Pozivamo vas na prolećnu Pelcerijadu

Dragi biljkoljupci, srećni smo što sa vama možemo da podelimo vest da će se ove nedelje, 12. maja, sa početkom u 13h, u prostoru kafea Šupa po šesti put održati Pelcerijada. Ovo je jedinstven događaj koji već par godina uspešno okuplja ljubitelje biljaka i pruža im priliku da razmene pelcere, ali i iskustva i znanja iz oblasti hortikulture.

Sa sobom možete poneti ukorenjene reznice, reznice koje nisu pustile koren (ali su pravilno isečene), zasađene biljke (sobne i spoljašnje), kao i višak semena. Na samom događaju će vas dočekati uvek raspoloženi domaćini, širokog osmeha, koji će rado podeliti sa vama smernice o tome kako razmena funkcioniše, ali i pružiti stručan savet ili dati odgovor na pitanja u pokušaju da vam pomognu kako bi rešili i otklonili postojeće uzgajivačke nedoumice. Pelcerijada nas podseća i na važnost ekološke održivosti tako da na razmenu slobodno ponesite sve posude i saksije koje su višak i stoje odložene na vašim terasama i podrumima sakupljajući prašinu – možda će baš u nedelju one pronaći svog novog vlasnika!

Ovaj zeleni događaj tradicionalno gaji i humanitarni karakter, tako da nas i ovaj put očekuje tombola na kojoj mogu učestvovati svi posetioci događaja. Kupovinom broja dobijate mogućnost da budete srećni dobitnik neke od divnih i veoma korisnih nagrada, koje će vam ulepšati dan, oplemeniti prostor, ali postati i nezaobilazna komponenta u redovnom održavanju i uzgajanju cveća. Što više brojeva kupite, veće su šanse za dobitak, ali i ono što je najvažnije od svega – na taj način direktno utiče da iznos same donacije bude viši i da na taj način svi zajedno pomognemo nekome kome je ovakav vid podrške preko potreban.

Ove godine će takođe biti tu i prijatelji događaja – društveni servis “Šuma peva” čija je osnovna delatnost pošumljavanje, kao i podsticanje akcija ozelenjavanja. Njihov glavni cilj je osim sađenja drveća u gradskim sredinama i poboljšanje životnih uslova u urbanim prostorima, širenje zelene građanske svesti, kao i uspostavljanje različitih modela saradnje između organizacija civilnog društva, javnog sektora, biznis sektora i građana. Bićete u mogućnosti lično da se upoznate sa njima, čujete nešto više o planiranim aktivnostima, ali i da donirate sredstva za neki novi hlad u gradu.

I na kraju, jedna lepa vest za ljubitelje biljčica – Pelcerijada će 26. maja po prvi put krenuti put Novog Sada i stacioniraće se tog dana u KC Lab, u terminu 12-17h, gde će svi zainteresovani ljubitelji zelenila biti u mogućnosti da menjaju svoje pelcere, ali i da dobiju odgovore na neke uzgajivačke nedoumice.

U svakom slučaju, družimo se u nedelju na dobro poznatom mestu – ponesite svoje biljčice, osmeh na licu i svoj zeleni entuzijazam, a ono sa čim ćete sigurno napustiti događaj jeste neki novi saksijski ljubimac, korisno znanje i zarazno ekološko nadahnuće koje će vas pratiti svuda u stopu – gde god bili i ma šta radili!

Share