvajanja lične sreće. Pomaže vam da istrajete u treniranju, pomaže da vam se osmeh svakim danom sve duže zadrži na licu, pomaže da kad prođe 6 nedelja vašeg treninga  budete spremni da donesete neke nove odluke koje će vam doneti nova zadovoljstva u život.

Kako vam praktičar cvetnih esencija može pomoći? Pročitali ste tekst. On je nastao iz pera dva praktičara i ono što smo napisale ovde je deo onoga što bismo vam i uživo preporučile, posavetovale. Naravno, tekstovi su uopšteni dok floriterapuet svakome od vas pristupa kao jedinstvenoj kombinaciji duše i tela.  Praktičar je neko ko iz prakse, iskustva, učenja, saznanja, znanja o delovanju cvetnih esencija, ali i razumevanja onog što nam kažete ili onog što ste prećutali pravi idealnu kombinaciju cvetnih esencija.

Ovaj put ćemo vam navesti samo neke od esencija koje vam mogu biti od koristi tokom usvajanja zdrave navike zvane sreća – a da bismo ovu priču  srećno završili – dva čitaoca će dobiti i svoju srećnu kombinaciju – uslov je da iz ovog ponuđenog niza izaberu 3-5 cvetnih esencija i napišu kratku priču, to jest pokušaju da kroz priču opišu kako bi one njima pomogle. Najsrećniji će dobiti svoju ličnu kombinaciju.

Floriterapija-Vezbaonica-za-srecu-+-pokloni4

Naša cvetna korpa za ovaj broj sadrži sledeće cvetne esencije:  Clematis, Gentian, Gorse, Rock Water, Yarrow, Penstemon,  Angelica,  Blackberry, Cayenne,  Buttercup, Holly, Larch, Mustard, Sunflower, Walnut, Zinnia… Buket bi mogao da bude i mnogo veći, ali u njemu su osnovne esencije koje bi se mogle naći u skoro svakoj  kombinaciji za treniranje sreće i zadovoljstva!

Foto: morguefile.com

Share