5 rituala za svež početak godine

Vreme praznika je po nepisanom pravilu rezervisano za druženje sa porodicom i prijateljima, ali nema ničeg lošeg u tome ukoliko želite da sve to preskočite i dan provedete sami, opuštajući se i prikupljajući energiju. Povratak sebi kao koncept nije ništa novo, ali je dobio na popularnosti poslednjih godina sa porastom stresa, užurbanog načina življenja i našeg oslanjanja na tehnologiju. Ponekad je najveći poklon koji sebi možemo poklonitu i ujedno najpametnija odluka pauzirati sve i odvojiti malo vremena za ugađanje sebi. Evo nekoliko naših predloga za dan u potpunosti usmeren na lepe stvari, odmor, obnovu i relaksaciju.

  • Smućkajte omiljeni napitak

Ritual pripreme omiljenog napitka pripemiće vas za dan koji je u potpunosi posvećen uživanju. Smućkajte koktel koji dugo niste pili koji volite ali ga niste odavno pili jer niste imali vremena da ga pravilno pripremite, napravite pravu toplu čokoladu u koju možete dodati malo ruma ili Bejlisa ili napravite omiljeni čaj ili voćni smuti. Sipajte piće u one lepe čaše i šoljice koje čuvate u kredencu za posebne prilike i uživajte u čarobnim trenucima dokolice.

  • Pripremite hranljive maske za lice, telo i kosu

Još jedan ritual za koji u toku godine često nemamo dovoljno vremena je temeljna hidratacija i nega uz pomoć maski za lice, telo i kosu. Upalite omiljene sveće i štapiće i napravite od vašeg doma mirisnu spa oazu. Dodajte nekoliko kapljica najdražeg eteričnog ulja i opustite se dok svi ti hranjivi sastojci hrane i neguju vašu kožu i kosu. Maskice možete sami smućkati od sastojaka koje već imate u kući ili koristeći već gotove proizvode za negu.

  • Uživajte uz aktuelni broj Plezira

Napravite plejlistu sa pesmama koje vas opuštaju, pronađite udoban kutak i prepustite se čitanju priča iz Plezira.

  • Opustite se uz lagane vežbe joge i meditaciju

Svi već znamo koliko joga blagotvorno utiče na naše telo, pomaže nam i uči nas da pravilno dišemo i olakšava suočavanje sa stresom, pa opet kada se obaveze nagomilaju najčešće ćemo napraviti kompromis na svoju štetu odustajući od fizičke aktivnosti zbog toga što smo previše nervozni i iscrpljeni. Nemojte praviti istu grešku i u ovoj godini, a dan za odmor i obnovu sebe iskoristite kako biste se podsetili ili po prvi put otkrili blagodeti joge.

  • Veče provedite u kreativnim aktivnostima

Umesto uz računar, mobilni telefon, video igre, Netflix i slično, veče provedite uz stišan zvuk na telefonu i digitalni detoks. Izvadite omiljene papiriće, bojice i washi trake i konačno započnite sa „art journalingom”, „scrapbookingom”, pisanjem dnevnika, vezom, štrikanjem, pečenjem kolača, presađivanjem i uređivanjem prostora za biljke koje žive u vašem domu.

*Ovakve dane ponavljajte kad god za njih osetite potrebu, bez krivice i griže savesti.

 

Share