Barbie odaje počast odvažnim ženama

Robna marka Barbie povodom 8. marta Međunarodnog dana žena pušta u prodaju 17 novih modela lutaka koje će oličavati inspirativne žene, uzore sadašnjeg i prošlog vremena.

Među poznatim licima biće rediteljka, šampionka u snoubordu, matematičarka i slavna umetnica. Tu su i Peti Dženkins rediteljka filma „Čudesna žena” (Wonder woman), Kloi Kim koja je osvojila zlatnu medalju na ovogodišnjoj Zimskoj olimpijadi sa 17 godina, Bindi Irvin, australijska aktivistkinja za očuvanje prirode. Tu su i turska šampionka u jedrenju na dasci Kagla Kuba, britanska bokserska šampionka Nikola Adams, francuska kuvarica sa Mišelin zvedicama Elen Daroz, kineska šampionka u odbojci Hui Ruoki, italijanska fudbalerka Sara Gama, kineska glumica i filantrop Sjao Guan i druge.

U novoj Barbie seriji Inspirativne žene odata je počast pilotknjinji Ameiliji Erhart, kao i Fridi Kalo i Ketrin Džonson, matematičarki zaposlenoj u NASA koja je svojevremeno srušila barijere rase i pola. Značaj Džonsonove koja danas ima 99 godina predstavljena je široj javnosti nedavno filmom „Hidden Figures” (Skrivene brojke).

Uz lutke priložene su i  informacije o doprinosu koje su pomenute žene dale društvu.

Share