Jelena Jovanović: slow aging uz jogu lica

Joga lica je poslednjih decenija postala veoma popularna, međutim ova slow aging tehnika postoji mnogo duže. Joga lica, poznata i kao Face yoga, skup je vežbi i tehnika usmerenih ka jačanju i toniranju mišića lica i vrata. Ove vežbe uključuju niz ponavljajućih pokreta, istezanja i masaža koji ciljaju različite delove lica kako bi se postigao mlađi i zategnutiji izgled. Joga lica se zasniva na pretpostavci da se mišići lica, kao i svaki drugi mišić u telu, mogu vežbati i ojačati radi poboljšanja snage i elastičnosti. Redovnim praktikovanjem joge lica, mogu se smanjiti znakovi starenja kao što su bore, opuštena koža i gubitak mišićnog tonusa, ali i poboljšati cirkulacija krvi i stimulisati proizvodnja kolagena. Jelena Jovanović (@joga_lica_jelena), instruktorka je joge lica i otkriva nam koje tehnike svako od nas može praktikovati svakodnevno za svežiji i zdraviji izgled kože, ali i kako da se izborimo sa nekim od najčešćih problema kože koje nam donose letnje vrućine i putovanja.


Za početak, reci nam nešto više o sebi i svojim interesovanjima? Ko je Jelena? Mama, supruga, instruktorka joge lica, preduzetnica, diplomirana pravnica. Sa svim ovim identitetima u sebi, žena sam sa misijom da svaka od nas može da bude sebi lepša i zavodljivija, sa svakim novim krugom oko Sunca. Kada si počela da praktikuješ jogu lica i nakon kog vremenskog perioda si počela da primećuješ prve stabilne rezultate?
Sa jogom lica krenula sam u 31. godini, nakon drugog porođaja. Sada kada se osvrnem na to vreme, shvatam da je okidač bio osećaj unutrašnjeg nezadovoljstva jer u svakodnevnici nisam nalazila vremena za sebe, čak nisam znala ni šta bi mi prijalo. Šta god bih probala, brzo sam odustajala, ali ne i od tih par minuta masaže dok ujutru nanosim kremu. Još kad bi neko primetio da mi je lice sjajnije, moja sreća nije imala kraj. To su bile prve promene – da sam mirnija nakon samomasaže, zadovoljnija svojim licem. Na internetu sam naišla na prve vežbe lica ali to mi nije bilo dovoljno te sam pronašla svoju prvu mentorku Ninu, uz koju sam zavolela vežbe još više i shvatila koliko sam stvari do tada radila pogrešno. Nakon dva meseca redovnih vežbi mogla sam da primetim da su mi obrve podignutije kao i to da sam ređe natečena u licu.

Na koji način se prirodne slow-aging metode razlikuju od estetske medicine?
Zapravo nemaju nimalo sličnosti. Uz koncept prirodnog podmlađivanja, slow aging metodama mi zapravo ostvarujemo dublju vezu sa sobom, ne očekujemo promenu preko noći već aktivno učestvujemo u svakom pokretu i dodiru. Metode prirodnog podmlađivanja se oslanjaju na bolju cirkulaciju krvi, limfe, energije, jačanje mišića i mišićnih veza. I one nemaju vek trajanja, to postaje naš način života i uživanja u vremenu posvećenom sebi.

Šta svako od nas može da uradi na dnevnom nivou da poboljša izgled i zdravlje naše kože?
Verujem da većina žena bar jednom dnevno namaže kremu za lice. To je prilika da podržimo našu kožu tako što ćemo to učiniti pokretima samomasaže, makar na pet minuta. Ćelije naše kože se obnavljaju na oko 28 dana, zato poboljšanjem mikrocirkulacije i njene bolje ishrane i oslobađanja od toksina možemo primetiti da nam koža postaje glatkija i lepša. Ukoliko uz to pijemo dovoljno vode, obezbedićemo joj i dodatnu hidrataciju. Za ovo nam nije potreban poseban trud ni vreme, samo svesnost i volja da ugodimo sebi.

