Šta je ulje šafranike i kako može da vam pomogne u borbi sa aknama?

Kada je reč o sastojcima za borbu protiv akni, velika imena kao što su salicilna kiselina, retinol i benzoil peroksid prva su asocijacija za većinu ljudi. I s pravom – ovo su nesumnjivo neki od najefikasnijih sastojaka u bjuti industriji. Međutim, sve češće se spominje jedan prirodan, višenamenski sastojak koji biste mogli da uključite u vašu redovnu negu, odnosno potragu za čistom kožom – ulje šafranike.

  • Vrsta sastojka: Biljno ulje
  • Prednosti: Vlaži kožu, bogato je zaštitnim antioksidansima, ima protivupalno dejstvo i pomaže u zaceljivanju rana, ali i u smanjenju prisustva i veličine mitesera
  • Ko ga može koristiti: Vrlo se dobro podnosi i nekomedogeno je, pa ga može koristiti gotovo svako.
  • Ulje šafranike se posebno dobro slaže sa vitaminom C, još jednim snažnim antioksidantom.

Šafran, odnosno Carthamus tinctorius je biljka koja je ljudskoj civilizaciji poznata već 4.000 godina. Ima dugu istoriju različite upotrebe, kako u kulinarske svrhe (ulje šafranike se smatra jednim od najzdravijih ulja sa kojima možete kuvati), kao boja za tekstil (zahvaljujući bogatom, žuto-narandžasto-crvenom tonu ulja) tako i za negu kože. Ulje šafranike pravi se procesom hladnog ceđenja semena cveća.

Na tržištu postoji obilje ulja koja su efikasna i široko rasprostranjena u nezi kože, i neki se možda pitaju zašto nam je sada potrebno još jedno ulje? Ulje šafranike ima nekoliko jedinstvenih karakteristike koje mu pomažu da se izdvoji u masi drugih ulja. Ovo ulje je jedno od retkih koje, kao samostalni sastojak, ima veoma visok sastav masnih kiselina koje pozitivno deluju na kožu, Ukoliko je hladno ceđeno, pravilno obrađeno i skladišteno ulje šafranike ima veći nivo antioksidativnih i antimikrobnih svojstava od mnogih drugih ulja koja se obično koriste u nezi kože.

Zahvaljujući svom protivupalnom i antibakterijskom svojstvu ovo ulje se odlično pokazalo u borbi protiv nepravilnosti i akni.

Kako koristiti ulje šafranike u nezi kože?

Kvalitetno, minimalno obrađeno, organsko ulje šafranike treba nanositi dve do tri kapi direktno na kožu. Idealno ga je čuvati u tamnoj staklenoj ambalaži daleko od izvora sunčeve svetlosti.

Share