Uspešno završena prva kampanja na platformi Dobri Dabar – sakupljen iznos za knjigu Duh šume

Crowdfunding platforma Dobri Dabar, prva u Srbiji na kojoj je moguće da, pored organizacija, udruženja i pojedinaca, crowdfunding kampanje za onlajn prikupljanje sredstava od zajednice pokreću mala i srednja preduzeća, uspešno je počela sa radom.

Prva kampanja sprovedena na platformi Dobri Dabar ne samo da je ostvarila, već je i pre roka premašila postavljeni cilj. Ekološko udruženje Zelenacija sakupilo je iznos od 245 hiljada dinara za potrebe izdavanja knjige „Duh šume“. Ciljani iznos kampanje za izdavanje knjige „Duh šume“ o misterijama i izazovima života mlade beogradske porodice na imanju u divljini bio je 200 hiljada dinara.

Na platformi Dobri Dabar trenutno se vode još dve crowdfunding kampanje to jest kampanje za grupno finansiranje dva društveno odgovorna projekta. Ciljani iznos projekta „Mali seoski park“ za uređenje prostora oko malog jezera u selu Babina Luka kod Valjeva, koji su pokrenuli volonteri Zavičajnog društva Hadži Ruvim je 100 hiljada dinara, dok je za realizaciju planova projekta „Beogradska pčela“, Beogradskog udruženja pčelara, Mad Med i Supernatural u partnerstvu sa Gaia pokretom, potrebno 600 hiljada dinara.

„Kampanja „Mali seoski park“ ovih dana ulazi u period finalizacije, dok je kampanja „Beogradska pčela“ tek počela.

Uskoro ćemo pokrenuti još dve kampanje, od skoro 40 ideja i projekata koliko se do sada već prijavilo za crowdfunding kampanju na našoj platformi. U pitanju su veoma raznolike inicijative, od onih u oblastima proizvodnje organske hrane i veganskih proizvoda, pa sve do robotike i malih tehnoloških inovacija, i to uglavnom iz manjih gradova i sela, gde je pristup tradicionalnom finansiranju otežan, a podrška zajednice velika,“ kaže Dušan Vulović, ekspert za crowdfunding i osnivač organizacije Loud Crowd, koja je uz podršku Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje pokrenula platformu Dobri Dabar.

Vulović poziva sve zainteresovane da posete platformu dobridabar.com, informišu se o mogućnostima za pokretanje svojih ideja i doprinesu aktuelnim projektima od kojih, kako naglašava, korist pre svega ima zajednica.

„Na platformi Dobri Dabar podstičemo ideje i projekte usmerene ka zelenoj ekonomiji, održivosti i zapošljavanju. Već u prvih desetak dana prve dve kampanje uspele su da prikupe preko 50% ciljanih sredstava od svoje zajednice, što pokazuje da u Srbiji postoji svest o važnosti ovih tema i iskrena želja da se pruži podrška malim ličnim inicijativama korisnim za celo društvo. S obzirom da crowdfunding u osnovi podrazumeva motivisanje pojedinaca i organizacija da u manjim ili većim iznosima podrže ideju ili inicijativu, verujemo da će vremenom podrška rasti i kampanje još brže dostizati i premašivati ciljani iznos,“ objašnjava Vulović.

Platforma Dobri Dabar je dostupna svima, a prvi korak ka realizaciji kampanje je popunjavanje upitnika na adresi dobridabar.com na osnovu kog mogu da se provere kapaciteti ideje i projekta. Tim koji stoji iza platforme je na raspolaganju da proceni kolike su šanse za uspeh i da pruži podršku projektnim timovima ili pojedincima tokom realizacije crowdfunding kampanje.

Na platformi Dobri Dabar sprovode se takozvane kampanje nagradnog crowdfundinga. To znači da pojedinci ili organizacije koji finansijski podrže ideje i projekte za to dobijaju jedinstvene nagrade, rangirane prema iznosu finansijske podrške. U slučaju kampanje „Mali seoski park“ to su, na primer, paket od 10 komada sadnica autohtonih sorti voća, posebno dizajnirana tabla sa imenom donatora koja će biti postavljena na jednu od klupa u parku i zahvalnica Zavičajnog društva Hadži Ruvim. Projektom je planirano postavljanje tri klupe za sedenje, dve kante za smeće, ložišta za logorsku vatru, betonskog roštilja, pečuraka za sedenje i smerokaza pored puta.

Kada je u pitanju projekat „Beogradska pčela“, u okviru kog je 2021. godine osnovan pčelinjak sa 30 košnica i medonosnim vrtom kod Silosa Beograd na Dorćolu, ciljani iznos od 600 hiljada dinara namenjen je za renoviranje pčelarske radionice, postavku sistema za navodnjavanje biljaka i trošak vode i dodatno ozelenjavanje prostora. Nagrade za one koje podrže ovu kampanju podrazumevaju teglice autentičnog meda sa Dorćola u ograničenim količinama, kurs o osnovama pčelarstva, ali i manje nagrade kao što su sadnice matičnjaka za baštu i terasu ili ceger Beogradska Pčela.

„Osim informisanja zajednice o samoj kampanji, za uspeh crowdfunding kampanje veoma je važno i da platforma funkcioniše jednostavno u svakom smislu, a posebno u smislu mogućnosti realizacije finansijske podrške. Prema dosadašnjim povratnim informacijama onih koji su podržali aktuelne kampanje, platforma Dobri Dabar je jednostavna za upotrebu i podrška se može realizovati sa nekoliko klikova. Sa Raiffeisen bankom a.d. Beograd postigli smo dogovor da transakcije kampanja budu oslobođene provizije, a za one koji nisu skloni onlajn transakcijama, otvorili smo mogućnost uplate klasičnim sistemom uplatnica. Realizacija podrške uključuje i mogućnost uplate iz inostranstva“, zaključuje Vulović.

Fotografije: Loud Crowd

Share