Čaj i čajanke u Srbiji

U SRBIJU, POSEBNO U BEOGRAD, ČAJ JE UŠAO U MODU TEK KRAJEM XIX VEKA, A OBIČAJ OKUPLJANJA NA ČAJANKAMA ODRŽAVAO SE SA VEĆIM ILI MANJIM PREKIDIMA. ČAJ U SRBIJU DONOSE RUSI. O VELIKOM UGLEDU ČAJA U BEOGRADU SVEDOČI ČINJENICA DA SU BOGATE PORODICE U PERIODU IZMEĐU DVA RATA, 30-IH GODINA PROŠLOG VEKA, NA DRUGI DAN KRSNE SLAVE ORGANIZOVALI “ČAJ U PET”. (U POČETKU SU ČAJANKAMA PRISUSTVOVALE SAMO ŽENE, A KASNIJE I MUŠKARCI KADA ČAJANKE POČINJU DA SE ORGANIZUJU I U VEČERNJIM ČASOVIMA I DOBIJAJU POSEBAN ZNAČAJ MEĐU TADAŠNJOM BURŽOAZIJOM U POLITIČKOM I DRUŠTVENOM SMISLU.)

caj-i-cajanke-u-Srbiji

U početku su se čajanke organizovale tokom ranog popodneva i bile su rezervisane samo za žensko društvo. Kasnije se ustalio običaj da se
ova okupljanja produže do večernjih sati i da se organizuju takozvane “produžene čajanke” kojima počinju da prisustvuju i muškarci nakon radnog dana. Vremenom, u svim gradskim porodicama čajanke dobijaju posebno mesto. Bile su bitne teme razgovora, ali i lepi maniri, prigodna odeća u kojoj se dolazilo, a posebno servis u kome je čaj posluživan. U “visokim krugovima” tadašnje Srbije bio je obavezan srebrni
čajnik koji je zauzimao posebno mesto u trpezariji ili dnevnoj sobi, stajao je na posebnim staklenim stočićima, uz činiju sa kockama šećera (koji se uzimao srebrnim hvataljkama), uz mleko u srebrnim bokalčićima, limun u kristalnim flašicama i rum u kristalnoj flašici sa zapušačem.

caj-i-cajanke-u-Srbiji2

Po nekim navodima dosta se vodilo računa o priboru i načinu serviranja, a manje o samoj vrsti čaja koji se konzumirao. Na taj način se i poistovećuje reč čaj sa svim napicima koji se spravljaju od osušenog bilja i ključale vode. Međutim, o značaju ovih čajanki govori i veliki broj zapisa o dobrotvornim prilozima koji su prikupljani prilikom posebno organizovanih čajanki. U okviru Kola srpskih sestara, postojalo je i posebno udruženje u Beogradu koje je organizovalo čajanke u hotelu Bristol uz slušanje džez muzike. Nakon Drugog svetskog rata, usled društvenih promena, čajanke gube na značaju i ponovo se vraćaju tek poslednjih deset godina u živote ljudi na ovim prostorima.

Share