Save the date!-BeGeVege festival

Posvećen tim iza festivala BeGeVege na čelu sa Anđelom Stošić vas poziva da naredni vikend provedete na Dorćol Platzu, gde vas očekuje izuzetno zanimljiv i edukativan program, predavanja i radionice. Da li smo već rekli da čete moći da degustirate ukusne i zdrave zalogajčiće? Znate gde ćete nas naći sledećeg vikenda!

Naš cilj je da podstaknemo ljude da se menjaju na bolje! Jer kada menjamo sebe – menjamo svet.

Na festivalu će posetioci moći da probaju zdravu biljnu hranu (i ne, ne samo salate, već i burgere, vege ćevape, sirove torte, kolače, pite…), biće preko 30 izlagača i preko 50 proizvoda za degustaciju! Posetioci će moći da se upoznaju i sa ponudom prirodne kozmetike koja nije testirana na životinjama, nauče osnove prelaska na veganstvo, edukuju se o ekologiji i kako mogu da smanje svoj uticaj na zagađenje planete kroz zero waste, promenu ishrane, reciklažu, urbano baštovanstvo…

Predavanja će i ove godine držati neka od svetski poznatih imena u oblastima kojima se bavi festival. Pre svega David Pedersen, menadžer kampanje svetske organizacije za svest o ishrani ProVeg, zatim Margareta Vesna Radomirović koja će pričati o lakoći prelaska na sirovu ishranu, Mislav Skrepnik poznati fitnes trener iz Zagreba koji je oformio i organizaciju Snaga Bilja će razbiti predrasude o veganstvu i proteinu, Vida Medić, naša najbolja triatlonka koja je osvojila medalju i na svetskom prvenstvu će posetiocima predstaviti benefite biljne ishrane za profesionalne sportiste. Ukoliko želite da smanjite zagađenje planete, onda će vas posebno zanimati predavanje Milje Vuković o zero waste-u, kao i radionica o DIY zero waste kozmetici. Vedran Romac, poznati sociolog, će iz svog ugla predstaviti položaj životinja u svesti zajednice. O sličnoj temi će govoriti Milja Krivokuća, iz grupe za Zaštitu od nasilja i diskriminacije: S one strane antropocentrizma i speciesizma. Matija Bilješković, nutricionista, će dati uvod u prelazak na biljnu ishranu.

U subotu, 17.11. će biti održana radionica reciklaže od 13:30  na kojoj ćete saznati kako možete da smanjite svoj otpad, reciklirate u gradu i kako kreativno da iskoristite stvari koje vam više ne trebaju. Ponesite ih na radionicu i napravite nešto zanimljivo i korisno. Ko želi da se oproba u kuvanju, moći će to da uradi na tri radionice hrane koje drže Nevena Veselinović – osnivačica Veganluka i Celo zrno keteringa, Aleksandra Ninković – osnivačica Vegesign bloga i keteringa i Anita Petrović aktivistkinja za prava životinja iz Hrvatske. Sa Nevenom ćete praviti veganske bolonjeze špagete, Aleksandra ima radionicu „Od smutija do zdravih zalogaja”, Anita će praviti veganske slatke i slane uštipke.

Ceo festival je ZERO WASTE, koristimo iznova šta možemo, otpatke kompostiramo, a ono šta moramo da bacimo – bacamo u namenske kante za reciklažu.

U nedelju u 13h na radionici o zero waste-u možete naučiti kako da napravite svoju kozmetiku od skroz biljnih sastojaka. Tako znate šta stavljate na svoje telo i ne kupujete kozmetiku koja ima mnogo štetnih dodataka i upakovana je u plastiku koja se razgrađuje preko 500 godina!

ZA SVE RADIONICE SU OBAVEZNE PRIJAVE na mejl radionice.begevege@gmail.com

Biće organizovano i prikupljanje čepova za akciju čep za hendikep. Ukoliko imate višak odeće, obuće, lične kozmetike, donesite i donirajte na štandu za Svratište – onima kojima je najpotrebnije!

Oba dana će festival u 10h započeti jogom i tai chi-em, dok će u 20h biti projekcije dokumentarnih filmova o zdravlju i ekologiji. Nakon projekcija će biti druženje u koncept store-u Jevremova 25. Svi su pozvani!

BeGeVege festival se održava na Dorćol Platzu 17. i 18. novembra od 10-22h.

Share