Kada kuvanje postane umetnost

Listajući knjigu „Beleške iz Lotrekove kuhinje“ (Službeni Glasnik) naslov se sam nameće. Jer, Anri de Tuluz-Lotrek je tokom čitavog svog života, koji je trajao veoma kratko (37 godina) pripremanje hrane doživljavao kao čistu umetnost i divio se svakom pažljivo pripremljenom obroku kao svojevrsnom umetničkom delu.

Tekst i fotografije: Ivana Orta

Lotrek odrasta u porodici koja neguje tradiciju pripremanja izvrsnih jela od namirnica izuzetnog kvaliteta. Još kao veoma mali, prisustvuje pripremi deserata, kolača, preddeserata za čiju pripremu su se koristili kvalitetni domaći sastojci poput putera, mleka i jaja.

Okružen mirisima tartufa, šampinjona, orašastih plodova, sakupljenih sa zemlje vlastitog imanja, Lotrek je obožavao hranu, i sa podjednakim žarom sa kojim je uživao u jelu, uživao u smišljanju novih recepata. Osmišljavanje novih recepata poredio je sa slikanjem nove slike.

Uživanje u jelu postaje česta tema u slikarstvu, krajem XIX veka. Te je ovaj period nazvan „bel epok“, čiji je Lotrek predstavnik i utemeljivač. On jede, ne radi pukog preživljavanja, već iz strasti prema hrani, iz potrebe da se zadovolji kreativna i umetnička strana bića. Otuda i pažljivo biranje kvalitetnih namirnica i estetski momenat pri aranžiranju obroka.

Lotrek je bio veliki ljubitelj mesta na kojima su se ljudi odavali porocima, otuda i slike bordela u njegovom opusu. Živeo je u ritmu Monmartra. Mulen ruž, predstavljen Lotrekovim plakatima, postao je svetska senzacija tog vremena. Naime, Mulen Ruž nastao je tako što je njegova omiljena plesačica otvorila kabare, za koji je slikar izradio dva velika, provokativna plakata, i na taj način zaintrigirao i oduševio javnost. Zahvaljujući toj činjenici, u filmu Mulen ruž predstavio ga je Džon Leguizano, kao i Hose Ferer u klasičnoj adaptaciji istoimenog filma. Dakle, veoma intrigantan, buntovničkog duha, ali rafiniranog i prefinjenog ukusa. Poznat je po čuvenoj rečenici: „A evo i deserta“, jer su njegovi stolovi umetnička dela, a obrok često završava otkrivanjem njegove nove slike upravo uz pomenutu rečenicu. I upravo zbog toga, u Lotrekovu čast, otkrivamo recept za Tart gospođice Taten, rečenicom: „A evo i deserta“!

Tart sa jabukama gospođice Taten (za 8 osoba):

Priprema 45 minuta. Odmaranje testa 30 minuta. Pečenje 40 minuta.

Sastojci:

-800g jabuka sorte golden

-125g šećera u prahu

-75g putera

-160g guste pavlake

Prhko testo:

-300g brašna

-150g putera

-50g šećera u prahu

-jaje

-prstohvat soli

Pripremite prhko testo: stavite brašno, šećer u prahu, so i jaje u dublju posudu. Dodajte puter iseckan na sitne kocke i u početku gnječite sastojke prstima da bi se dobro izmešali, a zatim dlanom da biste ujednačili masu. Napravite loptu i stavite u frižider da odstoji 30 minuta. Za to vreme, oljuštite jabuke, izvadite koštice i isecite svaku na osmine. U tiganju od najmanje 32cm prečnika napravite svetli karamel od šećera i putera. Rasporedite kriške jabuka u obliku ruže po dnu tiganja, direktno na karamel. Razvucite testo u krug malo veći od tiganja. Spustite na jabuke i višak uvucite u tiganj kako bi poslužio kao ivica za tart taten. Pecite u rerni na 190 stepeni, 40 minuta, zatim izvadite tiganj iz rerne i stavite na tihu vatru kako se karamel ne bi zalepio. Izvrnite na okrugli poslužavnik.

Prijatno!😊

Share