Eko vesti

IKEA prelazi na upotrebu 100% održivo proizvedenog pamuka
Ikea od nedavno koristi samo pamuk proizveden po principima održivog razvoja! Uspeli su da ispune obećanje dato pre 11 godina, pa se ova vest može smatrati istorijskom. Pamuk je ne samo vodeća sirovina u industriji odeće i nameštaja, već je i glavni izvor prihoda za preko 100 miliona porodica od kojih najveći deo živi u zemljama u razvoju. Ova odluka će umnogome popraviti situaciju, a farmeri koji će sada biti na potezu su oni koji koriste manje vode, manje veštački proizvedenih đubriva i manje pesticida. U ovom trenutku 10% pamuka u svetu se već proizvodi prema BCI standardu, i to u više od 20 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Tursku, SAD i Australiju. Više od milion poljoprivrednika pamuk proizvodi održivije, a IKEA je ostvarila svoju dugogodišnju želju: 100% pamuka se nabavlja iz održivih izvora.

Eko vesti

Dajte biljkama kišu – „Rainy pot“
Korejski dizajner Jeong Seungbin došao je na zanimljivu zamisao da sobne biljke vrati njihovim korenima, odnosno da imitira uslove koji bi postojali da one žive napolju. Oblačić koji se nalazi iznad biljke se ponaša kao sito i kada sledeći put budete zalivali vaše biljčice one a i vi ćete imati utisak da pada kiša. Ovu zanimljivu stvarčicu možete pronaći na amazonu za dvadesetak dolara.

Eko vesti 3

Trajekt u Norveškoj na električni pogon
Norvežani su došli do računice da im više nije isplativo da koriste u saobraćaju na njihovom moru, posebno za duže relacije trajekte na dizel pogon. Njihovi trajekti na dizel gorivo su ploveći stvarali troškove od preko milion litara goriva godišnje, uz to razorno delujući na životnu sredinu. Tvorci prvog električnog trajekta na svetu su norveško brodogradilište Fjellstrand i nemački Siemens. Brod je napravljen tako da proizvodi najmanji mogući otpor u vodi, uskog je trupa, izrađen od aluminijuma, a ne čelika, te je samim tim upola manje težak od brodova te vrste i veličine. Moći će da prevozi do 360 putnika i 120 automobila. U električni trajekt su ugrađeni akumulatori kapaciteta 800 kW, težine 10 t koji će snadbevati energijom 2 elektromotora koji će se pokretati pomoću 2 propelera. Baterije broda će se puniti u lukama za najviše 10 minuta. Za tu namenu biće instalirani posebni punjači na fjordovima.

Eko-vesti-2

Biorazgradivi punjač od recikliranog papira za pametne telefone
Ovi eco friendly punjači se prodaju u tri varijante i uređaje mogu puniti dva, četiri ili šest sati. Kada istroše svoju energiju mogu se dodatno napuniti ili reciklirati. Male baterije su napravljene od papira i biorazgradivih materijala, a osiguravaju duže trajanje baterije. Kreator ovih simpatičnih baterijica je Cung Čih Ksien (Tsung Chih-Hsien).

eko vesti 7

Kompanija MK Fintel Vind u blizini Kule otvara prvi vetropark u Srbiji do kraja godine
Prema podacima sa sajta MK grupe postrojenje, koje se sastoji od tri vetrogeneratora “Vestas” iz Danske, visine 178 metara, proizvodiće 27 miliona kilovati sati “zelene energije”, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. Ova italijansko-srpska kompanija najavila je i da će izgraditi još jedan vetropark koji će se nalaziti u okolini Vršca, ukupne vrednosti 11 miliona evra. Taj vetropark će “zelenom energijom” snabdevati oko 5.500 domaćinstava.

eko-vest-i5

Ajfelov toranj postaje ekološki orijentisan
Simbol Pariza i građevina koju procentualno poseti najveći broj turista godišnje menja svoj imidž i postaje eco friendly. Ajfelov toranj godišnje, potroši ozbiljnu količinu električne energije pa je odlučeno da će pokušati da se prebaci na obnovljive izvore energije. Vetroturbine duge 6m će proizvoditi oko 10.000 kWh godišnje što je dovoljno za napajanje komercijalnog prostora na prvom nivou. Vodilo se računa da vetroturbine ne naruše postojeći izgled turističke atrakcije, pa su obojene u smeđe zelenu boju kako bi bile u skladu s tornjem, a dodati su prigušivači, kako buka ne bi smetala posetiocima. Ovo ulaganje u obnovljive izvore energije tek je početak zelenog preobražaja dugogodišnjeg simbola Pariza. Ajfelov toranj će u bliskoj budućnosti krasiti i solarni paneli i štedljive sijalice.

eko-vesti-6

Share