Na koji način se na našem licu mogu prepoznati naša unutrašnja stanja?
Često ćete me čuti kako govorim da je naše lice mapa unutrašnjih organa. I ne samo organa već i naših emocija. Razmislite samo kakva vam je koža kada ste bolesne, prehlađene ili u lošem raspoloženju neko vreme. To se na licu jasno vidi. Svaki deo lica je povezan sa određenim organom u telu, pa na primer kod osoba koje često i lako planu, lako ih obuzme bes i frustracija ili pak kasno odlaze na spavanje a pri tom i kasno večeraju, ne vode računa o ishrani, veoma često možemo primetiti izražene bore između obrva, napetost u vilici, ramenima čak i u dnu male karlice. A ova regija nam govori o energiji naše jetre. Stimulisanjem određenih regija na našem licu možemo uticati na to da se opustimo, ublažimo bol u kičmi, smanjimo ili otklonimo glavobolju ali i da utičemo na balans unutrašnjih organa.

Koji su to najčešći problemi prouzrokovani vrućinom? Koje metode preporučuješ da ih se rešimo ili da ih ublažimo?
Sa toplijim vremenom uglavnom će natečenost biti izraženija, kako na licu tako i na telu. Ukoliko nemamo redovnu fizičku aktivnost i ne pijemo dovoljno vode, naročito. Prvo što bi bilo od koristi da osvestimo jeste kako sedimo, da nismo u pogrbljenom položaju i sa prekrštenim nogama. Suvo četkanje pre tuširanja par puta nedeljno pokrenuće limfnu drenažu i ubrzati eliminaciju toksina. Takođe toplo-hladno tuširanje, ili ako baš ne osećate da vam je ovo prijatno, onda makar to uradite sa licem zapljuskivanjem lica hladnom vodom.

Leto je vreme putovanja, a mnogima od nas poznat je fenomen naduvenosti lica nakon putovanja avionom aka ,,Flight face”. Koje korake možemo preduzeti kako bismo prevenirali ovu pojavu i šta je ono što možemo tokom samog leta uraditi?
Ukoliko letimo avionom uglavnom ćemo primetiti da nam je koža dehidrirana a lice natečeno. Možemo da pripremimo svoje lice tako što ćemo unositi dovoljno vode, koristiti SPF zaštitu, ali i stimulisati limfne čvorove na vratu, licu i pazuhu jer tako pomažemo ovim malim kolektorima koji sakupljaju ćelijski „otpad”. To možemo učiniti i sa preponskim limfnim čvorovima i tako umanjiti osećaj teških i otečenih nogu. Dok smo na putu i ruke nam nisu dovoljno čiste da bi dodirivale lice možemo da uradimo samomasažu skalpa nežnim kružnim pokretima kao da šamponiramo svoju kosu. Posle par minuta osetićemo opuštanje a to će nam pomoći i kod natečenosti lica.

Kakvo je tvoje mišljenje o različitim pomagalima koja su već duže vreme popularna na društvenim mrežama poput različitih rolera za masažu lica, gua sha i slično? Da li je od značaja i od kog su materijala sačinjeni?
Neki su sjajni, a nekima ne vidim svrhu. Roleri, gua sha pločice, čašice (ili ventuze) su možda poslednjih godina popularne ali to nisu alati novijeg datuma. Vrlo su cenjeni u kozmetičkoj i terapijskoj praksi u Kineskoj tradicionalnoj medicini. Odlična su dopuna kvalitetnoj kućnoj nezi, a jednostavni su za korišćenje. Međutim ono što se takođe može videti na tržištu su i tzv. ojačivači vilice ili gume za vilicu koje se propagiraju kao način da oblikujemo bočnu liniju brade ili podbradak, a ustvari ćemo dobiti napetost u mišićima vilice i rizikovati bol, škripanje vilicom ili bruksizam.

Kakve vežbe preporučuješ nekome ko po prvi put počinje sa jogom lica?
Bez obzira na godine i na regije na koje žena možda želi da se fokusira, uvek je moja preporuka krenuti sa statičnim vežbama i vežbom najpre velikih mišića lica. Tako se stvara osnova i pravilno se aktiviraju mišići lica. To su vežbe gde položaj zadržavamo oko tridesetak sekundi i uključujemo najpre vrat, mišiće obraza i mišiće čela. Ukoliko neko želi da krene sa vežbom mišića lica dobar početak može biti i samomasaža u kojoj će istrajati, a onda će poželeti i intenzivniji trening.

Tvoja azbuka?
J- jaka
O- odvažna
G- graciozna
A- autentična

L- lepa
I- istrajna
C- carica
A- agape

Fotografije: Minja i Vuk – Manki media

Share