Rituali koje volimo: Ispijanje čaja

Tradicija spravljanja i ispijanja čaja seže daleko u prošlost, a jedna od legendi vodi nas do jednog farmera u drevnoj Kini, koga je, od trovanja spasao list čaja koji mu je, u trenutku dok se njegov organizam borio sa otrovom, upao u čašu s topolom vodom. Kinezi su davno primetili da se kada se listovi čaja preliju vrelom vodom dobija prijatna i ukusna tečnost. Tradicija i rituali ispijanja čaja u Kini vrlo su značajni i čine deo njihove kulturne baštine.

U Evropi, čaj među prvima počinju da konzumiraju Portugalci, pa se u XVI i XVII veku trgovina čajem značajno proširila, a Holandija se izdvaja kao jedna od zemalja koja postaje centar trgovine ovom dragocenom biljkom. Britanci kod kojih je ispijanje čaja postalo deo kulturnog nasleđa, „Čuvene čajanke u 5“, sa čajem su se upoznali posredstvom aristokratije. Naime, veruje se da je vojvotkinja Ana Marija od Bedforda uvela u tradiciju ritual ispijanja čaja u 17 časova. Kako istoričari navode, vojvotkinji je period između ručka i večere bio predugačak, zbog čega je često nešto grickala između obroka. Čajanka u 17h bila je njen način da prekrati to vreme. Danas zemlja u kojoj se konzumira najveća količina čaja nije ni Kina ni Britanija već Turska.

Mnogo je biljaka od kojih možemo spraviti čaj, izbor je na nama, ali svakako i pored onih koje volimo, trebalo bi da se povremeno okrenemo čajevima koji nam po ukusu i nisu baš omiljeni, ali deluju blagotvorno na različite tegobe.

Ja čajeve volim i posvećujem im dosta pažnje, kako njihovoj pripremi (i biljkama generalno) tako i ritualu ispijanja čaja. On predstavlja najuzbudljiviji, a istovremeno i najmirniji trenutak u toku mog dana. U nastavku teksta pročitaćete nešto više o meni omiljenim čajevima, njihovim benefitima i načinu na koji ih spremam.

Čaj od nevena (Calendula officinalis)

Ova ukrasna baštenska biljka nam ne pruža samo estetski ugođaj, budući da je vrlo lekovita. Recepte za lečenje nevenom  koristile su i naše bake, i bake naših baka. Bogat karotenom i etarskim uljima, neven je biljka koju takođe često koristimo u ne koziže. Ona je u formi čaja pogodna za smirenje i ublažavanje bolova, a često se koristi i za otklanjanje bolova u stomaku.

Poveći prstohvat ili jednu supenu kašiku cveta nevena potopite u 2dcl vrele vode. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, nakon čega je čaj spreman za konzumiranje.

Čaj od nane (Mentha piperita)

Ova u našim krajevima široko rasprostranjena biljka je s razlogom toliko popularna budući da obiluje blagotvornim svojstvima za naš organizam. Dobro ju je konzumirati dvadesetak minuta nakon jela za miran stomak i poboljšano varenje. Nana pomaže u lečenju stomačnih tegoba, ublažava grčeve i bol u želucu, smiruje jake napade groznice i nervoze, a ženama se preporučuje za vreme ciklusa.

Nanu pripremite tako što ćete 2dcl vode preliti preko kesice nane ili jedne kašike sušene nane u rinfuzi. Što duže stoji kesica ili čaj u vodi, on će biti snažniji i jači, ali i manje prijatnog ukusa (postaće gorči).

Čaj od lavande (Lavandula officinalis)

Ljubičasti cvetovi ovog lepog grma su izuzev fotogeničnosti i prijatnog mirisa izuzetno zdravi za naš organizam. Čaj od lavande se koristi za smirivanje grčeva u stomaku, ali i generalno za smirivanje organizma. Dobro ju je piti pre spavanja, zarad boljeg i lepšeg sna. Takođe, lavanda se često preporučuje za spravljenje kupki za obolelu kožu, a ulje lavande razblaženo sa vodom se zbog antiseptičnih svojstava ove biljke može koristiti kao tonik za čišćenje problematične kože lica.

Kašiku cveta lavande prelijte sa 2dcl vrele vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i onda konzumirati.

Fotografije: Marko Popadić @ofucanimanastirskimacak

Share