Nega kože u trudnoći

U trudnoći se telo žene pod uticajem hormona menja, pa su samim tim promene prisutne i vidljive i na koži – najvećem organu našeg tela. Promene koje se javljaju kod određenih trudnica mogu biti izraženije nego kod drugih. To zavisi od mnogobrojnih unutrašnjih (genetika, tip kože, hormoni) i spoljašnjih faktora (neadekvatna nega i zaštita).


Koža je u trudnoći često suvlja i osetljivija, neretko se javljaju akne ili melazma, a kao posledica rastezanja kože tokom trudnoće postoji i mogućnost nastanka strija.

OSETLJIVA KOŽA
Tokom perioda trudnoće koža je osetljivija, pa je preporuka da proizvodi koji se koriste za pranje i negu kože budu blagi, bez mirisa i potencijalnih iritanasa. Ukoliko primetite da koža reaguje na neki od proizvoda koje ste do sada koristili, zamenite ga pogodnijim.

SUVA KOŽA
Kožu je tokom perioda trudnoće vrlo važno održavati dovoljno hidriranom, pa je redovno negovanje kože hidratantnim proizvodima neophodno. Proizvodi koji u sebi sadrže supstance poput hijaluronske kiseline, peptida i pantenola, pomažu koži da u sebi zadrži vlažnost, a kozmetički proizvodi koji sadrže ceramide, masna ulja i butere, jačaju zaštitnu barjeru kože i tako dodatno sprečavaju prekomerno isparavanje vode iz kože. Važno je i izbor ovih proizvoda prilagoditi tipu i stanju kože. Dobra opcija dodatne nege lica tokom vrelih letnjih meseci su hidratantni serumi i maske.

AKNE
Kod trudnica koje su imale problem sa aknama i pre trudnoće, stanje se u trudnoći može pogoršati, ali čak i ukoliko pre trudnoće niste imale problem sa aknama, moguće je da se one u trudnoći jave. Ukoliko ste i pre trudnoće imali akne i koristili određenu terapiju, neophodno je da sa svojim dermatologom proverite da li je trenutnu terapiju potrebno korigovati jer mnogi oralni i topikalni lekovi koji se koriste u lečenju akni nisu pogodni za primenu u trudnoći. U slučaju da se akne prvi put pojave u trudnoći, takođe se preporučuje poseta dermatologu.

Pojava poneke bubuljice i mitisera često se može rešiti i samo prilagođavanjem nege, odnosno korišćenjem nežnih i efikasnih proizvoda za čišćenje kože, korišćenjem laganih emulzija i gel krema umesto bogatijih tekstura, kao i proizvoda koji u sastavu sadrže naicinamid ili azelaičnu kiselinu.

MELAZMA
Pojava hiperpigmentacija u trudnoći je vrlo česta, a dešava se i da postojeće hiperpigmentacije postanu veće i tamnije. Ove hiperpigmentacije dodatno se pojačavaju na suncu. Zbog toga je u trudnoći posebno važno kožu zaštititi od UVA i UVB zraka, a najbolji izbor su proizvodi za zaštitu od sunca koji sadrže mineralne UV filtere u non-nano obliku. Većina ovih hiperpigmentacija povlači se nakon trudnoće, ali nažalost to nije uvek slučaj.

STRIJE
Kao posledica rastezanja kože u trudnoći se često javljaju strije. Najčešće se javljaju na stomaku, zadnjici, bokovima i grudima. Kako biste prevenirali njihov nastanak važno je voditi računa o ishrani, ne dozvoliti prekomerno dobijanje na kilaži u kratkom vremenskom periodu i spoljnom negom pomoći koži da zadrži elastičnost. Preporučuju se proizvodi koji u sebi sadrže ulja poput jojobinog, maslinovog i bademovog, kao i ulja bogata vitaminom E, poput ulja pšeničnih klica i shea butera.

Važno: Promene na koži tokom trudnoće su normalna i česta pojava. Ipak, ukoliko se javi osip, crvenilo ili svrab kože koji ne prolaze, javite se svom dermatologu.

Share